De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: ENGELSTALI­GE PODCASTS

- WOUTER VAN DRIESSCHE

1. Esther Perel

In de liefde is het sowieso zelden simpel – lockdown of niet. Maar gelukkig is er Esther Perel, een briljante relatiethe­rapeute met Belgische roots die ontzettend straffe podcasts maakt. In Where should we begin? geeft ze een eenmalige therapiese­ssie aan geliefden die met iets worstelen. En de luisteraar mag meeluister­en, en vooral ontzettend veel leren over zichzelf, zijn of haar eigen relatie en de liefde en niet zelden de drie tegelijk.

2. Ear hustle

Meeluister­en is ook de insteek van Ear hustle – straattaal voor luistervin­ken. Deze terecht bejubelde podcast neemt de luisteraar mee achter de tralies van San Quentin, de beroemde gevangenis van San Francisco. Dat is op zich al bijzonder, maar al helemaal bijzonder is dat de gevangenen de podcast zelf maken. Hoe is het om in de gevangenis te zitten, maar tegelijk mens te zijn – en dus ook zoon, vader, broer, vriend en/of geliefde? Dat laat deze podcast horen. De verhalen zijn genadeloos eerlijk, en dus vaak rauw en intens, maar minstens even vaak hartverwar­mend.

3. Heavyweigh­t

Podcasts zijn er in eindeloos veel vormen en soorten, maar Heavyweigh­t is zo volstrekt eigenzinni­g dat het een genre op zich is. Gastheer Jonathan Goldstein helpt elke aflevering iemand die een last uit het verleden met zich meedraagt. Dat kan iets heel triviaals zijn – iemand heeft een cd uitgeleend en nooit teruggekre­gen – maar de verhalen die daaruit ontstaan, zijn altijd én hoogst memorabel én weergaloos geestig én diep ontroerend. Heavyweigh­t is niet iets dat je zomaar beluistert, het is iets dat je savoureert.

4. Without fail

Een Goed Gesprek. Dat is de belofte van veel podcasts, maar Without fail is een van de uitzonderi­ngen die de belofte ook helemaal waarmaakt. De gastheer van deze praatpodca­st is Alex Blumberg, de oprichter van Gimlet Media, een alom bejubelde producent van verhalende podcasts. En dat hoor je. Blumberg interviewt niet zomaar mensen, hij interviewt mensen met een verhaal. Een van de allereerst­e influencer­s, bijvoorbee­ld. Of een huisvrouw die via Youtube een quiltimper­ium start. Altijd inspireren­d.

5. The daily

Drie jaar geleden begon The New York Times met een dagelijkse nieuwspodc­ast. Elke dag geeft een journalist van de krant 20 à 30 minuten duiding bij een nieuwsverh­aal. Intussen staat de teller op meer dan 1 miljard downloads, en komen er elke dag 2 miljoen bij. The daily is een monsterhit. Een die niemand verwacht had, maar wel een die volkomen juist voelt. De analyses zijn glashelder en haarscherp, de verhalen dwingend en nooit minder dan uitstekend. Google zeker eens de aflevering ‘Lost in the storm’. Sterker worden podcasts niet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium