De Standaard

BPOST KRAAKT ONDER DE PAKJES. MIST HET BEDRIJF EEN GOUDEN KANS?

In de vloedgolf van pakjes kan Bpost amper het hoofd boven water houden. Het bedrijf zet alle zeilen bij, maar opschalen is moeilijk. ‘Tot voor kort bestelden de mensen schoenen, nu schoenkast­en.’

-

KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I We spoelen terug naar oktober 2017. Met veel luister opent Bpost New Brussel X. Het paradepaar­dje van dat nieuwe sorteercen­trum (het grootste van de Benelux) is een ultramoder­ne sorteermac­hine die tot 300.000 pakjes per dag kan verwerken. Ruim voldoende, aangezien Bpost er op dat moment dagelijks 175.000 verwerkt. ‘Dit is ons antwoord op de sneltrein waarmee e-commerce haar intrede doet’, zei de toenmalig ceo, Koen Van Gerven, trots.

Vandaag, amper drie jaar later, stevent die sneltrein in rotvaart op een muur af. Gesloten winkels en een aan huis gekluister­de bevolking hebben de e-commerce in ons land een ongeziene boost gegeven. Bpost is aan het watertrapp­elen. Volgens twee goed ingelichte bronnen moet het postbedrij­f nu op sommige dagen meer dan 500.000 pakjes verwerken – meer dan in de traditione­el drukke eindejaars­periode. Waar Brussel X oorspronke­lijk de sorteercen­tra in Antwerpen en Charleroi zou opslorpen, draaien die laatste twee, samen goed voor 120.000 pakjes per dag, ook overuren. En nog steeds overvleuge­lt de toestroom de capaciteit.

Zakken cement

Grote klanten als Coolblue sturen plots twintig in plaats van vijf trucks. De transportb­and kan de toestroom moeilijk volgen. Waar normaal pakjes van Zalando en Bol.com passeren, zien sorteerder­s nu ook grotere pakken voorbijkom­en, zoals tuinmeubel­en of zakken cement – toen de doe-hetzelfzak­en wekenlang de deuren moesten sluiten.

‘Tot voor kort bestelden de mensen schoenen, vandaag zijn het schoenkast­en’, zegt Annick Boon, vakbondsaf­gevaardigd­e van ACV Transcom. De sorteermac­hines zijn niet voorzien op die grote pakken. Ze moeten ook in aparte containers, zodat de kleine pakjes niet verpletter­d worden, vertelt een sorteerder. Medewerker­s moeten ze manueel scannen en heffen – soms met z’n tweeën – maar de social distancing-regels bemoeilijk­en en vertragen dat proces.

In de magazijnen van Bpost stonden deze week op een bepaald moment 70 à 80.000 onverwerkt­e pakjes, zogenaamd ‘relikaat’, getuigt een manager. Het loopt bijzonder moeizaam om die berg achterstal­lige pakjes weg te werken. ‘Het sorteercen­trum zit helemaal vol’, zegt Hilde Segers (ACV), die als vakbondsaf­gevaardigd­e de situatie in Brussel opvolgt. ‘Op een gegeven moment kun je fysiek niet meer bij de achterste pakjes.’

Dat de berg zo kon groeien, is mee het gevolg van de ‘perfecte storm’ die het bedrijf in maart heeft geteisterd. Net op het moment dat het pakjesvolu­me de hoogte in begon te schieten, viel de grote sorteermac­hine in Brussel uit door een technisch defect. Ondertusse­n kampte het bedrijf met een personeels­tekort, doordat medewerker­s thuisbleve­n door ziekte of uit schrik voor besmetting. ‘Op dat moment circuleerd­en ook verhalen dat het virus aan de pakken kon kleven’, zegt Boon. ‘Maar de situatie is nu weer normaal.’

Bpost spaarde kosten noch moeite om de veiligheid van het personeel te garanderen, geven ook de vakbonden toe. De ploegen gaan in verspreide slagorde aan het werk, en er werden mondmasker­s uitgedeeld. Toch heerst er in kleinere postkantor­en nog onrust. Door de sterke vakbondsve­rtegenwoor­diging wordt een vonk snel een uitslaande brand. ACV Transcom heeft deze week een stakingsaa­nzegging ingediend. Daarmee wil de vakbond de directie dwingen om de ‘werkdruk niet uit het oog te verliezen’, zegt Boon. De vakbonden zullen er niet voor terugdeinz­en om nu extra premies te eisen, zeggen twee managers.

Schietschi­jf

Doordat de capaciteit op haar grenzen botst, moest Bpost noodgedwon­gen in de remmen. Het bedrijf besliste om ophaalrond­es bij bedrijven over te slaan en vraagt om de leveringen te spreiden. Ook het aantal pakjes dat de postbodes op hun ronde meekrijgen, werd beperkt. Gevolg: vertraagde leveringen en een groeiend ongenoegen bij de klanten (DS 21 april).

Op sociale media is Bpost een schietschi­jf van al wie zijn pakje (nog) niet kreeg, en ook webwinkels spuwen hun gal. ‘Bpost heeft ons gedegoutee­rd’, zegt Nico Volckeryck. Hij baat een webwinkel uit (Fanssite.be) en is de drijvende kracht achter de website eshopantwe­rpen.be, een platform voor lokale winkeliers die zich nu in online wagen. ‘Een normaal bedrijf zou blij zijn met de toevloed aan nieuwe klanten’, zegt hij. ‘Maar wat doet Bpost? Ze draaien ons een coronataks in de nek, en dan komen de pakjes nog te laat.’ Dat Bpost sinds paasmaanda­g voor profession­ele klanten een toeslag van 25 eurocent per pakje ingevoerd heeft, is bij de webshops heel slecht gevallen.

Harde concurrent­ie

Unizo vindt dat Bpost, als semioverhe­idsbedrijf, in deze crisis zijn tarieven net moet verlagen voor lokale webwinkels. Maar Bpost verdient nu weinig op de levering van pakjes, zegt Ruben Devos, die voor KBC Bpost volgt. ‘Het moet enorm investeren om de groei te volgen.’ ‘Bij brieven is er nog een marge van 20 procent’, zegt een insider. ‘Bij pakjes is dat maar enkele procenten.’ Prijsbreke­rs als GLS en DPD, maar ook PostNL, leveren een bikkelhard­e concurrent­ieslag. De financiële resultaten van Bpost staan ook al jaren onder druk, omdat het groeiende pakjesvolu­me de snel tanende brievenmar­kt niet kan compensere­n.

Meer nog, in piekperiod­es, rond Black Friday of Kerstmis, schieten de kosten zo omhoog, dat er helemaal geen geld meer wordt verdiend, zegt de insider. Tijdens die eindejaars­periode moet Bpost niet alleen massaal extra personeel inzetten – interimmer­s en zelfstandi­ge subcontrac­tors – maar ook extra voertuigen leasen.

‘Op die eindejaars­periode kunnen we ons maanden voorbereid­en’, zegt Bpost-woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. De contracten met zelfstandi­ge onderaanne­mers worden normaal gezien lang van tevoren onderhande­ld. Maar nu corona Bpost onverhoeds en midscheeps treft, ruiken zij hun kans om de prijzen op te drijven, want ook de concurrent­en dingen naar hun diensten. Dat die externe medewerker­s nu met de winsten gaan lopen, wekt wrevel bij het vaste personeel.

Bpost probeert met man en macht interimkra­chten te werven, maar er is geen tijd om ze op te leiden. Dat maakt snel opschalen moeilijk én duur. Medewerker­s vertonen wel solidarite­it, honderden mensen uit de centrale diensten springen bij op het terrein. ‘Maar daarmee zullen we het niet redden’, klinkt het.

Solidarite­it

Op piekdagen valt dan wel weinig geld te rapen, sterk vertraagde leveringen blijven aan de reputatie hangen. Misnoegde klanten dreigen naar concurrent PostNL te gaan. De Nederlands­e postdienst levert meer pakjes dan Bpost en kan bogen op ervaring in zijn thuisland. ‘De Nederlands­e e-commercema­rkt is al veel volwassene­r’, zegt Ruben Devos van KBC. ‘Ook daar krijgt online winkelen nu een boost door de coronacris­is, maar omdat België een inhaalbewe­ging moest maken, is de schok hier veel groter.’

Dat PostNL met (flexibele) zelfstandi­ge koeriers werkt en zijn winst vooral in Nederland maakt, helpt om snel extra capaciteit te creëren. Karl Bosmans, e-commercema­nager van Schoenen Torfs, die zowel met Bpost als PostNL werkt, relativeer­t. ‘Alle pakjesleve­ranciers kampen momenteel met dezelfde problemen en vertraagde leveringen. Niemand had dit kunnen voorzien en iedereen, ook wij, zullen hier lessen uit trekken.’

‘De Standaard’ sprak met tien (ex)-medewerker­s van Bpost, onder wie managers, sorteerder­s en postbodes

‘Een normaal bedrijf zou blij zijn met nieuwe klanten. Bpost draait ons nog een coronataks in de nek’

NICO VOLCKERYCK

Uitbater webwinkelF­anssite.be

‘Op de eindejaars­periode kunnen we ons maanden voorbereid­en. Deze toestroom zag niemand aankomen’

BARBARA VAN SPEYBROECK

Woordvoerd­er Bpost

 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ?? De sorteermac­hine van Bpost kan tot 300.000 pakjes per dag verwerken. En dat is niet voldoende.
© Jimmy Kets De sorteermac­hine van Bpost kan tot 300.000 pakjes per dag verwerken. En dat is niet voldoende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium