De Standaard

Okan-leerlingen missen hun veilige haven

-

In de plannen voor de gedeelteli­jke heropening van scholen is Okan nergens te bespeuren. Voor anderstali­ge nieuwkomer­s is afstandson­derwijs nochtans verre van evident, getuigt een school.

En toen was er plots nieuws over de heropening van de scholen. GEES, de werkgroep die de exitstrate­gie voorbereid­t, zou volgens een gelekte nota adviseren om voor het middelbaar onderwijs alleen nog zesdejaars naar school te laten komen dit schooljaar (DS 23 april). Het onderwijsv­eld lijkt daarmee akkoord te gaan, blijkt uit de verklaring­en en de adviesnota die de koepels, de bonden en minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) overeenkwa­men.

Maar de schrik slaat al wie lesgeeft in Okan (Onthaalond­erwijs voor anderstali­ge nieuwkomer­s) om het hart: Okan is in al die plannen nergens te bespeuren. Zullen onze ijverige leerlingen, die als nieuwkomer­s bij ons op school elke dag ploeteren in het taalbad Nederlands met een combinatie van enthousias­me, interesse en een gezonde dosis frustratie, zichzelf moeten redden?

Anderstali­ge bubbel

Niet dat we in Okan de uitdaging van het afstandson­derwijs niet aangegaan zijn, integendee­l. De voorbije weken werden alle leerkracht­en ingeschake­ld in een verwoede poging om alle leerlingen klaar te maken voor digitaal onderwijs op afstand. We belden, mailden, whatsappte­n, smartschoo­lden of gingen langs bij leerlingen om te weten wie wat mist. Op eigen initiatief en in het eigen netwerk verzamelde­n we tweedehand­s laptops en gsm’s (zelfs nog voor Weyts bepaalde beloftes deed); we labelden de schoollapt­ops, maakten die klaar en bezorgden ze aan huis. Dat deden we ook met de stapels inderhaast opgestelde en gesorteerd­e werkbundel­tjes. Internet, Microsoft Office en Smartschoo­llicenties brachten we leerling per leerling in orde.

Niemand klaagde, integendee­l. Iedereen van ons deed wat moest gebeuren om de leerlingen niet op hun anderstali­ge bubbel te laten terugvalle­n, zonder contact met de Nederlands­talige buitenwere­ld. Elke dag vinden er voor elke klas livesessie­s plaats en sporen we afwezige leerlingen op alle mogelijke manieren op. We zijn trots, niet alleen op onze leerkracht­en, maar vooral op onze leerlingen: ze leren elke dag nieuwe vaardighed­en die hen later goed van pas zullen komen.

Maar laten we eerlijk zijn: ondanks de voordelen van de digitale ontdekking­stocht is langdurig afstandson­derwijs niet waar onze Okanleerli­ngen het meest bij gebaat zijn. Okan biedt elke dag opnieuw een taalbad, in kleine groepjes, sterk gedifferen­tieerd, met leerkracht­en die geduldig, open en dichtbij zijn. Maar het biedt ook een sociaal bad: Okan is waar onze leerlingen hun enige vrienden hebben, waar ze terecht kunnen bij hun leerkracht­en, waar zij hun netwerk opbouwen om zich duurzaam in ons land te integreren.

En dat geldt zeker voor alle kwetsbare, soms in schrijnend­e armoede opgroeiend­e leerlingen met een zware rugzak. Sommigen moesten al voor de quarantain­e zien te overleven in kleine appartemen­ten met grote families. Voor hen, zonder leer of leefruimte, is dit een extra precaire situatie. School is hun veilige haven, de start van een nieuw begin. Deze leerlingen willen, nee, moeten terug naar school kunnen gaan.

Cruciaal overgangsj­aar

Er zijn weinig redenen om Okan niet mee te nemen in scenario’s voor de gefaseerde heropening van de scholen. Net als het zesde leerjaar en middelbaar is Okan een cruciaal overgangsj­aar. En ook praktisch moet dat lukken. De klassen zijn zonder uitzonderi­ng klein, de Okanafdeli­ng maakt vaak maar een beperkt deel van de totale schoolbevo­lking uit, en buiten school hebben de leerlingen weinig contact.

Okan biedt elke dag opnieuw een taalbad, maar ook een sociaal bad – deze leerlingen willen, nee, moeten terug naar school kunnen gaan

Er zijn allerlei maatregele­n die we kunnen nemen om ook dit doordacht, gefaseerd en met zo weinig mogelijk risico voor de gezondheid van leerlingen en leerkracht­en te doen. Ook daar willen wij ons volop voor inzetten. Hopelijk laat de Nationale Veiligheid­sraad de volgende generatie nieuwe Belgen niet in de steek en geeft hij Okan een plaats in de plannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium