De Standaard

IN DE MEEST BENARDE POSITIE DENKBAAR

- KAREL VERHOEVEN

De ingewikkel­de powerpoint­s moesten het wellicht verhullen, maar veel van wat de Veiligheid­sraad vrijdagavo­nd besliste, is puur experiment. Misschien werkt het, misschien dicteert nieuwe kennis over het virus om snel iets anders te proberen. Zo weinig vaste grond kon haast niet anders dan leiden tot langdurig gemarchand­eer. Al de tussenstap­pen en fasen die de regering uitdokterd­e, zijn compromiss­en tussen nood en angst. Maar hoe experiment­eel ook, onze enige redding is dat wij die compromiss­en consciënti­eus volgen.

Dat lukt alleen als we psychologi­sch het roer radicaal omgooien. Stoppen met reikhalzen­d uit te kijken naar de dag waarop we ons vorige leven vrij hernemen. In de plaats anders met elkaar gaan leven. Dat is een loodzware opgave. Want hoe je het ook draait of keert, de essentie van de complexe boodschap van de Veiligheid­sraad is dat we elke minuut achterdoch­t moeten koesteren voor al wie niet tot onze gezinskern behoort. Iedereen vormt een gevaar, nog vele maanden lang. Die houding wordt alleen draaglijk door ze om te draaien in achterdoch­t over jezelf. Anderen veilig houden voor de besmetting waarvan je zelf nog niet weet dat je ze hebt. De basisregel­s in acht nemen wordt een ethische verplichti­ng.

Dit weekend zal een stoet van ongelukkig­en klagen over zowat elke maatregel en fase. Maar op de politici foeteren helpt niet. De regering zit in de meest benarde positie denkbaar. Ze kan zich geen foute inschattin­g veroorlove­n. Het is nog niet zo tot onze collectiev­e psychologi­e doorgedron­gen, maar België behoort echt wel tot de zwaarst getroffen landen, met verhouding­sgewijs een van de hoogste dodentalle­n. Vrijdag telden we nog 190 doden. Ook met alle nuances over de leeftijd en kwetsbaarh­eid van veel van de slachtoffe­rs, blijft dat een adembeneme­nd cijfer.

Het virus heeft erg overtuigen­d gedemonstr­eerd dat die tegenstell­ing tussen gezondheid en economie vals is omdat het virus geen tradeoff verdraagt. Het is totalitair. Raakt het door één verkeerde maatregel van de ketting, dan moet de maatschapp­ij onherroepe­lijk weer dicht. Die gedachte straalt door in bijna elke paragraaf van de voorbereid­ende studie van de experts. Ze geeft de politici nul marge. Kijk naar het lot van de liberalen die deze federale regering dragen. Hun aangeboren voluntaris­me hebben ze opgeborgen. Ze zijn een en al verantwoor­delijkheid. En die moeten ze opnemen, tegen hun economisch­e reflexen in, op basis van prognoses waarvan de experts zelf uitdrukkel­ijk zeggen dat ze per definitie fout zijn. Want gebaseerd op gebrekkige kennis van dit onvoorspel­bare virus.

De belangrijk­ste opdracht voor premier Wilmès was daarom dat ze desondanks hoop en perspectie­f bracht. Ze moest genoeg autoriteit claimen zodat we haar op haar woord geloven. De tergende crisis van politiek gezag in België moest zij op deze onwezenlij­ke vrijdagavo­nd in april, na weken irreële lockdown, doen vergeten. Het woog zichtbaar zwaar op haar schouders en haar door die eindeloze schema’s, fasen en timings vermoeide geest. Haar tekstschri­jver leek vergeten dat ze ook nog een leider moet zijn. Bon, het is nu aan ons, per powerpoint zullen we ons erdoor slaan. Op karakter en vertrouwen in onszelf.

Wilmès moest koste wat het kost genoeg autoriteit claimen zodat we haar geloven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium