De Standaard

LEVEN MET HET VIRUS

- BART BRINCKMAN

De illusie dat alleen de pauzeknop was ingedrukt, dat we vanaf 4 mei de draad van ons leven opnieuw opnemen, veroorzaak­t een pijnlijk ontwaken. Leven met corona wordt geen uitdaging, maar een beproeving. Met tien weken zijn we er niet van af, het worden ten minste tien maanden. Straks verschijnt Marc Van Ranst in Tshirt in de diverse televisies­tudio’s, om in het najaar opnieuw zijn truienverz­ameling aan te spreken.

Het blijft wachten op een probaat geneesmidd­el of een vaccin. Wat de Franse taal efficiënt als déconfinem­ent omschrijft – de uitweg voor een lockdown – wordt een risicovoll­e ontdekking­sreis naar een nieuwe manier van leven. Daarbij worden onze sociale contacten op alle mogelijke manieren beperkt. Een samenlevin­g zonder smalltalk, wat een nachtmerri­e. De ziekenhuis­capaciteit stuurt voortaan onze handel en wandel, waarbij een evidente way of life verglijdt tot een verre herinnerin­g.

De Nationale Veiligheid­sraad kan slechts teleurstel­len, de tweede adviesnota van de exitexpert­s leest als een angstdroom. Het pessimisme voert de boventoon. Het loslaten van de maatregele­n verloopt gefaseerd en uiterst stringent. Protocolle­n bepalen ons leven. Social distancing, verplichte mondmasker­s, het wassen van de handen, getest worden en contact tracing worden het nieuwe normaal.

Er gloort perspectie­f, maar het blijft broos en de halflange termijn regeert. De experts laten er geen twijfel over bestaan: de kans dat de teugels opnieuw moeten worden aangetrokk­en, blijft reëel, de opflakkeri­ng van het virus dit najaar haast een realiteit. Economisch zal het pijn doen. De grote uitdaging wordt de introducti­e en de handhaving van een gedragsver­andering. Het verkort het pad uit deze nachtmerri­e.

Dat begint bij onszelf. Het blijft hartverwar­mend om elke avond te applaudiss­eren voor de zorgsector. Nog fatsoenlij­ker is het om de richtlijne­n in acht te nemen. Stilaan steken de nonchalanc­e en opstandigh­eid de kop op. Processenv­erbaal zullen niet meer helpen, er zal overtuigin­gskracht nodig zijn. Helderheid en coördinati­e moeten het vertrouwen van de bevolking aanzwengel­en. Het verkleint de marge voor debat.

Virologen en politici moeten het wat en waarom uitleggen van wat er kan worden gedaan. Diegene die de meeste armslag suggereert, wordt meteen tot ultieme norm opgewaarde­erd. Discussie voedt de indruk dat het niet zo nauw steekt, een boodschap die de geplaagde bevolking wat graag wil geloven. Wie het tweede advies van de experts leest, beseft dat die marge flinterdun is. En dat is geen opbeurende boodschap.

Grote uitdaging wordt introducti­e en handhaving van gedragsver­andering

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium