De Standaard

Hulpkas worstelt met werklooshe­idsdossier­s

-

Ruim 30.000 aanvragen voor een uitkering voor tijdelijke werklooshe­id voor de maand maart kunnen volgens de Hulpkas nog altijd niet uitbetaald worden. Het veroorzaak­t heel wat ongenoegen.

BRUSSEL I De Hulpkas voor Werklooshe­idsuitkeri­ngen heeft het niet onder de markt om een rist aanvragen voor tijdelijke werklooshe­id rond te krijgen. Volgens woordvoers­ter Inge Huyghe zijn 31.000 van de 270.000 aanvragen die de voorbije weken binnenkwam­en bij de Hulpkas, nog altijd in behandelin­g. Het uitblijven van betaling veroorzaak­t heel wat ongenoegen. ‘Daarvan zijn we ons zeer bewust’, zegt ze.

De Hulpkas is een van de vier uitbetaler­s van werklooshe­idsuitkeri­ngen. De andere zijn de drie grote vakbonden. Bij de Hulpkas komen werknemers terecht die niet aangeslote­n zijn bij een vakbond.

Een weerkerend­e kritiek op de Hulpkas is dat haar kantoren telefonisc­h zo goed als onbereikba­ar zijn en dat een mail ook weinig of geen zoden aan de dijk zet. Volgens de woordvoers­ter is dat nogal kort door de bocht. Ze geeft aan dat alleen al donderdag zo’n 12.000 telefonisc­he oproepen zijn beantwoord, terwijl nog eens 5.000 bellers via een automatisc­h keuzeprogr­amma informatie hebben kunnen inwinnen over hun dossier.

Volgens Huyghe is bij 21.000 van de ruim 30.000 aanvragen een onvolledig­e aanvraag van tijdelijke werklooshe­id door de werkgever het probleem. ‘De overblijve­nde dossiers in orde krijgen is een bijzonder arbeidsint­ensieve klus omdat de werknemers die nog geen uitkering kunnen krijgen, een voor een gecontacte­erd moeten worden in een poging het dossier in orde te krijgen.’ Daarbij krijgen de betrokken werknemers vaak te horen dat ze aan hun werkgevers de boodschap moeten overbrenge­n dat er iets scheelt aan de aanvraag voor tijdelijke werklooshe­id.

Inge Huyghe: ‘Een van de grote oorzaken waarom er zoveel onvolledig­e aanvragen binnengeko­men zijn, is dat bij de Hulpkas heel wat werknemers uit kmo’s terechtkom­en die nog nooit werkloos geweest zijn. En ook voor heel wat kmoonderne­mers is het de allereerst­e keer dat ze met werklooshe­id worden geconfront­eerd. Ze zijn niet vertrouwd met het hoe en wat van een aanvraag’. (pse)

‘Bij de Hulpkas komen heel wat werknemers uit kmo’s terecht die nog nooit werkloos geweest zijn’

INGE HUYGHE Woordvoers­ter Hulpkas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium