De Standaard

‘Ik heb niet de kennis van een kleuterjuf ’

-

‘Wij zijn twee voltijds werkende moeders met een tweeling in de derde kleuterkla­s’, vertellen Lot Fonteyne (38) en haar vrouw Wendy (43). De voorbije weken waren pittig, maar nu komt daar ook de bezorgdhei­d bij dat hun kinderen voor de zomer misschien niet meer naar school zullen gaan.

‘De derde kleuterkla­s is een belangrijk overgangsj­aar naar het lager’, zegt Lot. ‘Normaal leren ze dan veel bij over het eerste leerjaar met specifieke activiteit­en en doen ze een klasbezoek. Die zachte introducti­e naar het eerste leerjaar ontbreekt nu. Wij proberen hen de werkbundel­s die ze meekrijgen van school wel te preteachen, maar wij zijn ouders en geen leerkracht­en. Ik heb de knowhow van een kleuterjuf niet. Ik voel me tekortschi­eten’, zegt Lot.

Om iets van structuur te brengen in de dagindelin­g vertellen ze aan hun twee dochters Liv en Nell (5) dat er een ‘werkmama’ en een ‘speelmama’ is. ‘Wie het petje van werkmama draagt, mag absoluut niet gestoord worden. En op zich heeft de speelmama ook niet echt veel tijd om te spelen, maar haar mogen de kinderen wel af en toe lastigvall­en.’

‘De eerste week vonden de meisjes het leuk dat we met z’n allen zo vaak thuis waren. Nu niet meer. Ze zijn prikkelbaa­rder en slapen minder goed. Ze vragen zich af waarom ze hun vrienden niet mogen zien. Dat krijg je niet makkelijk uitgelegd aan een kind van vijf.’ (kma)

‘De eerste week vonden de meisjes het leuk dat we met z’n allen zo vaak thuis waren. Nu niet meer’

 ?? © Brecht Van Maele ?? Lot en Wendy: ‘werkmama’ en ‘speelmama’.
© Brecht Van Maele Lot en Wendy: ‘werkmama’ en ‘speelmama’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium