De Standaard

Netflix profiteert in meerdere opzichten van lockdown

Netflix heeft een uitstekend eerste kwartaal achter de rug. Het aantal abonnees steeg met maar liefst 15,8 miljoen, veel meer dan de eerder vooropgest­elde 7 miljoen.

- STIJN DECOCK

Wereldwijd zitten miljarden mensen in een lockdown, waardoor zowat alle entertainm­ent binnenshui­s gezocht en beleefd moet worden. Voor een streamingp­latform als Netflix zijn het dus gouden tijden, aangezien miljoenen mensen hun (vrije) tijd met het bekijken van tvseries doorbrenge­n. In totaal heeft Netflix nu wereldwijd 182,9 miljoen abonnees. Het bedrijf verwacht dat dit aantal tegen het einde van het tweede kwartaal zal stijgen tot 190,4 miljoen.

De groei van het aantal abonnees gebeurde wereldwijd. In de EMEAzone, die Europa, Afrika en het MiddenOost­en omvat, logden 7 miljoen extra abonnees in. In de VS en Canada, waar het platform het voorbije jaar dicht tegen de saturatieg­rens zit, zat er een klim in met 2,3 miljoen klanten. De omzet steeg van 5,5 miljard naar 5,8 miljard dollar, wat veel minder spectacula­ir is vanwege de duurdere dollar.

Netflix meldt ook dat de gemiddelde kijkduur gestegen is. Het grote succesprog­ramma was de docureeks Tiger King over

Er keken 64 miljoen mensen naar de docureeks ‘Tiger King’.

Joe Exotic, de knotsgekke eigenaar van een tijgerzoo. Er keken 64 miljoen mensen naar de show. Het bedrijf beseft dat een deel van die extra kijkers te danken is aan de lockdown en verwacht dat een aantal van hen zal afhaken eens die voorbij is.

Behalve een recordgroe­i van het aantal kijkers levert de coronacris­is nog een andere primeur bij Netflix. Voor het eerst sinds 2014 boekt het bedrijf een positieve cashflow van 162 miljoen dollar. Dat komt doordat heel wat opnames van films en tvseries stilvallen vanwege de lockdown. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor de populaire serie

Stranger things. De weggevalle­n productiek­osten maken dat Netflix ‘slechts’ 1 miljard dollar cash verbrandt in 2020, in vergelijki­ng met de eerder verwachte 2,5 miljard dollar.

In het gevecht om de kijker worden gigantisch­e bedragen geïnvestee­rd in nieuwe content. Het productieb­udget voor Netflix in 2020 bedraagt bijvoorbee­ld 17 miljard dollar. Dat is meer dan wat Netflix aan inkomsten genereert, waardoor het tekort via schuld moet gefinancie­rd worden. De schuldenbe­rg van Netflix kwam eind 2019 uit op 14,8 miljard dollar. Op een bepaald moment zullen de inkomsten hoger moeten liggen dan de uitgaven, om de schuld af te betalen.

Het stilleggen van de producties is goed voor de cashpositi­e van het bedrijf, maar voor het aanleveren van content dreigt een probleem. Netflix zegt dat de producties­top weinig problemen veroorzaak­t voor de series die in 2020 uitgezonde­n worden. Als de opnames te lang stilliggen, vrezen analisten wel dat dat in het voordeel van concurrere­nde platformen zoals Disney+ kan spelen, omdat die uit een veel grotere historisch­e catalogus kunnen putten. In de VS blijft het goedkopere Disney+ een te duchten concurrent met nu 50 miljoen abonnees. Netflix zit daarnaast ook in een gevaarlijk­e concurrent­iestrijd met platforms van Amazon en Warner.

De coronacris­is komt dus niet op een slecht moment voor de populaire streamingd­ienst. Op de beurs denken ze er ook zo over. Het aandeel Netflix steeg dinsdagavo­nd op Wall Street met meer dan 30 procent.

Door weggevalle­n productiek­osten verbrandt Netflix ‘slechts’ 1 miljard dollar cash in 2020, in vergelijki­ng met de eerder verwachte 2,5 miljard dollar

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium