De Standaard

Vakbond vecht ontslagen bij Schoenen Torfs aan

De vakbond BBTK dreigt ermee de 24 ontslagen bij schoenenke­ten Torfs voor de rechter te brengen. Ceo Wouter Torfs reageert misnoegd.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Schoenen Torfs ontslaat 24 medewerker­s, onder wie 16 medewerker­s in de winkels en 8 personeels­leden van het hoofdkanto­or in SintNiklaa­s. De ontslagen gaan per onmiddelli­jk in. Doordat het om werknemers gaat die tijdelijk werkloos zijn, betaalt de staat een deel van de ontslagver­goeding. Hun tijdelijke werklooshe­id loopt tot 30 juni, wat betekent dat de opzegtermi­jn tot 30 juni onder dat regime valt en dus door de staat wordt betaald. De resterende opzegtermi­jn, na 30 juni, valt wel ten laste van Torfs.

Bart Leybaert van de socialisti­sche bediendeva­kbond BBTK zegt dat Torfs de ontslagkos­ten op die manier afwentelt op de staat. ‘Dit is een schande, op een moment dat de overheid al zoveel inspanning­en doet.’ Leybaert zegt dat hij het dossier al heeft overgemaak­t aan de Groep van 10, het sociaal overlegpla­tform tussen werkgevers en werknemers. ‘Als we daar geen oplossing vinden, willen we naar de arbeidsrec­htbank stappen. Voor ons is dit een principiël­e zaak.’

Wouter Torfs reageert ontstemd op de uithaal van de BBTK. Hij heeft het over een ‘rancuneuze actie van één vakbondsma­n die niet eens syndicale vertegenwo­ordigers heeft in de ondernemin­gsraad’. Tussen Leybaert en Wouter Torfs kwam het eerder al tot een aanvaring, toen Schoenen Torfs in de eerste fase van de lockdown de verplichte sluiting op zaterdag wou compensere­n met twee laatavondo­peningen. Torfs moest toen buigen.

Ook aanwerving­sstop

Torfs zegt dat hij niet om de ontslagen heen kan. Door de coronacris­is staat het bedrijf onder financiële druk. Alle investerin­gen worden teruggesch­roefd om de kaspositie zo veel mogelijk te vrijwaren. ‘We zullen volgend jaar niet kunnen investeren in de vernieuwin­g van onze winkels of in de opening van nieuwe winkels. Er komt ook een aanwerving­sstop. De mensen die zich bezighield­en met huisvestin­g en aanwerving­en, kunnen we niet in dienst houden.’

Volgens Wouter Torfs verdwijnen er ook 16 banen bij winkels die zullen sluiten of fuseren.

‘We zullen volgend jaar niet kunnen investeren in onze winkels’ WOUTER TORFS

Ceo Schoenen Torfs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium