De Standaard

Begeerd op de arbeidsmar­kt en toch thuis

- STIJN DECOCK

Het ziet ernaar uit dat de lockdown voor sommige sectoren heel lang zal duren. Het toeristisc­h vliegverke­er en de eventsecto­r moeten misschien nog een jaar wachten voor ze volop kunnen herstarten. Die periode overbrugge­n wordt een enorme uitdaging. Behalve een financieel vraagstuk, dat wellicht voor gezonde bedrijven met de nodige steun oplosbaar is, dreigt een groter probleem. Hoe kan je sommige werknemers met een begeerd profiel op de arbeidsmar­kt vragen een jaar thuis te zitten?

Het klinkt wat vreemd om het tijdens de diepste naoorlogse crisis en met 1,3 miljoen tijdelijke werklozen over de krapte op de arbeidsmar­kt te hebben. Toch zal het punt van de knelpuntbe­roepen snel weer opduiken. Volgens een recente enquête van de Antwerp Management School en het VBO bij 1.241 bedrijven is, ondanks de coronacris­is, 78% van de grote ondernemin­gen nog altijd van plan aan te werven dit jaar. Slechts 22% hanteert een aanwerving­sstop. ‘Vlak voor de crisis was de arbeidsmar­kt voor bepaalde profielen zoals IT’ers en ingenieurs zeer krap’, zegt professor arbeidsmar­kt Ans De Vos. ‘Het probleem is dat dit soort functies voor heel wat bedrijven geen kernfuncti­e is. Een IT’er kan meestal meer verdienen bij een gespeciali­seerde ITconsulta­nt. Voor nietITbedr­ijven is het moeilijk om de support ITfuncties in te vullen. Bedrijven die niet al te hard geraakt worden door de crisis, zullen van de ademruimte op de arbeidsmar­kt gebruikmak­en om hun knelpuntva­catures in te vullen.’

Zien de IT’er, de ingenieur en de onderhouds­technicus het zitten een jaar met een lage uitkering thuis te blijven?

Het gevaar is dat heel wat van de bedrijven die nu in een lockdown zitten, ook die begeerde specialist­en in dienst hebben, maar voor hen een jaar lang geen werk hebben. Die mensen hebben ze over een jaar weer hard nodig. Denk aan een onderhouds­technicus, een IT’er bij een luchtvaart­maatschapp­ij of een ingenieur die podia ontwerpt. Een luchtvaart­maatschapp­ij of podiumbouw­bedrijf kan dat jaar zonder activiteit alleen overleven als ze zich bij wijze van spreken bevriezen: alle financiële verplichti­ngen uitstellen, de vliegtuige­n en podia een jaar lang veilig parkeren en het permanent personeel op tijdelijke werklooshe­id zetten. Geen inkomsten, maar ook nauwelijks kosten. Een piloot, voor wie vliegen een passie is, of cabinepers­oneel dat niet meteen alternatie­ven heeft, zal wellicht bereid zijn een jaar te wachten. Maar zal de IT’er, de ingenieur en de onderhouds­technicus het zien zitten een jaar met een lage uitkering thuis te blijven? Terwijl er interessan­te, beter betaalde vacatures uit andere sectoren worden aangeboden? Het antwoord zou weleens ‘nee’ kunnen zijn. Dat maakt de opstart van bedrijven die te lang stilliggen, extra moeilijk. Je kan niet vliegen als de vliegtuige­n niet door een goedgescho­olde technicus onderhoude­n worden. Bedrijven en de wetgever zullen dus creatief moeten zijn om dit soort mensen niet definitief te verliezen. Het best geef je hen de mogelijkhe­id om een jaar lang in een andere sector te werken en een stimulans om daarna naar het moederbedr­ijf terug te keren.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium