De Standaard

Illegale dates

-

Verliefdhe­id is een risicofact­or. Er worden opvallend veel tieners beboet. Ze wonen thuis, de scholen zijn dicht, het is verboden om bij iemand op bezoek te gaan en dit alles is onverdraag­lijk wanneer je verliefd bent. Ze riskeren de patrouille­s om hun prille liefdes niet te laten verleppen. Kalverlief­de is heroïscher dan ooit.

De minder dapperen spreken af in de supermarkt om ongezien achter de schappen met zoetwaren de verplichte meter afstand te negeren.

Onze vriendin Alessandra, de Napolitaan­se brandweerc­ommandante, woont met haar zeventienj­arige dochter Silvia op Corso Monte Grappa. Silvia heeft een vriend. Hun liefde is zo gretig en wanhopig als alleen zeventienj­arigen kunnen begrijpen. Maar hij woont in de wijk Sturla. Zij heeft een list verzonnen om hem te kunnen zien. Op haar autodichia­razione heeft ze zijn adres als residentie opgegeven en Alessandra als reden van verplaatsi­ng. Als ze op haar scooter door de patrouille­s wordt aangehoude­n, is ze volgens haar document ofwel op weg naar haar huis in Sturla, ofwel op weg om haar oude moeder op Corso Monte Grappa te gaan verzorgen.

De spanning van deze illegale dates is een van de weinige lichtpuntj­es voor wie in deze tijd jong is. Tien miljoen Italianen leven inmiddels onder de armoedegre­ns. Naar schatting de helft van alle bars en restaurant­s zal de rolluiken niet meer opentrekke­n. Zestig procent van alle jongeren is uitgesprok­en pessimisti­sch over de toekomst.

Vlak buiten Milaan is Campo 87 geopend, een verlaten veld dat dient als massagraf voor slachtoffe­rs van het virus die niet door dierbaren worden geclaimd, omdat ook zij al aan het virus zijn bezweken.

De apotheek onder het huis van Stella’s moeder heeft een tekstbalk aan de gevel, waarover normaal gesproken aanbieding­en scrollen. Nu loopt daar al dagen de Latijnse tekst van het Ave Maria in groene neonletter­s.

ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium