De Standaard

Weinig perspectie­f op herstart sociaal leven

Het compromis tussen de herstart van de economie, de heropening van de scholen en het opnieuw aanknopen van sociale contacten met het coronaviru­s bleek moeilijker dan verwacht.

- BART BRINCKMAN

Mogelijk gaan de musea in mei weer open of kunnen mensen kleine excursies maken

BRUSSEL I Natuurlijk zou de vergaderin­g van de Nationale Veiligheid­sraad wat langer aanslepen, de agenda oogde indrukwekk­end. Maar het voorbereid­ende advies van de GEES las uitermate gedetaille­erd. Gefaseerd zouden de lockdownma­atregelen (4 mei, 18 mei, 8 juni) worden gelost. Uiteindeli­jk verliep de discussie een stuk moeilijker. De politici wilden wat sneller gaan dan de virologen (GEESvoorzi­tter Erika Vlieghe schoof uiteindeli­jk mee aan) gezond vonden. Zo kwam ook 11 mei in beeld.

Op twee punten wilden de politici versnellen. Zo start de heropening van de winkels op 11 mei, dat is een week sneller dan de GEES voorstelde. De beslissing komt niet helemaal onverwacht. Op 4 mei mochten slechts enkele zaken opnieuw de deuren openen, de rest moest wachten. Maar zowel vanuit middenstan­dsorganisa­ties als vanuit het parlement klonk er harde kritiek op het concurrent­ienadeel. Grootwaren­huizen en doehetzelf­zaken kunnen zowat alles verkopen, terwijl de detailhand­el bloedt. Dat concurrent­ienadeel viel niet meer te verantwoor­den, zelfs als dat een aantal gezondheid­srisico’s met zich meebrengt.

Ook op het vlak van de sociale contacten wilden de politici meer perspectie­f bieden. Verschille­nde scenario’s passeerden de revue, van een bijeenkoms­t tijdens het weekend met maximaal tien personen tot het mogen ontvangen/ bezoeken, weliswaar niet verder dan de drempel, van twee vrienden. Dat laatste punt haalde uiteindeli­jk de eindstreep niet. Wellicht ook omdat dat het aantal verplaatsi­ngen zou doen toenemen.

Uiteindeli­jk verandert er nauwelijks iets aan de huidige situatie. Mensen moeten thuisblijv­en en hun verplaatsi­ngen beperken tot de winkel, werk, een fysieke inspanning of een bezoek aan de dokter. In plaats van met een enkele vriend mag er vanaf 4 mei met twee (in plaats van één) vrienden worden gejogd of gefietst. Vanaf die dag mogen duo’s ook andere vormen van sport beoefenen (golf, atletiek, vissen enzovoort).

Het perspectie­f op een snelle hervatting van het sociaal leven blijft mager. Later (18 mei) kunnen, dat moet nog worden onderzocht, privébijee­nkomsten in een woning worden georganise­erd. Ook het aantal aanwezigen bij huwelijken en/of begrafenis­sen kan toenemen. Een troost: mogelijk gaan de musea weer open of kunnen mensen kleine excursies maken, bijvoorbee­ld naar hun tweede verblijf.

Voor de cafés en de restaurant­s wordt het nog langer wachten. Maar de kans bestaat dat er tijdens de vakantie toch toeristisc­he attracties kunnen worden bezocht of dat er naar het buitenland kan worden gereisd. De muziekfest­ivals zijn al geschrapt, maar bepaalde evenemente­n in de openlucht worden bestudeerd. Hetzelfde geldt voor de herstart van sportcompe­tities. De vakantie ziet er niet swingend uit.

De discussie over de heropening van de scholen sleepte lang aan. Vrijdagavo­nd viel niet meteen uit te vissen waarom. Uiteindeli­jk kwam de regeling sterk overeen wat minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) eerder deze week had gecommunic­eerd. De verschille­nde gemeenscha­ppen starten allemaal op 18 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium