De Standaard

Vlak ook de ongelijkhe­idscurve

Volgens zouden we nu een vermogensb­elasting moeten uittesten. Die is niet alleen rechtvaard­ig, ze kan op korte termijn een hoog bedrag opleveren.

-

Een groep Gentse en Leuvense economen stelde eind vorige week dat een stijging van de staatsschu­ld als gevolg van de coronacris­is niet noodzakeli­jk problemati­sch is (DS 17 april). Een andere oplossing zou een crisisbela­sting kunnen zijn, een eenmalige belasting op de hoogste vermogens. Kevin Spiritus argumentee­rde in deze krant dat zo’n belasting kan werken wanneer de druk om de staatsschu­ld af te bouwen groot is of de impact van de coronacris­is oneerlijk verdeeld is (DS 23 april).

Aan de tweede voorwaarde lijkt nu al voldaan te zijn, aangezien de mensen die hun job (dreigen te) verliezen, vaak weinig of geen spaargeld hebben als buffer, terwijl investeerd­ers van bepaalde sectoren nu exceptione­le winsten boeken. Die ongelijke verdeling van lasten en baten is van belang, want de vermogenso­ngelijkhei­d was ook voor de crisis al hoog.

Lenen bij de bevolking

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerd­e vorige maand de nieuwe resultaten van de enquête naar de vermogens in de eurozone. Hoewel de allerrijks­ten in die enquête weinig of niet vertegenwo­ordigd zijn, blijkt daaruit nog maar eens hoe hoog het vermogen is en hoe ongelijk het verdeeld is, ook in België.

Volgens die cijfers bezit de 10 procent meest vermogende­n bijna de helft van het totale Belgische vermogen, terwijl de onderste 50 procent amper 10 procent bezit, en dat halen ze dan nog voornameli­jk uit een eigen woning. De Belgische staatsschu­ld bestaat voor een groot deel uit obligaties en staatsbons bij de eigen bevolking. De burgers lenen dus geld aan de overheid. En wie bezit meer dan 80 procent van deze vermogensc­omponent? Juist ja.

Hoe zou zo’n crisisbela­sting er in de praktijk kunnen uitzien? De meest eenduidige, en ook rechtvaard­ige, versie zou uitgaan van het principe ‘brede basis, lage voet’, waarbij je de belastingv­oet relatief laag kunt houden, zolang alle soorten vermogen aan de belasting worden onderworpe­n zonder enige uitzonderi­ngen. Dat principe werd bij de eerdere effectenta­ks geschonden, waardoor het Grondwette­lijk Hof het vernietigd­e.

Achterpoor­tjes

Over hoe hoog de belastingv­oet moet zijn en vanaf welk niveau van vermogen iemand moet bijdragen, is een democratis­ch debat nodig. Het zal cruciaal zijn dat de belastingd­ruk op de gemiddelde Belg, inclusief de gemiddelde spaarder of zelfstandi­ge, niet toeneemt. Dat kan bijvoorbee­ld door alleen de 1 procent meest vermogende­n te belasten. Jammer genoeg hebben we voor België geen concrete cijfers over het vermogen van die groep. De econoom Philip Vermeulen van de ECB maakte enkele jaren geleden wel een aantal schattinge­n.

Een goed draaiende, betaalbare sociale zekerheid is cruciaal voor de heropstart van de economie

‘De 10 procent meest vermogende­n bezit bijna de helft van het totale Belgische vermogen.’

fase wedstrijde­n spelen, met een mondmasker’

(Kristof Sas, hoofd medische cel van RSC Anderlecht)

Ook voetballen wordt niet meer wat het was. In Nederland mogen jongeren binnenkort sporten beoefenen waarbij ze zeker op anderhalve meter blijven. Bij ons denken ze in Anderlecht al aan matchkes zonder publiek maar met een mondmasker. Benieuwd hoe vlot de communicat­ie dan achterin gaat lopen bij Anderlecht. Of wacht eens … Neen, dat wordt toch niet zo’n nieuw probleem.

‘Geen weekje willen doorwerken in juli? Geen loonverlie­s en nauwelijks moeten werken in zeven weken? Leg dat maar eens uit aan alle hardwerken­de, bloedende zelfstandi­gen’

Is alles veranderd sinds corona? Toch niet. Leraren zijn nog steeds lui en hebben te veel vakantie, terwijl zelfstandi­gen hard moeten werken en de pineut zijn.

‘Het gaat niet om kritiek op de hardwerken­de leerkracht­en, maar om een wereldvree­mde vakbond die een constructi­ef voorstel meteen afschiet’ (Dezelfde Miguel Wiels op Twitter, enkele boze reacties later)

Wacht, wacht. Sommige leerkracht­en zijn best oké. Maar vakbonden … Blijkbaar verandert corona niet zoveel aan onze oude vormen en gedachten.

Scoop kijkt met een kritische blik naar de media en kiest elke week een aantal citaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium