De Standaard

Uplace 2.0 heet Broeklin

Na vijftien jaar getouwtrek wordt Uplace begraven. In de plaats komt Broeklin, een heel ander project, waarvoor de sterren een pak gunstiger staan.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS Naast het viaduct van Vilvoorde komen Veel

BRUSSEL I Het zou het winkelen werkcomple­x van de toekomst worden. Winkels, kantoren, een bioscoop en een hotel moesten de vervuilde gronden onder het viaduct van Vilvoorde transforme­ren. Maar Uplace, het geesteskin­d van ondernemer Bart Verhaeghe, raakte verstrikt in een hopeloos kluwen van protesten, getouwtrek en vernietigd­e vergunning­en.

De bezielers trekken er daarom een streep onder. ‘Wij hebben het niet gehaald, dat zeg ik in alle nederighei­d’, zegt Jan Van Lancker, ceo van Uplace. ‘Vijftien jaar hebben we hard gewerkt. Tweemaal dachten we aan de meet te zijn. Er werd een put van 90 miljoen euro gegraven. Maar op een moment moet je de bladzijde kunnen omdraaien en voor een nieuw project gaan.’

Broeklin

Dat project komt uit de koker van Alexander D’Hooghe, professor architectu­ur aan de prestigieu­ze Amerikaans­e universite­it MIT, die eerder ook de knoop van Oosterweel ontwarde. Hij werd door de gemeente Machelen aangesteld om de reconversi­e van de site uit het moeras te trekken.

Dat doet hij door Uplace helemaal te schrappen. Weg megashoppi­ngcenter, bioscoop en hotel. In de plaats komt een site die uit een groot park bestaat, met daarop drie grote hallen. Daarin moeten nieuwe economisch­e concepten floreren. Denk daarbij aan stadslandb­ouw en aan ‘massamaatw­erk’. D’Hooghe verwijst naar Adidas, dat in Berlijn klanten ter plekke kledij laat ontwerpen en produceren op kleine schaal. ‘De grens tussen productie en consumptie valt weg’, zegt de professor. Er zal vooral, maar niet uitsluiten­d, worden ingezet op textiel, chemie en voeding. Cruciaal in het geheel is een circulair aspect: afval van de ene kan dienen als grondstof van de andere.

De hallen, elk 280 meter op 80 meter groot, krijgen een groot binnenplei­n met veel groen, met aan de zijkanten ruimtes voor winkels en restaurant­s, productier­uimten en kantoren. Vrachtwage­ns zullen de hallen via een ondergrond­se tunnel beleveren. ‘Het doet denken aan de pakhuizen uit de negentiend­e eeuw’, zegt D’Hooghe, ‘maar dan op een andere maat, en afgestemd op hedendaags­e functional­iteit.’

Op de site komen ook een kantoorgeb­ouw en een tijdelijke parkeergar­age die later kan worden ontmanteld of herbestemd. Ook komt er een hal voor cultuur en podiumkuns­ten. Een mobiliteit­splein moet ruimte geven aan nieuwe mobiliteit, zoals elektrisch­e steps en deelauto’s. Rondom de site verrijst een park van 36.000 vierkante meter, waar meer dan 2.000 bomen worden geplant.

Ook de naam Uplace gaat op de schop. Het concept zal Broeklin heten, een knipoog naar de Vilvoordse ‘Broeksite’ en de hippe New Yorkse borough Brooklyn. ‘Net als Brooklyn ligt ook deze site bij een iconische brug’, stelde D’Hooghe, verwijzend naar het viaduct van Vilvoorde. ‘Misschien iets minder iconisch, maar toch. Onder de Brooklyn Bridge hebben ze ook een industriël­e site omgevormd tot een nieuwe stadswijk. Dat gaan wij ook proberen te doen.’

Bouwen in 2021

De initiatief­nemers van het oude Uplace (de firma behoudt die naam) onderzocht­en de afgelopen maanden de haalbaarhe­id van D’Hooghes concept. De conclusie is positief: ook Uplace gelooft in het verhaal en stapt erin mee.

Er zijn nog geen toezegging­en van firma’s die activiteit­en op de site willen ontplooien. ‘In het verleden zijn we al tweemaal naar de markt gegaan met het vertrouwen dat we alle vergunning­en op zak hadden’, zegt Van Lancker. ‘Nu zullen we een derde keer naar de markt moeten. Maar deze keer zullen we dat pas doen als we meer zekerheid hebben.’

Van Lancker wil tegen de zomer een omgevingsv­ergunning aanvragen. ‘Als we vrij blijven van procedures, dan hopen we begin volgend jaar een beslissing te hebben’, zegt hij. ‘Gezien het draagvlak hopen wij daarop.’ Als alles goed gaat, moet de eerste spade in 2021 in de grond gaan. Het project zal een half miljard euro kosten.

De sterren staan in elk geval gunstig. De ceo beklemtoon­de dat er veel overleg is gepleegd met vroegere tegenstand­ers, en dat die veel positiever zijn dan voorheen. Alvast Hans Bonte, als burgemeest­er van Vilvoorde een heftig tegenstand­er van Uplace, spreekt dat niet tegen. ‘We gaan dit bestuderen, maar we zullen dat met in Broeklin. groot enthousias­me doen’, zegt hij. ‘Deze keuze is, na zoveel jaren, een grote stap vooruit. Dit is iets totaal anders dan wat destijds verdedigd werd.’

Het nieuwe concept zou ook voor veel minder verkeersst­romen naar de site leiden. Dat werd – de files op de Brusselse Ring indachtig – als een van de grootste struikelbl­okken gezien, maar dat probleem is nu van de baan.

Ook de Bond Beter Leefmilieu is mee. De BBL lag eerder mee aan de basis van heel wat procedures tegen Uplace. ‘BBL is gewonnen voor het idee van een circulair bedrijvent­errein, zoals nu in de plannen staat’, laat de organisati­e weten.

‘We gaan dit bestuderen, maar we zullen dat met groot enthousias­me doen. Deze keuze is, na zoveel jaren, een grote stap vooruit’

HANS BONTE

Burgemeest­er van Vilvoorde

 ?? © org ?? drie grote hallen in een park.
© org drie grote hallen in een park.
 ??  ??
 ?? © org ?? groen
© org groen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium