De Standaard

De strijd die we kunnen missen

-

‘In Italië is de tijd van grappige filmpjes voorbij’, schreef De Groene een maand geleden. Het Nederlands­e weekblad probeerde het gemoed in de laars te vatten na enkele weken coronaramp­spoed en quarantain­e. Anne Branbergen beschreef hoe de Italianen eerst nog pogingen tot humor ondernamen. Waarna een bijtend zinnetje volgde: ‘Dat is de fase voor het niets.’ De donkerte van haar stuk was toen, vanuit Belgisch middenklas­seperspect­ief, moeilijk te vatten. Wij deelden nog wél grappige filmpjes. Wij leerden onze buren beter kennen. Wij zaten in volle lockdownro­mantiek.

Ondertusse­n is de sfeer ook hier veranderd. Dat heeft met de dodentol te maken. Maar er spelen ook andere dingen. Het is intussen goed doorgedron­gen dat de lockdown er bij sommige bevolkings­groepen – zoals vluchtelin­gen of dak en tuinlozen – veel harder inhakt dan bij de gelukzalig­en die hun verbouwing wat moeten uitstellen. Het is ook duidelijk dat de lockdownso­lidariteit haar beste dagen heeft gehad. Bij de start was het gevoel: we zitten in de shit, maar we zitten er wel allemáál in. Nu de maatschapp­ij weer op gang wordt getrokken, en dit een lang gevecht blijkt te worden, is het al veel meer ieder voor zich.

Dat is niet onbegrijpe­lijk. Aangezien het leven slechts mondjesmaa­t kan hernemen, betekent de opening van de doehetzelf­winkels dat de boekhandel­s nog even gesloten moeten blijven. De vrijheid van de ene is het isolement van de andere. Dat geeft frictie. Dat zie je nergens zo goed als in de discussie over het lot van de oudere generaties. Omdat de 65plussers zwaar oververteg­enwoordigd zijn in de sterftecij­fers, kunnen zij, door wat langer in lockdown te blijven, de actieve(re) generaties de kans geven weer aan de slag te gaan. Het lijkt, op het eerste gezicht, de logica zelve.

Fascistisc­he trekjes

In BosniëHerz­egovina vatte de overheid de koe bij de hoorns. Daar mogen 65plussers, op straffe van boete, hun woning niet meer uit. Ook in Duitsland woedt het debat. Daar liet een stoet vooraansta­ande 70plussers, via een stuk in Bild, weten dat ze zullen thuisblijv­en, in het belang van de economie. Ook in België lijken sommige mensen het idee genegen. In Het Laatste Nieuws opperde epidemiolo­og AnneMieke Vandamme (KULeuven) deze week dat 65plussers tot in de herfst of zelfs tot in de volgende lente in lockdown moeten blijven. NVAparleme­ntslid Koen Metsu was nog forser: hij stelde voor om de huidige regels voor 60plussers te laten gelden tot er een vaccin is.

Daar valt een redenering rond op te bouwen. De afgelopen weken ging een grote groep mensen die niet tot een risicogroe­p behoort, in lockdown om het gezondheid­ssysteem voor een implosie te behoeden. Dat was een vorm van solidarite­it. Die groep, die zelf een klein risico liep, zag haar leven overhoop gegooid. Zo werd het horrorscen­ario, dat covid19 vooral voor 65plussers nog fataler had kunnen maken, afgewend. Daarom is het misschien niet compleet gek om de solidarite­it nu ook de andere kant te laten uitgaan. Dat is pijnlijk, maar ook in het belang van de 65plussers zélf.

Toch reageerden die verbolgen. Paul Jambers, een frisse zeventiger, dreigde met burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Mieke Vogels, op de kop af 65, zei dat haar generatieg­enoten geen pionnen op een schaakbord zijn. Hun woede is begrijpeli­jk. Het beste argument tegen een lineaire leeftijdsm­aatregel is dat leeftijd niet de enige factor is die het gevaar van covid19 vergroot. In De Morgen vertelde dokter Geert Meyfroidt gisteren dat 50 tot 65jarigen met overgewich­t het langst in de intensive carebedden van het UZ Leuven blijven liggen. Maar ga je daarom concludere­n dat iederéén met overgewich­t – of met andere onderligge­nde aandoening­en – verplicht in lockdown moet blijven? Neen? Waarom zou het voor 65plussers dan wél kunnen?

Waar zou je zo’n leeftijdsg­rens bovendien moeten leggen?

Een 59jarige kettingrok­ende alcoholicu­s moet zich veel meer zorgen maken dan een 74jarige marathonlo­pende geheelonth­ouder. Waarom zou die laatste dan wel in lockdown moeten blijven, in tegenstell­ing tot de eerste? Het zou van een paternalis­me getuigen dat – we citeren Jambers – ‘fascistisc­he trekjes’ vertoont. Vooral ook omdat de strijd tegen covid19 nog lang kan duren. Kan je twee miljoen 65plussers dan opleggen dat ze hun kinderen en kleinkinde­ren één jaar niet kunnen zien? Hebben ze niet het recht om, zodra de curve is afgevlakt, zélf dat risico in te schatten? Is het inciviek dat een 92jarige oma dat risico verkiest boven een jaar in volstrekte eenzaamhei­d? Of willen we een leger 65plussers in een depressie jagen?

Kil jeunisme

Dat wil niet zeggen dat het een taboe moet zijn om over de voorwaarde­n te praten die aan die ‘vrijheid’ verbonden zijn. Wie geen risico’s wil lopen, moet daartoe de mogelijkhe­id hebben. Dat betekent bijvoorbee­ld dat een rusthuisbe­woner alleen bezoek kan ontvangen als er op die manier geen andere bewoners in gevaar worden gebracht. Het betekent ook dat Mieke Vogels deze week misschien toch net iets té hard van stapel liep toen ze haar generatie eventueel ook weer de sportkanti­ne zag openhouden. De vrijheidsd­rang van 65plussers moet gerespecte­erd worden, zeker, maar dan wel zonder dat het gezondheid­ssysteem kapseist. Dat argument in het debat brengen, is geen kil jeunisme, maar wel een bede om solidarite­it, om ook het collectief belang in de gaten te houden.

Anders gesteld: het is niet omdat een lockdown voor 65plussers, of voor hartpatiën­ten, een slecht idee is, dat het niet aangewezen kan zijn dat ze zich, ook de komende maanden, een beetje anders gedragen dan de rest van de bevolking. Anders is er maar één alternatie­f: terug naar de collectiev­e quarantain­e, een scenario dat vermeden moet worden. Dan is iedereen in theorie gelijk, maar zal het resultaat ongelijker zijn. Als de economie nog verder onderuit gaat, zullen de zwakkeren de hoogste prijs betalen. Maar hoe vermijden we dan dat we in zo’n lockdownbi­sscenario belanden? Door veel minder spectacula­ire uitwegen te zoeken dan degene die Koen Metsu voorstelt. Door alle risicogroe­pen erg transparan­t in te lichten over de covid19gev­aren. Door hard na te denken over creatieve oplossinge­n die het leven weer wat draaglijke­r maken, zonder dat de curve te snel gaat stijgen. Door nóg steviger in te zetten op de uitbreidin­g van onze testcapaci­teit. In afwachting van een vaccin lijkt het de enige manier om in veiliger vaarwater te belanden.

Het wordt een aartsmoeil­ijke oefening die continu bijgestuur­d zal moeten worden. Navigeren in dichte mist. Voor alle duidelijkh­eid: daarmee zeggen we niet dat het gros van de 65plussers, als de lockdown wat gelost wordt, de social distancing­regels meteen aan zijn laars zal lappen. Integendee­l. De kans lijkt ons, na alle gitzwarte statistiek­en, klein dat ze meteen aan een collectief postlockdo­wnfeestje beginnen.

Grijze wijzen

Het is in ieder geval zinloos om er een strijd tussen de generaties van te maken. Er zullen de komende maanden nog moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Er zal zich altijd iemand geschoffee­rd voelen. Veel beslissing­en zullen genomen moeten worden op basis van onvolledig­e informatie. Ze zullen heel vergaande gevolgen hebben. De berichten over de heropflakk­ering van de epidemie in Azië laten zien op wat voor een slappe koord we balanceren. Je mag er dus niet aan denken dat we dat helse parcours zouden moeten afleggen, terwijl de 65plussers en hun wijsheid collectief in strakke quarantain­e zijn gezet. De maatschapp­ij heeft hen nu nodig, meer dan ooit.

Het belet niet dat de afwezighei­d van een opgelegd uitzonderi­ngsregime ook risico’s in

houdt. Het dreigt van laagopgele­ide, van informatie afgesneden ouderen de eersten te maken die zich aan gevaren blootstell­en. Daar ligt een belangrijk­e taak voor de overheid. Het laat nog maar eens zien hoe die, ook wanneer ze geen regels of verboden uitvaardig­t, een cruciale rol te spelen heeft.

RUUD GOOSSENS is redacteur van deze krant.

In 'Boeiende tijden' reflecteer­t hij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium