De Standaard

WET OP ONBELAST BIJVERDIEN­EN VERNIETIGD WANT ‘DISCRIMINE­REND’

Grondwette­lijk Hof vernietigt opnieuw fiscale maatregel van regeringMi­chel

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Het Grondwette­lijk Hof heeft de wet vernietigd die het mogelijk maakte om tot 6.340 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Vooral voor sportveren­igingen is dat een streep door de rekening.

BRUSSEL I Cash for car, de effectenta­ks en de wet op onbelast bijverdien­en: het zijn drie regelingen die in het befaamde zomerakkoo­rd in 2018 werden afgeklopt door de regeringMi­chel, waarna de ministers gingen vieren op Tomorrowla­nd. Maar intussen zijn de regelingen een na een afgevoerd, nadat de wet op onbelast bijverdien­en gisteren als laatste in de rij werd vernietigd door het Grondwette­lijk Hof.

Vooral Open VLD had zich, net als bij cash for car, een grote pleitbezor­ger getoond van de wet, die het voor iedere werkende en gepensione­erde Belg mogelijk maakte om jaarlijks tot 6.000 euro onbelast bij te verdienen met klusjes voor anderen of taken in het vereniging­sleven. Ook wie voor een erkend deelplatfo­rm, zoals maaltijdle­verancier Deliveroo of klusjespla­tform ListMinut werkt, kan al twee jaar gebruikmak­en van de regeling. In de praktijk maakten vooral (sport)vereniging­en gebruik van de wet (24.119 mensen tot en met april), waarvan het plafond intussen tot 6.340 euro per jaar was opgetrokke­n. Maar ook Colruyt heeft het statuut sinds dit jaar omarmd bij zijn afhaaldien­st Collect&Go.

Vakbonden en werkgevers

Wie in het stelsel werkt, betaalt geen sociale bijdragen of belastinge­n, maar bouwt ook geen sociale rechten op. Daar komt nu een einde aan, nadat het Grondwette­lijk Hof heeft geoordeeld dat de regeling in strijd is met het beginsel van gelijkheid en nietdiscri­minatie. Personen die dezelfde activiteit­en uitvoeren, worden ‘zonder redelijke verantwoor­ding zeer verschille­nd behandeld wat betreft de arbeidswet­geving, het socialezek­erheidsste­lsel en de fiscalitei­t’, staat in het arrest.

De zaak was bij het Grondwette­lijk Hof aangespann­en door beroepsorg­anisaties en vakbonden. Zij reageren tevreden. ‘Dit is een ongelijke behandelin­g van profession­als en zij die zogezegd bijklussen’, zegt Danny Van Assche, topman van Unizo. ‘Het zet de deur open naar misbruik.’

Volgens Martin Willems, die als vakbondsse­cretaris (ACVUnited Freelancer­s) maaltijdko­eriers bijstaat, bracht het statuut vooral ‘miserie’, omdat er geen sociale rechten worden opgebouwd. ‘Dat blijkt weer in deze coronacris­is, waar getroffen koeriers geen overheidss­teun krijgen.’

Arrest bestuderen

Erkende deelplatfo­rmen reageren ontgoochel­d op de uitspraak. ‘We zijn teleurgest­eld voor onze duizenden gebruikers die wat willen bijverdien­en omdat ze het wat moeilijk hebben’, zegt Christophe Kalbfleisc­h, oprichter van klusjespla­tform ListMinut. Thuishulpp­latform Helpper en maaltijdle­verancier Deliveroo willen het arrest eerst bestuderen. Hun gebruikers kunnen nog zeker tot eind dit jaar gebruikmak­en van het statuut. ‘En voor 2021 moet een oplossing worden uitgewerkt door het parlement of de nieuwe federale regering’, zegt de woordvoerd­er van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Deelplatfo­rmen als Deliveroo en Helpper kunnen na dit jaar terugvalle­n op een vroegere wet voor de deeleconom­ie. ‘Vanaf volgend jaar is weer de wettelijke regeling van 2016 van kracht’, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). Onder die wet zijn bijverdien­sten bij een erkend deelplatfo­rm tot 5.390 euro per jaar aan een belastingt­arief van slechts 10 procent onderworpe­n. ‘Maar deze uitspraak geeft munitie om ook dat statuut aan te vallen’, denkt Jan Buelens, die als advocaat de bonden heeft vertegenwo­ordigd.

‘Vanaf volgend jaar is weer de wettelijke regeling van 2016 van kracht’

ALEXANDER DE CROO

Minister van Financiën

 ?? © Jimmy Kets ?? Onder anderen wie voor een erkend deelplatfo­rm, zoals maaltijdle­verancier Deliveroo werkt, kan al twee jaar gebruikmak­en van het onbelast bijverdien­en.
© Jimmy Kets Onder anderen wie voor een erkend deelplatfo­rm, zoals maaltijdle­verancier Deliveroo werkt, kan al twee jaar gebruikmak­en van het onbelast bijverdien­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium