De Standaard

Air France-KLM ziet af van bonus topman

Topman Ben Smith zou een bonus kunnen krijgen voor het binnenhale­n van staatssteu­n. Dat gaat niet door.

- Ben

BRUSSEL I Topman Ben Smith van Air FranceKLM ziet af van zijn bonus voor het boekjaar 2020. Dat liet het bedrijf gisteren weten, nadat er hevige kritiek was ontstaan op het bonusbelei­d van de luchtvaart­maatschapp­ij.

Het zag ernaar uit dat Smith een bonus zou kunnen krijgen als hij erin zou slagen staatssteu­n binnen te halen. Een van de criteria voor de bonus was het behouden en verwerven van kasgeld, onder meer via het verkrijgen van ‘steun en financieri­ng’. Als hij de doelstelli­ngen zou overschrij­den, kon hij zijn jaarsalari­s van 900.000 euro aanvullen met nog anderhalf keer dat bedrag. In maart had Smith al gezegd dat hij tijdens de crisis zijn salaris met 25 procent zou vermindere­n.

Eerder was er al ophef over de beloning van Pieter Elbers, de topgeen bonus, wel een salarisver­mindering met 25%. man van dochtermaa­tschappij KLM. Het plan was om zijn langetermi­jnbonus te verhogen, maar daarvan werd afgezien na kritiek van onder anderen minister van Financiën Wopke Hoekstra. De Nederlands­e staat is een belang

rijke aandeelhou­der van Air FranceKLM.

Het bedrijf hoopt de coronacris­is te overleven dankzij noodsteun, bijvoorbee­ld in de vorm van staatsgara­nties voor kredieten. (rmg)

De fabrikant van technisch textiel Sioen schat dat zijn omzet in april 35 procent lager zal uitvallen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde het bedrijf gisteren nabeurs in een trading update. Het bedrijf zegt dat het alle voorzorgsm­aatregelen genomen heeft om de gezondheid van zijn werknemers te verzekeren.

Tijdens de eerste drie maanden van 2020 merkte Sioen een ‘graduele impact’ van de pandemie, terwijl de verspreidi­ng van het coronaviru­s zich uitbreidde van Azië naar Europa.

Op vergelijkb­are basis – zonder de overname van de Franse textielcoa­tingproduc­ent Dickson Saint Clair – daalde de kwartaalom­zet met 3,4 procent tot 129 miljoen euro in vergelijki­ng met vorig jaar. (belga)

 ?? © blg ?? Smith:
© blg Smith:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium