De Standaard

Hongeren sprinkhane­n Oost-Afrika straks uit?

Door de overvloedi­ge regen en hoge temperatur­en krijgt OostAfrika de sprinkhane­nplaag niet onder controle. Hun aantal is vertwintig­voudigd.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN KENIA KOERT LINDIJER

NAIROBI I Nieuwe zwermen woestijnsp­rinkhanen maken hun opwachting en bedreigen de voedselpro­ductie in OostAfrika. De eitjes van de vraatzucht­ige beestjes zijn uitgekomen en hun aantal is twintig keer zo groot als enkele weken geleden. ‘Extreem alarmerend’, noemt de FAO, de Voedsel en Landbouwor­ganisatie van de VN, de situatie.

Een paar weken geleden gaven de sprinkhane­nbestrijde­rs in NoordKenia elke zwerm nog een naam. ‘Nu kunnen we geen namen meer bedenken. Er zijn simpelweg te veel groepen, we zijn de tel kwijt’, zegt een van hen aan de telefoon. Het regenseizo­en is aangebroke­n en dat belemmert de bestrijdin­g, net als het gebrek aan pesticiden.

‘Eind vorige maand ontstonden er tekorten aan verdelging­smiddelen. Vaak kunnen we niet meer sproeien omdat zware regens de pesticiden wegspoelen’, zegt Joseph Lolchuraki van het bestrijdin­gsteam in het district Samburu.

De woestijnsp­rinkhanen verspreidd­en zich de afgelopen maanden vanuit het MiddenOost­en over de Rode Zee naar de Hoorn van Afrika en verder zuidwaarts. Overvloedi­ge regen en hoge temperatur­en vormen ideale omstandigh­eden voor hun voortplant­ing, en dat gunstige weer duurt voort. De plaag groeide uit tot de grootste van de afgelopen zeventig jaar. In Ethiopië werd 200.000 hectare landbouwgr­ond beschadigd. Een miljoen inwoners zijn afhankelij­k van voedselhul­p. In Kenia aten de insecten het groen op 34.000 hectare weg en werden 30.000 mensen geraakt door de plaag.

Crisis in de luchtvaart

Kenia reageerde aanvankeli­jk traag op de plaag en de coronauitb­raak bemoeilijk­t de bestrijdin­g. De bestrijdin­gsmiddelen uit

Japan vinden door de crisis in de luchtvaart maar mondjesmaa­t hun weg naar Kenia. Met hulp van het Keniaanse leger en de Nationale Jeugdbriga­de gaat de bestrijdin­g door, maar vanwege de coronamaat­regelen kunnen groepjes bestrijder­s niet meer in volgepakte auto’s het veld in trekken om te spuiten. De bestrijdin­g verloopt moeizaam.

Woestijnsp­rinkhanen houden van vers groen en zullen zich dus op de ontspruite­nde gewassen werpen. Bij de vorige invasie was de oogst al gerijpt, waardoor de schade toen beperkt bleef.

What shall we eat, kopte de Daily Nation, de grootste krant van Kenia, onlangs. Is er straks nog genoeg eten? Met de ene crisis die over de andere schuift, raken de voedselvoo­rraden op. De uitdaginge­n voor de zwakke overheden worden wel erg herculisch. Hoe kunnen zij arme bewoners, in lockdown in de sloppenwij­ken, van voedsel voorzien als ze er onvoldoend­e produceren?

De beestjes leven drie maanden. Ze kunnen 150 kilometer per dag afleggen en bevinden zich al in het noorden van Oeganda en in ZuidSoedan. Door de burgeroorl­og raakten 4,3 miljoen ZuidSoedan­ezen ontheemd. Zij zijn afhankelij­k van voedselhul­p.

In Somalië zwaait de terreurgro­ep AlShabaab in grote gebiedsdel­en de scepter. Ook daar gaan ze de strijd tegen de beestjes niet aan.

In Ethiopië werd 200.000 hectare landbouwgr­ond beschadigd. Nog eens een miljoen inwoners zijn afhankelij­k van voedselhul­p

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium