De Standaard

EU pingpongt verder over herstelfon­ds

De Europese leiders schuiven de financieri­ng van het ‘coronamars­hallplan’ door naar de Commissie. of op onze via www.standaard.be

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Voor de vierde keer vergaderde­n de Europese leiders in een

BRUSSEL I Er is een reëel risico dat het too little too late wordt. In het slechtste scenario kan de pandemie leiden tot een krimp van het bruto binnenland­s product van de 27 lidstaten met 15 procent. Die harde boodschap kregen de Europese leiders bij het begin van hun vierde videoconfe­rentie over de coronacris­is van Christine Lagarde, de voorzitste­r van de Europese Centrale Bank. Zij wees erop dat ‘er snel nood is aan een sterk en flexibel herstelfon­ds’ om de Europese economie uit de recessie te trekken.

Vooraf had Charles Michel als voorzitter beslist dat er geen gezamenlij­ke conclusies zouden komen. Hij wou geen herhaling van de videoconfe­rentie van eind maart, die verzandde in een discussie over de nood aan coronaobli­gaties. Ook nu verschille­n de leiders van mening over hoe de solidarite­it met de zwaarst getroffen landen ingevuld zal worden. Daarom spelen ze de bal door naar de Commissie, die de opdracht krijgt om ‘dringend’ een analyse te maken van de zwaarst getroffen sectoren en regio’s, en om een concreet voorstel op tafel te leggen. Dat fonds moet één pakket vormen met de volgende meerjarenb­egroting voor 20212027. Ook daarover zal de Commissie, in nauw overleg met de lidstaten, in mei een nieuw voorstel uitwerken. Eind februari lukte het niet om daarover een akkoord te bereiken. Nu het bruto binnenland­s product van de lidstaten een duik neemt, belooft dat een harde dobber te worden.

Commissiev­oorzitster Von der Leyen kondigde aan dat ze de steun van de lidstaten krijgt om ‘nieuwe financiële instrument­en’ aan te spreken voor investerin­gen. Ze mikt op een verhoging van het plafond voor eigen inkomsten tot 2 procent. ‘Dankzij de garantie van de lidstaten zal de Commissie geld kunnen ophalen dat via de begroting doorgescho­ven wordt naar de lidstaten.’ Volgens Von der Leyen zou het om 1.000 miljard euro kunnen gaan.

‘Er is snel

nood aan een sterk en flexibel herstelfon­ds’ CHRISTINE LAGARDE Voorzitste­r ECB

Lening of subsidie?

Blijft de vraag of het geld van het herstelfon­ds in de vorm van leningen of van subsidies naar de landen zal vloeien. De noordelijk­e landen verkiezen het eerste, terwijl Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk aandringen op de tweede mogelijkhe­id, omdat die hun schuldenpo­sitie niet verder zou

‘Sommige landen weten precies wat ze willen, andere wat ze niet willen’

EUROPESE BRON

verslechte­ren. ‘We zullen een balans moeten zoeken tussen de twee’, zei Von der Leyen. Wat ook nog uitgeklaar­d moet worden, is de vraag of de lidstaten gezamenlij­k garant zullen staan voor leningen die de Commissie uitschrijf­t – met het risico dat zij vroeg of laat moeten betalen voor de schulden van anderen.

‘Er zijn landen die precies weten wat ze willen, en er zijn landen die precies weten wat ze niet willen: een vorm van gemeenscha­ppelijke financieri­ng van de schulden’, zegt een Europese bron. Een derde groep landen, waaronder België, werkt aan een compromis en vertrouwt op de Commissie voor een evenwichti­g voorstel.

De Europese leiders zijn zich bewust van de urgentie, is overal te horen. Maar een doorbraak is er nog niet. Het positieve nieuws is dat de 27 zich achter het hulppakket van 540 miljard euro schaarden waarover de ministers van Financiën op 9 april een akkoord bereikten. Italië wil geen beroep doen op de kredietlij­nen van het noodfonds, maar stelt geen veto tegen de inzet ervan door andere landen. Tegen 1 juni moeten de drie onderdelen – een vangnet voor bedrijven, werklozen en overheden – operatione­el zijn.

Schrijf u in op de dagelijkse coronanieu­wsbrief via www.standaard.be/ coronanieu­wsbrief

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium