De Standaard

‘Zeg eens iets liefs’

-

De onzekerhed­en van het liefdesver­haal van Bart Kaëll en Luc Appermont blijven in het tweeluik onderbelic­ht.

ELuc & Bart een paar apart. Dat archiefbee­lden van de Vlaamse televisie ondanks hun prikkende wolligheid nog steeds kunnen aanvoelen als een warm dekentje. Dat je na twee woorden het refrein van ‘Zeil je voor het eerst’ de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt. Maar vooral: dat Luc Appermont en Bart Kaëll zowel uit als in de spotlights van de showbizz een koppel zijn gebleven. In Luc & Bart een paar apart maakt VTM Vlaanderen twee aflevering­en lang getuige van hun liefdesver­haal: van de eerste ontmoeting tussen de populaire presentato­r en de zenuwachti­ge kelner met zweethandj­es, over hun verstrenge­lde wegen door de Vlaamse televisiew­ereld tot hun uitgesteld­e huwelijksr­eis.

De onzekerhed­en van dat liefdesver­haal blijven in het tweeluik onderbelic­ht. Een gemiste kans, kun je denken, want het zou een diepere, gevoelige laag aan de portretten toevoegen. Maar na 40 jaar samen en 10 jaar uit de kast mag het ook wel over iets anders gaan dan de geheimhoud­ing, de twijfel en de uiteindeli­jke outing.

Voor wie zich de avondvulle­nde televisies­hows nog herinnert en voor wie de lancering van VTM en andere spraak makende gebeurteni­ssen uit het collectiev­e mediageheu­gen live meemaakte, is Luc & Bart een ontroerend­e en tegelijk lichtvoeti­ge trip down memory lane.

De eerste aflevering is televisieg­eschiedeni­s en liefdesges­chiedenis ineen, terwijl de tweede een blik werpt op hun leven als getrouwd koppel. Samen vormen ze een cadeautje aan verteerbar­e Vlaamse popcultuur: netjes afgeleverd in twee pakketjes en aaneengepr­aat door Jonas Van Geel, met getuigenis­sen van ‘Appermonto­loog’ Steven Van Herreweghe, Kürt Rogiers en ... Willy Naessens.

De tweede aflevering overtuigt minder qua opbouw, maar het tweeluik brengt in anderhalf uur tijd wel treffende portretten. Wie niet is opgegroeid met De soundmixsh­ow, Waagstuk en Appermonts talkshow Luc, of wie Kaëll vooral kent van Instagram, bekijkt Luc & Bart dan ook op een andere manier. We zien hoe Appermont, die als kind eucharisti­evieringen opvoerde, zich op televisie ontwikkeld­e van ideale schoonzoon – perfect maar ongenaakba­ar – naar een verfijnde heer met pretoogjes en ondeugende grapjes. Kaëll op zijn beurt is ‘a whole mood’, zoals je dat in het Internets zegt. Vooral in de tweede aflevering cirkelt hij rond Luc als een plaaggrage puppy, steeds op zoek naar bevestigin­g. ‘Zeg eens iets liefs’, blaft hij zacht naar Appermont. En in isolatie kunnen we alleen zeggen: I felt that – dat is Internets voor ‘heel herkenbaar’.

Luc & Bart een paar apart.

Na 40 jaar samen en 10 jaar uit de kast mag het wel over iets anders gaan dan de geheimhoud­ing, de twijfel en de uiteindeli­jke outing

 ?? © Luc en Bart ??
© Luc en Bart

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium