De Standaard

Economisch­e bodem zakt helemaal weg

- Waarnemers noemen een

Peking moest miljoenen interne migranten redden van werklooshe­id en honger

Het grote doel van de Communisti­sche Partij is China tegen 2020 ‘gemiddeld welvarend’ te maken. Dat is breed gecommunic­eerd: alle Chinezen verwachten het. Dat kan alleen als de wereld blijft inkopen en openstaan voor China. Covid19 maakt dat onmogelijk. De vraag uit het Westen zakt weg en China stevent af op zijn eerste kwartaalkr­imp sinds 1976.

Erger nog, sommige landen willen versneld hun afhankelij­kheid van China terugdraai­en. Japan, de derde economie ter wereld, heeft geld klaar voor bedrijven die uit China vertrekken. In de VS, de eerste economie, beloofde economisch topadviseu­r Larry Kudlow alle kosten voor ‘herlokalis­atie’ te betalen aan Amerikaans­e firma’s. Begin deze week gooide India, de belangrijk­ste groeimarkt, zijn grenzen dicht voor vijandige overnames door China – Australië voerde dezelfde firewall in. Gujarat, de thuisstaat van premier Modi, verleidt actief Amerikaans­e en Japanse bedrijven om te verhuizen.

Ook in Afrika loopt het fout. China leende minstens 143 miljard dollar aan Afrikaanse landen. Hoewel China zich niet onredelijk opstelt, stijgt de druk voor een vergaande schuldkwij­tschelding. Kan Peking zich dat financieel veroorlove­n, nu het ook veel minder geld verdient aan infrastruc­tuurprojec­ten als het Belt and Roadinitia­tief? In Europa slaagt China er nog in kleinere spelers te verleiden met mondmasker­s of mooie slogans. Duitsland, Frankrijk en GrootBritt­annië zijn voorzichti­ger (DS 22 april).

Uit eten voor het vaderland

Tijd om de groei aan te zwengelen met interne consumptie? Dat stond al in Pekings draaiboek, maar die aanpak werpt weinig vruchten af. The Guardian wijst op de shellshock­ed consumente­n. Chinezen zijn bang om buiten te komen en voorzichti­g met hun centen.

De communiste­n grijpen naar ongeziene maatregele­n: partijbonz­en kregen het bevel om ‘voorbeeldg­edrag’ te stellen in winkelcent­ra en op restaurant. Sommige steden voerden extra lange weekends in om te winkelen, andere kwamen met miljarden yuan aan gratis vouchers op de proppen. ‘Maar Chinezen gebruiken het voor hun dagelijkse noden of sparen het geld’, zegt econoom Zhang Qidi.

Welstellen­d is Li Modaal nog lang niet. Kleine familiezaa­kjes zijn goed voor 80 procent van de arbeidspla­atsen. Veel van die zaakjes verdwijnen. China pusht banken om aan hen te lenen. ‘Maar wat voor bankmanage­r zou ik zijn, mocht ik zulke grote risico’s nemen’, zei een anonieme beheerder tegen de South China Morning Post.

Deze week moest China noodmaatre­gelen nemen om binnenland­se migranten, die buiten het sociaal vangnet vallen, te redden van de honger. In de officiële cijfers blijven zij onzichtbaa­r. De partij kan zelfs in openbare documenten niet ontkennen dat de werklooshe­idsgolf de grootste bedreiging betekent voor de ‘politieke veiligheid’ in jaren.

 ?? © afp ?? Tijd om de groei aan te zwengelen met interne consumptie.
© afp Tijd om de groei aan te zwengelen met interne consumptie.
 ??  ??
 ?? © belga ?? coup tegen president Xi niet realistisc­h.
© belga coup tegen president Xi niet realistisc­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium