De Standaard

Tijd voor een nuchter drugsbelei­d

- DALILLA HERMANS Dalilla Hermans is schrijfste­r. Haar column verschijnt maandelijk­s op vrijdag.

Deze werkweek, als ik die nog zo mag noemen in deze vage tijden, begon op 20 april. Voor mij was dat jarenlang gewoon de verjaardag van mijn zus. Pas de laatste jaren weet ik dat ‘4/20’ ook een feestdag of dag van verzet is voor de marihuanal­iefhebbers onder ons.

Ik schreef het al eerder en het is nog niet veranderd: ik ben een drugsmaagd. Behalve met alcohol en nicotine heb ik de afgelopen 34 jaar niet met genotsmidd­elen geëxperime­nteerd. Daar is geen echte reden voor, het is een puur persoonlij­ke keuze die ik in mijn puberjaren maakte toen ik steeds meer mensen om me heen jointjes zag roken. Het leek rebelser er niet aan deel te nemen.

Er was een onzichtbar­e lijn tussen de jongeren in mijn omgeving die dronken en zij die wiet rookten. Alsof we al redelijk jong kozen wat onze ‘high’ zou zijn. Maar ik heb nooit begrepen waarom ik mezelf wel lazarus mocht drinken, met alle gevolgen van dien, en mijn vrienden die nooit dronken, opgepakt konden worden door het zakje gedroogde plantafval in hun rugzak.

Ik herinner me dat de politie ooit met honden op de speelplaat­s van mijn middelbare school op zoek ging naar een wietdealer. Op diezelfde school kwamen we tijdens de 100 dagenvieri­ng stomdronke­n aan om half negen ’s ochtends, omdat de cafés op de Grote Markt die dag speciaal voor ons de deuren vroeger hadden geopend. Het was toen al onbegrijpe­lijk, en eigenlijk is er vijftien jaar later weinig veranderd in de morele veroordeli­ng van verschille­nde drugs.

Ik dacht daaraan terug tijdens deze uitzonderl­ijke 4/20, waarop geen joints werden doorgegeve­n. Ik dacht eraan toen ik met mondmasker en handschoen­tjes aan de nachtwinke­l inliep om een fles wijn in te slaan. Ik dacht eraan toen ik las dat de verkoop van alcohol in lokale supermarkt­en sinds de semilockdo­wn ongeveer met tien procent gestegen is. En toen ik de advertenti­e van de drankhande­l die aan huis levert, deelde met mijn wijnliefhe­bbende vriendinne­n – met als onderschri­ft ‘eindelijk hebben ze ons begrepen’. Het is bijna absurd hoe gemakkelij­k ik toegang heb tot mijn gekozen ‘high’, en hoe sociaal aanvaard die is.

Voor het eerst sinds lang leggen we ons beleid opnieuw in de handen van echte experts. De dokters, virologen en volksgezon­dheidswete­nschappers bepalen ons doen en laten, wars van politiek. Het stelt mij en velen met mij gerust dat de beslissing­en die de regeringen nemen, gebaseerd zijn op hun adviezen. Zelfs extreemrec­htse elementen die zich jarenlang stoorden aan de tweets van zogeheten ‘social justice warriors’ als dokters Marc Van Ranst en Wouter Arrazola de Oñate, moeten zich eventjes gedeisd houden en hun adviezen volgen. De meeste mensen nemen aan dat zij het beter weten. Want dat doen ze in deze ook. Wanneer het over onze gezondheid gaat, is politieke strekking opeens van ondergesch­ikt belang.

Het lijkt me dan ook hét moment om die lijn door te trekken naar andere volksgezon­dheidskwes­ties waarover de overheid en experts clashen. Wetenschap­pers schreeuwen al jaren dat het veel efficiënte­r is om softdrugs te legalisere­n en te reguleren, en eigenlijk alle drugs te decriminal­iseren, dan het beleid dat wij voeren aan te houden.

Cannabisge­bruik en misbruik zou, indien problemati­sch, de oorzaak kunnen zijn van een verhoogd risico op psychose en in zeldzame gevallen een ‘gateway’ naar zwaardere drugs. Maar de mogelijke schadelijk­e gevolgen van alcohol liggen vele malen hoger. ‘Den drank is den duvel’ zei een Temptation Islandfilo­soof ooit, en hij zat dicht bij de waarheid. Nu ik steeds meer mensen hoor grappen aan het einde van Zoommeetin­gs dat we na deze lockdown een collectiev­e detox zullen nodig hebben, wordt de absurditei­t van ons drugsbelei­d steeds duidelijke­r.

Ik ben ervan overtuigd dat het eigen is aan de mens om een roes op te zoeken. Bier werd vermoedeli­jk zo’n 4.000 jaar voor Christus uitgevonde­n, en Jezus veranderde water eens in wijn, las ik ooit ergens. Zo’n 3.000 jaar voor dat Bijbelse feestje rookten mensen al wiet. Maar de indeling van wat strafbaar is en wat niet, is arbitrair en gebonden aan conservati­eve ideeën, geworteld in klassepriv­ilege.

Intussen zijn verschille­nde delen van de wereld die vastgeroes­te morele visies op drugs en drugsgebru­ik aan het updaten. Portugal decriminal­iseerde drugsgebru­ik al in 2001 om het toenemende aantal hivinfecti­es door gedeelde naalden terug te duwen. De gevolgen waren veelal positief. In de VS legaliseer­den verschille­nde staten de afgelopen jaren marihuana, met vooral goed gespijsde staatskass­en als gevolg, en een daling in gebruik bij jongeren.

In plaats van gebruikers van bepaalde drugs moreel te blijven veroordele­n met archaïsche wetten, zouden we de gezondheid­swetenscha­ppers die nu zo nodig blijken te zijn, kunnen betrekken bij het uitschrijv­en van nieuwe drugswette­n. Ik begrijp dat het nu niet de eerste prioriteit is voor politici. Maar ik denk als zeer kleine zelfstandi­ge op een onbewaakt moment ook weleens na over de gigantisch­e economisch­e gevolgen van deze langdurige lockdown. En het toeval wil dat staten en landen die softdrugs legalisere­n en reguleren, daar enorm veel geld aan verdienen. Net zoals ze dat doen aan accijnzen op alcohol en tabak. Als er ooit een moment was om de spirit van 4/20 weer politiek te maken, is het nu wel.

‘Den drank is den duvel’ zei een Temptation Islandfilo­soof ooit, en hij zat dicht bij de waarheid

 ?? © afp ?? Een voorstande­r van de legaliseri­ng van marihuana tijdens een mars in Rome.
© afp Een voorstande­r van de legaliseri­ng van marihuana tijdens een mars in Rome.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium