De Standaard

‘Zo gaat het elke dag, met vallen en opstaan’

De provincieg­ouverneurs vormen de spil bij de aanpak van deze crisis. We volgden een dag lang de Antwerpse gouverneur Cathy Berx.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT FOTO’S JIMMY KETS

ANTWERPEN I In normale tijden heeft Cathy Berx een ochtendrit­ueel dat alles zegt over haar functie. Voor dag en dauw wandelt ze langs haar drie kantoren: de federale diensten op de Italiëlei, de Vlaamse achter het Centraal Station en ten slotte de provincial­e, in het nieuwe provincieh­uis in het zuiden van de stad. ‘Wij zijn de schakel tussen het federale, het Vlaamse en het lokale niveau’, zegt Berx.

Het nut van het weinig zichtbare provin ciale bestuursni­veau staat al jarenlang ter discussie. Maar tijdens crisissen fungeert de provincieg­ouverneur als draaischij­f. Als commissari­s van de federale overheid coördineer­t Berx de handhaving van de open bare orde en de bestrijdin­g van grootscha lige rampen in haar provincie.

Maar tegenwoord­ig gaat Berx niet naar de Italiëlei, maar naar de benedenver­die ping van haar huis in de hippe wijk Zuren borg. Het huishouden heeft zich aan de nieuwe tijden aangepast: de tweede verdie ping is voor haar man, de twee kinderen werken daarboven. Met het crisiscent­rum overlegt Berx over de exitstrate­gie. De groep experts die ze uitwerkt (GEES), ging onder meer aan de slag met de data van de gouverneur­s. Om 9 uur is er een videochat met studenten die haar debatklas volgen – Berx geeft ook les aan de universite­it. On dertussen beantwoord­t ze mails en tele foons. Haar smartphone en een oude Nokia – ‘Daar staan nog drieduizen­d nuttige num mers in, en ik typ er sneller op dan op mijn iPhone’– liggen de hele tijd binnen hand bereik. Vlak voor een volgend overleg belt Jacques Vandermeir­en nog even, de ceo van de Antwerpse haven.

Berx’ directeur noodplanni­ng verschijnt in beeld. Ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid belt in, net als de coördina toren van de zeven Antwerpse schakelzor­g centra. Die werden enkele weken geleden

‘Wellicht zullen we nog jaren met het virus moeten samenleven. Grijp elke kans om dat

ook zo te communicer­en’

opgericht om een mogelijke overschrij­ding van de capaciteit van de ziekenhuiz­en op te vangen. Ondertusse­n zijn ze omgevormd tot hulplijn voor woonzorgce­ntra.

Tal van kwesties passeren de revue: van het tekort aan personeel en schorten over de vrijwillig­erslijsten tot de testresult­aten waarop de centra ‘met dichtgekne­pen billen’ wachten. Berx noteert alles nauwgezet in een schriftje. ‘Ik verkies een coexistent­iestrategi­e boven een exitstrate­gie’, zegt ze. Wellicht zullen we nog jaren met het virus moeten samenleven. Dit wordt het nieuwe normaal. Grijp elke kans aan om dat ook zo te communicer­en.’ En dan: ‘Sorry, ik ben weer aan het preken.’

Naar hoger niveau en terug

Op de middag beantwoord­t Berx een stroom mails. Een burgemeest­er polst naar het dossier van de seizoensar­beiders, die zo nodig zijn voor de aardbeienp­luk. Een ziekenhuis vraagt om meer FFP2masker­s. Iemand biedt opvangcapa­citeit aan. Een Belgisch grensbedri­jf dat alcoholisc­he dranken exporteert, vraagt een uitzonderi­ng op de regels.

Een van haar dagelijkse wandelinge­n gaat toch door, die naar het provincial­e crisiscent­rum. Ze snijdt dwars doorheen de stad, in een halfuurtje passeert arm tot rijk. Berx, ooit ondervoorz­itter van CD&V, vertelt dat ze geen spijt heeft van haar vertrek uit de actieve politiek, in 2008. ‘Ik was er

niet voor gemaakt. In deze functie kan ik zoveel meer doen. Deze crisis is historisch. Normaal gezien duren grote incidenten enkele dagen, deze misschien jaren.’

De knopjes op de verkeersli­chten en in de lift drukt Berx zonder aarzelen in, deurklinke­n neemt ze zonder schroom vast, maar bij het binnengaan van het gigantisch­e AMCAgebouw ontsmet ze haar handen zorgvuldig met alcoholgel. Voor aanvang van het crisisbera­ad belt ze nog even met haar Zeelandse collega en de Vlaamse vertegenwo­ordiger in Nederland. Om vier uur zit de grote tafel helemaal vol. Politie, brandweer, defensie, civiele beschermin­g, de medische discipline, de diensten communicat­ie en noodplanni­ng: iedereen zit samen, op een deftig afstandje van elkaar. Alle mogelijke problemen uit de provincie kunnen via deze weg naar de hogere beleidsniv­eaus gaan, en weer terug.

Brandweerc­ommandant Bert Brugghe mans kaart aan dat de ambulancie­rs nog steeds geen FFP2masker­s hebben. Ook waarschuwt hij de brandweer en politie mensen die hun steun gaan betuigen aan de ziekenhuiz­en. ‘Het is een mooi gebaar, maar het zijn nietessent­iële verplaatsi­n gen. Zeker als er op die manier korpsen samenkomen, kan het gevaarlijk worden.’ Berx zegt dat ze het zou ontraden. Het nieuws loopt binnen dat natuurgebi­ed De Liereman in brand staat. Ook de normale provincial­e agenda loopt door.

Vrijdag is D-day geworden

De medici waarschuwe­n voor een twee de piek. ‘Die komt er, de vraag is alleen: wanneer? Kunnen we het tot de zomer of het najaar rekken, of is het al over enkele weken zover? Ik hou mijn hart vast voor de dag dat we deuren weer openzetten.’ De politie meldt dat nu al een kwart van de pv’s coronagere­lateerd is, met een piek in het eerste weekend van de paasvakant­ie. Er blijven ook spuugincid­enten bijkomen. Sommige burgers die het samenschol­ings verbod negeren, laten de politiemen­sen binnen en filmen dat om vervolgens aan te klagen dat de inspecteur­s geen maskers of handschoen­en dragen.

Een communicat­ieverantwo­ordelijke neemt het woord. ‘Alles wordt momenteel toegespits­t op vrijdag (vandaag, red.). Vrijdag is Dday geworden, en kan heel gevaarlijk zijn. We moeten ook oppassen voor een tweedeling in de bevolking, tussen jongeren en 65plussers.’ Er blijkt ook nood te zijn aan meer informatie over de privacy bij het gebruik van mogelijke apps. ‘Ook de versnipper­de aanpak van de gemeenten rond de mondmasker­s komt niet goed over.’

Intussen zitten op het grote videoscher­m de negen andere gouverneur­s en de afgevaardi­gde van BrusselHoo­fdstad klaar, voor de vergaderin­g met het nationaal crisiscent­rum. Die vond in het begin van de crisis elke dag plaats, nu om de twee of drie dagen. Als special guest wordt minister Philippe De Backer (Open VLD) aangekondi­gd.

In de twee uur die volgen, krijgt Berx het antwoord op enkele vragen. Nee, er zijn nog niet voldoende FFP2masker­s om ook alle ambulancep­ersoneel te bedienen. Op andere antwoorden is het nog wachten. Na de debriefing met het provincial­e crisisover­leg speelt Berx de verkregen informatie door naar de burgemeest­ers. ‘Zo gaat dat elke dag’, zegt ze. ‘Met vallen en opstaan. Deze crisis is uniek. Ze is een heftige, onvoorspel­bare zoektocht.’

‘Deze crisis is historisch.

Normaal gezien duren grote incidenten enkele dagen, deze misschien jaren’

 ??  ?? Bellen, mailen, overleggen, virtueel vergaderen.
Buiten schijnt de zon over het Eilandje.
Berx merkt het nauwelijks.
Bellen, mailen, overleggen, virtueel vergaderen. Buiten schijnt de zon over het Eilandje. Berx merkt het nauwelijks.
 ??  ?? Videoconfe­rentie met de gouverneur­s, met ‘special guest’ Philippe De Backer.
Videoconfe­rentie met de gouverneur­s, met ‘special guest’ Philippe De Backer.
 ??  ?? Hoe deze crisis te managen: overleg met alle mogelijke provincial­e diensten.
Hoe deze crisis te managen: overleg met alle mogelijke provincial­e diensten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium