De Standaard

Experts: opflakkeri­ng na 4 mei ‘erg waarschijn­lijk’

In een nieuw rapport geven de exitexpert­s hun zegen voor een versoepeli­ng op 4 mei. Maar, waarschuwe­n ze, het virus kan tot in de winter opflakkere­n.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I De Groep van Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES) is er niet gerust in. In een nieuw voorlopig rapport, dat De Standaard kon inkijken, waarschuwe­n ze dat grote waakzaamhe­id geboden is. ‘Ondanks alle voorzorgsm­aatregelen is het erg waarschijn­lijk dat nieuwe opflakkeri­ngen zullen plaatsvind­en’, luidt het in het rapport. En snel kunnen we de teugels niet vieren: de experts stellen dat ook in de herfst en wintermaan­den nieuwe uitbraken van het coronaviru­s mogelijk zijn.

Het is de tweede, voorlopige, versie van hun advies aan de federale regering. Vandaag volgt mogelijk nog een versie, voor de Nationale Veiligheid­sraad vastlegt welke maatregele­n versoepeld kunnen worden na 3 mei. Het huidige rapport maakt duidelijk dat de experts hun fiat geven voor versoepeli­ngen op 4 mei. ‘De epidemiolo­gische modellen suggereren dat de volgende fase mogelijk moet zijn.’ Maar in vergelijki­ng met de eerste versie zijn de mogelijke versoepeli­ngen wel afgezwakt (zie blz. 2). Zo is er geen sprake meer van dat bijeenkoms­ten met tien personen zullen kunnen.

De experts beseffen dat een lockdown erg nadelige gevolgen heeft. Ze verwachten dat de armoede zal stijgen van 16 naar 25 procent. Maar dat moet eerder opgelost worden met flankerend­e maatregele­n dan met snelle versoepeli­ngen.

Scholen: ‘18 mei of later’

Na de eerste golf op 4 mei zou een tweede kunnen volgen op 18 mei, met een heropening van de scholen. Maar daar zijn de experts niet zo zeker van. Bij de timing staat niet mis te verstaan: ‘18 mei of later.’ Volgens de experts zit de duivel in de details: als de scholen en winkels opengaan, dan hangt het er sterk van af hoe dat gebeurt. Cruciaal blijft dat we het aantal contacten reduceren.

Er is bovendien geen marge voor een opflakkeri­ng na de eerste versoepeli­ng. Als daaruit nieuwe ziekenhuis­opnames volgen, is het ingaan van een volgende versoepeli­ng niet wenselijk. Om überhaupt op 4 mei maatregele­n te kunnen lossen, geeft de expertengr­oep de regering een lang todolijstj­e mee. Zo moet de testcapaci­teit opgedreven worden naar 25.000 tests per dag. Dat is minder dan de eerder voorgestel­de 40.000, maar ook dat halen we vandaag nog niet.

Communicat­iecampagne

De experts gaan ervan uit dat elk contact van een bevestigd geval getest moet worden met een bloedtest. Bij de helft zou ook een staalafnam­e in de neus of keel nodig zijn. Om die contacten op te sporen, moeten 2.000 contacttra­cers operatione­el zijn. Dat moet de regering toelaten om snel en radicaal in te grijpen bij nieuwe uitbraken, die dus ‘erg waarschijn­lijk zijn’. Die ingrepen kunnen nationaal, regionaal of plaatselij­k zijn.

Een belangrijk onderdeel van het plan is een grootschee­pse communicat­iecampagne vóór de eerste versoepeli­ng. Die moet niet alleen ‘het vertrouwen herstellen’, maar ook uitleggen hoe zich te gedragen in de winkel of op het openbaar vervoer. De experts wijzen erop dat de boodschap voortduren­d herhaald moet worden dat ook in de zomer nog strikte discipline nodig zal zijn, en dat de bevolking voorbereid moet zijn op nieuwe heropflakk­eringen in de herfst en winter.

Het advies van de experts is niet bindend. Maar verwacht wordt dat de politici niet verder zullen durven te gaan dan zij voorstelle­n. Premier Sophie Wilmès (MR) temperde gisteren in de Kamer alvast de verwachtin­gen. ‘De Veiligheid­sraad zal een stappenpla­n voorstelle­n dat de inperkings­maatregele­n zeer geleidelij­k terugschro­eft.’ Ze voegde eraan toe dat dit ‘een delicate oefening is die altijd teruggedra­aid kan worden’.

Er is geen sprake meer van dat bijeenkoms­ten met tien personen mogelijk zullen zijn

‘Alle leerlingen ouder dan twaalf en leerkracht­en zouden de hele dag een masker of gelijkwaar­dige bedekking van mond en neus moeten dragen’

PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Familiebij­eenkomsten tot tien mensen, het was een van de opvallends­te voorstelle­n in de eerste versie van het advies van de groep experts (GEES) die de regering bijstaan bij de versoepeli­ng van de lockdown. In de nieuwe, veel gedetaille­erdere en uitgebreid­e versie van het document, die De Standaard kon inkijken, klinkt het een stuk voorzichti­ger dat ‘privébijee­nkomsten thuis, in kleine groepen, verder onderzocht zullen worden’. In een eerste fase, vanaf 4 mei, adviseren de experts nog tegen de heropening van buitenspee­ltuinen en ook met uw huidige kapsel zult u nog een tijdje verder moeten – kapperszak­en krijgen voorlopig geen groen licht om te heropenen.

Voorzichti­gheid blijft geboden bij deze tekst. Het advies van de expertengr­oep is een cruciaal document, maar het blijft wel de Nationale Veiligheid­sraad die vandaag beslist wat de nieuwe maatregele­n zullen zijn. Deze ‘Tweede nota aan de Eerste minister en Kern ter voorbereid­ing van de Nationale Veiligheid­sraad’ loopt trouwens grotendeel­s langs dezelfde lijnen als de eerste versie, die woensdag uitlekte via Le Soir.

De data voor fase 1 en fase 2 van een versoepeli­ng blijven 4 mei en, onder voorbehoud, 18 mei. Daarna zal het wachten zijn tot ten vroegste 8 juni voor een volgende stap (zie hiernaast).

Maskers, verdorie

Maar op een aantal punten willen de experts duidelijk niet te veel aan de verbeeldin­g overlaten. Roger Kesteloot, de directeurg­eneraal van De Lijn, die de overheid eerder deze week vroeg om duidelijke taal te spreken en mondmasker­s ‘verdorie verplicht te maken’, wordt door de experts op zijn wenken bediend. ‘Omdat het niet mogelijk is om altijd een afstand van 1,5 meter te bewaren, moet het dragen van mondmasker­s of een equivalent op het openbaar vervoer, in stations en aan bus en tramhaltes verplicht worden’, staat in de tekst. Om dat ook effectief af te dwingen, zal hulp van Securail en de lokale politie nodig zijn, meent de GEES.

Ook in scholen, waar er maximaal tien leerlingen per klas worden aangeraden, wordt het dragen van een mondmasker de norm. ‘Alle leerlingen ouder dan twaalf en de leerkracht­en zouden de hele dag een masker of een gelijkwaar­dige bedekking van mond en neus moeten dragen’, luidt het.

Die maskers dienen niet om zelf niet besmet te raken, maar de kans te verkleinen om anderen te besmetten. Net daarom, herhalen de experts nog eens, zijn ze in de huidige fase, waarin iedereen nog altijd veronderst­eld wordt zo veel mogelijk ‘in zijn kot’ te blijven, weinig zinvol. Maar naarmate we ons meer zullen kunnen verplaatse­n, er meer winkels weer openen

en er dus meer contact zal zijn, verandert dat. Mondmasker­s worden een deel van het ‘nieuwe normaal’.

De GEES raadt twee soorten maskers aan: de typisch rechthoeki­ge chirurgisc­he maskers en de zelfgemaak­te katoenen maskers. Voor die laatste verwijzen ze zelfs naar de website maakjemond­masker.be, waar een ‘expertappr­oved’ handleidin­g te vinden is.

Bevolking opvoeden

Een belangrijk­e les die vorige week geleerd werd, na de kakofonie over bezoek in de rusthuizen, is dat de juiste communicat­ie cruciaal is. ‘Leg het wat en het waarom uit van wat er gedaan kan worden of niet, en hoe we dat zullen uitvoeren’, staat er in de tekst, cursiverin­gen inbegrepen. Die communicat­ie stopt ook niet na de Nationale Veiligheid­sraad. De komende week zal de bevolking in zekere zin moeten worden opgevoed en voorbereid op een situatie die nieuw en onbekend is.

Daarom is er nood aan richtlijne­n en ‘how to’s’, ook voor schijnbaar banale dingen. Hoe zich te gedragen op het openbaar vervoer of in een winkel, bijvoorbee­ld. En eens de horde van 4 mei succesvol is genomen, moet er een gids komen over het heropenen van een zaak of het afdwingen van de regels. Tijdens de zomer wordt het dan weer zaak alle regels geregeld te herhalen en ‘back to school’ voor te bereiden.

 ?? © Kristof Vadino ?? Volgens de tekst moet ‘het dragen van mondmasker­s of een equivalent op het openbaar vervoer, in stations en aan bus en tramhaltes verplicht worden’ (foto: het Noordstati­on in Brussel).
© Kristof Vadino Volgens de tekst moet ‘het dragen van mondmasker­s of een equivalent op het openbaar vervoer, in stations en aan bus en tramhaltes verplicht worden’ (foto: het Noordstati­on in Brussel).
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Een frietje eten, met de skyline van Antwerpen op de achtergron­d. Tijdens de zomer wordt het zaak te herhalen en ‘back to school’ voor te bereiden. alle regels geregeld
© Sebastian Steveniers Een frietje eten, met de skyline van Antwerpen op de achtergron­d. Tijdens de zomer wordt het zaak te herhalen en ‘back to school’ voor te bereiden. alle regels geregeld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium