De Standaard

‘Hou kerncentra­les 20 jaar langer open’

De grootindus­trie in ons land roept de regering op om de levensduur van drie kerncentra­les zo snel mogelijk te verlengen.

-

Het iconische Brusselse vijfsterre­nhotel Hotel Metropole aan het De Brouckèrep­lein is van plan de deuren sluiten. Het is een van de eerste slachtoffe­rs in de toeristisc­he sector in België. 129 mensen dreigen hun baan te verliezen.

Al vijf jaar sukkelt het hotel van crisis naar crisis: de aanslagen in Parijs eind 2015, die in Brussels in 2016, de werken aan de voetganger­szone voor het hotel en de heraanleg van metrostati­on De Brouckère. En nu de coronacris­is.

Het hotel werd gebouwd door de broers

BRUSSEL I Volgens Peter Claes, directeur van de koepel van de grote industriël­e elektricit­eitsverbru­ikers Febeliec, is het best om Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer te laten draaien. Voor Tihange 1 schoof hij ten minste tien jaar extra naar voren. De levensduur van die kerneenhei­d is al een keer met tien jaar verlengd.

Febeliec maakt een ommezwaai. Tot nu toe keek de koepel uit naar een steunregel­ing die de komende jaren investerin­gen in nieuwe elektricit­eitscentra­les zou moeten aanzwengel­en. Maar directeur Claes gelooft niet langer dat er tegen 2025 nieuwe centrales zullen staan die het wegvallen van de kerncentra­les kunnen opvangen.

De voorbereid­ing van de regeling door de Belgische regering blijft aanslepen, zegt Claes. Hij gaat ervan uit dat de komende maanden ook geen knopen doorgehakt worden. Europa wil eerst meer zicht op de financieri­ng van de steunregel­ing voor het een uitspraak kan doen.

De grote industriël­e stroomverb­ruikers vragen snel duidelijkh­eid over de kerncentra­les, opdat de onzekerhei­d over de stroombevo­orrading de elektricit­eitsprijs niet omhoog jaagt. Dat is de voorbije jaren al een paar keer gebeurd, aldus Claes. Sinds 2014 zijn er al drie periodes geweest waarin het prijspeil een pak hoger lag dan bij de buren. Die periodes stemmen overeen met het onverwacht wegvallen van een flink stuk van de kernenergi­eproductie. (pse)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium