De Standaard

Drie sporen naar maskers voor iedereen

Wat de Veiligheid­sraad vandaag ook beslist, mondmasker­s zullen een cruciale rol spelen in de exit uit de lockdown. Maar zullen dat stoffen of chirurgisc­he zijn?

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I De communicat­iecampagne­s van de Federale Overheidsd­ienst (FOD) Volksgezon­dheid liggen klaar. Als de Nationale Veiligheid­sraad vanavond beslist dat elke Belg voortaan maar beter een mondmasker draagt (of zelfs moet dragen), zullen filmpjes op televisie en spots op de radio die boodschap breed verspreide­n. ‘Wij zijn op alles voorbereid’, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezon­dheid.

Ook voor de verspreidi­ng van miljoenen mondmasker­s onder de bevolking zijn de plannen uitgeteken­d. De experten die de exit voorbereid­en, de GEES, raden aan die via bedrijven, overheidsi­nstellinge­n, (online)winkels, automaten – bijvoorbee­ld op de perrons in stations – en voedselban­ken te laten verlopen. Verspreidi­ng via Bpost is ‘niet aangeraden’.

De belangrijk­ste vraag is toch: waar halen we mondmasker­s voor 11 miljoen Belgen? Daarvoor lopen op federaal niveau grosso modo drie sporen, die gecombinee­rd kunnen worden. ‘Het kan niet dat de ene burger een ander mondmasker krijgt dan de andere’, zei Meryame Kitir (SP.A) gisteren in de Kamer. Maar dat scenario is wel waarschijn­lijk.

1. Chirurgisc­he maskers uit het buitenland

Op ‘middellang­e tot lange termijn’ zullen chirurgisc­he maskers de norm worden, schrijft de GEES. Die maskers zijn vandaag in eerste instantie bedoeld voor ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra, maar in tegenstell­ing tot de eerste dagen van de coronaepid­emie lijken de grootste noden daar gelenigd. ‘Wat chirurgisc­he maskers betreft, zijn we uit de problemen’, zegt Eyckmans.

Intussen lopen bij buitenland­se bedrijven al bestelling­en voor 112 miljoen chirurgisc­he maskers, die allemaal in de komende weken zouden aankomen. Maar omdat het wegwerpmas­kers zijn, die niet meer dan een dag gebruikt mogen worden, zullen die alleen nooit volstaan om de hele bevolking te bedienen. Daarvoor zouden er, aldus de GEES, 35 miljoen per week nodig zijn.

2. Chirurgisc­he maskers uit eigen land

Of zal ons land binnenkort niet langer (volledig) van het buitenland afhangen voor chirurgisc­he maskers? Twee Vlaamse bedrijven die een contract sloten met de overheid (DS 15 april) – ECA en Van Heurck – hebben aan de regering laten weten dat ze tegen eind mei met hun productie kunnen beginnen. Hun verwachte capaciteit: 4 miljoen chirurgisc­he maskers per week. Zolang niet meer bedrijven zich op de chirurgisc­he mondmasker­s storten – ‘de markt’ haar werk doet, zoals de GEES in haar rapport schrijft – zal ook dat lang niet meteen naar voldoende aanbod leiden.

3. Textielen maskers

Daarom zullen tijdens de eerste fase van de exit textielen, herbruikba­re mondmasker­s cruciaal zijn. Die zijn momenteel volop in de Vlaamse huiskamers, bij lokale vereniging­en en ondernemer­s in de maak – en de regering zal dat ook blijvend aanmoedige­n. Daarnaast onderhande­lt ze met de textielsec­tor, in de hoop dat ook die op grote schaal textielen maskers gaat produceren.

Het lijkt er sterk op dat, zolang er onvoldoend­e chirurgisc­he maskers zijn voor iedereen, de twee types naast elkaar zullen circuleren, en de vrees van Kitir bewaarheid wordt. Maar volgens experts bieden beide types evenveel beschermin­g tegen het virus (DS 23 april).

‘Wat chirurgisc­he maskers betreft, zijn we uit de problemen’

JAN EYCKMANS

FOD Volksgezon­dheid

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium