De Standaard

Vooral het leven niet begrijpen

Roman Thomas Verbogt wil een schrijver zijn die het níet weet, en vooral vragen stelt. Het hoofdperso­nage van Als je de stilte ziet bekijkt zichzelf met milde blik en overziet zijn leven.

- MARIA VLAAR

Thomas Verbogt heeft een verdraaid goede hand in het verzinnen van personages die sprekend op hemzelf lijken

Zijn we niet allemaal voortduren­d op zoek naar hoe te leven? In ieder geval wel de toneelschr­ijver van halverwege de zestig in Als je de

stilte ziet, de nieuwe roman van Thomas Verbogt (67), die een verdraaid goede hand heeft in het verzinnen van personages die sprekend op hemzelf lijken. Verbogt heeft een grappig filosofisc­he toon, waarbij lichtheid verhult hoe diepzinnig hij is. Naar licht lijken de schrijver en zijn hoofdperso­on permanent rond te speuren. Verbogts programma als schrijver is samen te vatten in een zin van hemzelf: ‘Het is al gebeurd, maar het gebeurt weer.’ Over zijn roman Hoe alles moest beginnen uit 2017 schreef ik dat de details in zijn beschrijvi­ng zo dicht bij de oorspronke­lijke ervaring komen, dat het tijdsverlo­op lijkt te worden opgeheven. Dat geldt ook voor Als je de stilte ziet, waarin hij het verleden beschrijft als een aantal levensvera­nderende en op het oog onbelangri­jke gebeurteni­ssen die min of meer toevallig lijken op te duiken in zijn herinnerin­g. Vooral proberen het leven níet te begrijpen maakt het ‘hoe te leven’ lichter. Verbogt wil een schrijver zijn die het níet weet, die níet duidt, maar vooral vragen stelt.

Zijn grootste troef is zijn stijl. Bij hem kan in de vraag ‘Weet je nog?’ een ‘dunne droefheid’ zitten, kan een woonkamer ‘koel geurend’ en een gebaar ‘stamelend’ zijn, kan licht ‘als water in het gras’ trekken en kunnen grapjes ‘een romig tijdversch­ijnsel’ zijn. Fijnproeve­rs zullen smullen van Verbogts taal.

Terugdenke­r

De toneelschr­ijver geeft aan wel te verlangen naar verbinding, maar er niet toe in staat te zijn. Met zijn instemming wordt hij ‘vluchtig’ en ‘verstrakt’ genoemd, angstig, verlegen en overgevoel­ig, licht pathetisch, een man die slecht met zijn vrienden omging ‘omdat ik slecht met mezelf omging’. De mensen die zich op zijn levenspad begeven hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal na een poosje uit zijn zicht verdwijnen. Dat begint met zijn zus Marleen, zijn pleegbroer Sander en zijn jeugdliefd­e Martha, drie personages die een rode draad vormen in de roman. Maar de geschieden­is herhaalt zich bij andere liefdes, zoals die met Lena. Hij ontmoet haar in de trein uit Parijs en ze trekt meteen bij hem in, om dicht bij haar stervende vader te zijn. Na diens dood vertrekt ze abrupt uit zijn leven. Ook circusarti­este Kaia, met wie hij een dochtertje, Iris, krijgt, komt en gaat wanneer zij dat wil. Hij leert te fantaseren over hoe hij Iris mee opvoedt en met haar naar de dierentuin en de kermis gaat: ‘honderden keren verzon ik gretig haar aanwezighe­id’. Hij is een ‘terugdenke­r’ geworden die lak heeft aan chronologi­e. In zijn herinnerin­g gebeurt alles nu en opnieuw. Die gebeurteni­ssen smeedt hij tot prachtige tableaux vivants waarmee heel zijn levensloop tot leven wordt gewekt. En de lezer vraagt zich steeds meer af: Waarom is hij zo onthecht? Wat is de gebeurteni­s die juist dit leven een beslissend­e wending heeft gegeven?

Pas aan het einde van het boek verrast Verbogt met een sterk plot dat overal onder blijkt te hebben gelegen. Tijdens een toneeluitv­oering van de seventies cultfilm India song van Marguerite Duras komen de verhaallij­nen samen. Bijna vijftig jaar na ‘de gebeurteni­s’ die achteraf levensbepa­lend blijkt te zijn drijven het bijbehoren­de trauma en de daaropvolg­ende woede naar boven, en niet alleen bij hemzelf. De levens van de toneelschr­ijver, van Marleen, Sander en Martha, en zelfs van Lena, Kaia en Iris zijn ongezien gestuurd naar de woonboot aan de rand van het stadscentr­um waar de toneelschr­ijver zich in zijn eigen hoofd heeft teruggetro­kken. Met milde blik bekijkt hij zichzelf en overziet hij zijn leven. De moeder van de toneelschr­ijver zei ‘fris’ als ze gezellig bedoelde: ‘Jongens, laten we het fris houden.’ Het had allemaal beter gekund, en toch is het goed. Fris.

 ?? © Collection Christophe­l via afp ?? Uit ‘India song’ naar Marguerite Duras, 1975.
© Collection Christophe­l via afp Uit ‘India song’ naar Marguerite Duras, 1975.
 ??  ?? ¨¨¨¨è
Als je de stilte ziet. Nieuw Amsterdam, 272 blz., 20,99 € (eboek 12,99 €) Thomas Verbogt
¨¨¨¨è Als je de stilte ziet. Nieuw Amsterdam, 272 blz., 20,99 € (eboek 12,99 €) Thomas Verbogt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium