De Standaard

België is zwaar getroffen, ongeacht hoe we tellen

Sommige landen zijn zwaar getroffen door covid19, andere merken het niet in de sterftesta­tistieken. Met hoe er geteld wordt, heeft dat niets te maken.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

1. Bijna dubbel zoveel doden per week in België als normaal

Covid19 is geen griep, en de impact is in ons land duidelijk zwaarder dan de griep. Op Goede Vrijdag – 10 april – stierven 637 mensen in één dag. Tijdens de grieppiek van 2018 bedroeg de hoogste sterfte in één dag 465 overlijden­s, meldde Sciensano gisteren.

De cijfers laten ook zien dat België de voorbije weken een ongewoon hoge ‘oversterft­e’ kende. Met dat begrip wordt het aantal doden bedoeld dat boven op het voor de tijd van het jaar verwachte aantal overlijden­s komt. In de week van 6 tot 12 april vielen 4.098 doden – dat zijn er 1.909 of 87 procent meer dan normaal. Sinds de eerste covid19dod­e viel, werden er 43 procent meer doden gemeld dan normaal.

2. We rapportere­n méér dan volledig

De cijfers laten ook zien dat we onze covid19dod­en erg volledig tellen. Tot en met 12 april was 94 procent van de oversterft­e te verklaren op basis van het officieel aantal gemelde doden. In de laatst beschikbar­e week waarvoor er cijfers zijn, werden er zelfs méér covid19dod­en gemeld dan de oversterft­e. Dat hoeft niet incorrect te zijn: het is mogelijk dat er elders minder doden vallen – denk aan verkeers of werkongeva­llen. Maar een aantal doden in de woonzorgce­ntra zou ook zonder covid19 overleden zijn. Zeker is dat erg veel sterfgeval­len in de rusthuizen ‘vermoedeli­jke’ coviddoden zijn, waarbij de besmetting niet met een test vastgestel­d is. In Vlaanderen bedragen de met een test bevestigde covid19dod­en in de woonzorgce­ntra slechts 0,4 procent – géén tikfout – van het totaal.

Als we de oversterft­e en het aantal covid19dod­en vergelijke­n, tellen andere landen duidelijk minder volledig. Doordat zij

de vermoedeli­jke gevallen niet meetellen, staat ons land artificiee­l hoog in het lijstje met doden per capita.

Met 56 doden per 100.000 inwoners telt geen enkel land meer doden. België zou terugvalle­n op slechts 28 doden per 100.000 inwoners als we alleen de bevestigde covid19dod­en zouden meetellen. Nog steeds hoog, maar dan zouden we wel Italië, Spanje en Frankrijk laten voorgaan.

3. België is zwaar getroffen

Dat beeld strookt met de oversterft­ecijfers van Euromomo. Die zijn iets moeilijker te interprete­ren, omdat zij de oversterft­e uitdrukken in verhouding tot de doorsneeaf­wijking die in de sterftedat­a gebruikeli­jk is. Die zogenaamde Zscore laat toe om er verschille­n in bevolkings­grootte en kalenderef­fecten uit te filteren.

Het gaat weliswaar om voorlopige cijfers, maar ze bieden wel het beste vergelijki­ngspunt voor de impact van covid19 in verschille­nde landen. Ze worden immers níét beïnvloed door de manier waarop covid19dod­en geteld worden. Het gaat om de totale onverwacht­e sterfte in een land. Dat slaat dus op alle doodsoorza­ken, al is het aannemelij­k dat de oversterft­e bijna volledig aan covid19 of de coronamaat­regelen te wijten is, zoals dat ook het geval is tijdens de winter bij een griepseizo­en of tijdens de zomer bij een hittegolf.

De cijfers laten zien dat Spanje, Italië, Engeland en Nederland de voorbije vier weken relatief meer sterfte optekenden dan ons land, ook al hebben ze in de officiële statistiek­en minder covid19dod­en per capita. Maar de cijfers laten ook zien dat België wel degelijk harder getroffen is dan veel andere landen. Dat we bovenin het lijstje van zwaar getroffen landen staan, ligt dus niet louter aan het feit dat we anders tellen. Er vallen bij ons relatief meer doden dan in veel andere Europese landen.

4. Aantal extra doden in Europa ligt nog altijd lager dan in 2018

Voor Duitsland zijn er geen statistiek­en voor het hele land, maar de cijfers voor Berlijn en Hessen tonen dat het lage aantal Duitse covid19dod­en per capita niet kunstmatig is. De oversterft­e is negatief: er vallen minder doden dan normaal.

Onze oosterbure­n zijn niet alleen. Integendee­l: een aantal landen, zoals Finland en Hongarije, melden minder doden dan gebruikeli­jk is voor de tijd van het jaar. Ook die landen namen strenge maatregele­n om de coronaepid­emie in te dijken. Maar het zijn niet toevallig de landen met relatief weinig oversterft­e, zoals Denemarken, Oostenrijk en Noorwegen, die als eerste de maatregele­n versoepele­n.

Dat er zoveel landen zijn waar de epidemie niet leidt tot oversterft­e, blijkt ook uit een vergelijki­ng met 2018 – een jaar waarin veel griepdoden vielen. Ook al vielen in Europa al meer dan 100.000 officiële covid19dod­en, het totale aantal doden dat dit jaar al viel, ligt voor alle 20 Europese landen samen, die bij Euromomo rapportere­n, nog altijd lager dan in 2018.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium