De Standaard

Het belangrijk­ste advies dat niemand mocht zien

Alleen via lekken in de media kreeg de burger zicht op het advies van de experts over de exitstrate­gie. Moet zo’n document openbaar worden?

- JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I ‘Vertrouwel­ijk.’ Het advies van de Groep van Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES) dat de hoeksteen was voor de beslissing­en van de Nationale Veiligheid­sraad, vrijdag, was slechts voor een selecte kring bestemd: premier Sophie Wilmès (MR) en haar vicepremie­rs. Dat draaide anders uit, toen de eerste en tweede, finale, versie van het advies uitlekten in Le Soir en De Standaard (DS 23 en 24 april).

Viroloog Marc Van Ranst, lid van de GEES, was woedend over het eerste lek. Hij had het in De Morgen over ‘onverantwo­ordelijk, laakbaar en bijna crimineel gedrag’. Van Ranst onderstree­pte dat het advies nog niet af was – de tweede nota bleek effectief strenger dan de eerste. Het vroegtijdi­ge vrijgeven zou leiden tot verwarring en overspanne­n verwachtin­gen. De finale versie van het advies mocht wél online, zei hij. Dat was evenwel nooit de intentie, blijkt uit het rapport. De finale nota was ook pas donderdag klaar, minder dan 24 uur voor het begin van de Veiligheid­sraad zelf. Er zou hoe dan ook weinig kans op debat geweest zijn.

Dun ijs

Onze buurlanden pakken het anders aan. De adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) in Nederland verschijne­n online en worden overhandig­d aan de Tweede Kamer. Ook in Duitsland kan iedereen de adviezen van de Nationalak­ademie Leopoldina consultere­n, zelfs nog vóór de regering van Angela Merkel ermee aan de slag gaat. Het leidde twee weken geleden tot een debat over de geleidelij­ke heropening van de scholen. Leopoldina wou dat ‘zo snel mogelijk’, Merkel besliste uiteindeli­jk om ze nog tot 3 mei dicht te houden.

Door de adviezen op tijd openbaar te maken, kan de burger het besluitvor­mingsproce­s volgen, wat het draagvlak net kan vergroten. Het geeft ook de onzekerhei­dsmarges aan waarbinnen de politiek moet opereren. Het ‘dunne ijs’ waarover kanselier Merkel het vorige week had, wordt zo voor iedereen tastbaar.

Die transparan­tie kan naast een draagvlak ook een beter advies opleveren, stipten Patrick Loobuyck, Stefan Rummens en Andreas Tirez eerder al aan in een opiniestuk in De Standaard (DS 18 april). Premier Wilmès wilde via de GEES ‘de collectiev­e intelligen­tie’ in ons land aanspreken, maar die bestaat uit slechts tien leden, een nogal bont gezelschap van wetenschap­pers, een juriste, een topambtena­ar en de voorzitter­s van de Nationale Bank en Electrabel. Vanuit verschille­nde hoeken kwam de kritiek dat het ontbreekt aan psychologe­n, ethici, pedagogen, mobiliteit­sexperts en armoedewet­enschapper­s.

Dat zijn nochtans domeinen waarop de impact van corona reëel is, blijkt uit het advies. Het waarschuwt bijvoorbee­ld dat het armoederis­ico in de samenlevin­g met de helft kan toenemen, tot 25procent. Daarom roept de GEES op tot extra, tijdelijke armoedebes­trijding.

‘Maar het is volstrekt onduidelij­k waar die inschattin­g vandaan komt’, reageert armoedeexp­ert Wim Van Lancker (KU Leuven). ‘Een toename tot 25 procent zou ongezien zijn, massief zelfs. Ik denk niet dat de effecten zo dramatisch zullen zijn. Ik vraag me af wat de onderligge­nde veronderst­ellingen zijn.’

Die worden in het document niet meegegeven. Van Lancker werkt nu samen met collega’s zelf aan een inschattin­g van de armoedeeff­ecten. ‘We zullen dan zeker contact opnemen met de GEES.’

Consensus

Ook de effecten op telewerken en het openbaar vervoer raamt de GEES zonder veel onderbouwi­ng. Het is ook duidelijk dat het document persoonlij­ke opinies vanuit de groep bevat. Het is dus de vraag in hoeverre er een consensus is over alle voorstelle­n. Ter vergelijki­ng: het OMT in Nederland gaf vorige week in zijn advies onomwonden toe dat er geen consensus was over de vraag of de basisschol­en direct helemaal open konden, of dat er met halve klassen begonnen moest worden.

De GEES geeft zelf de limieten van het advies aan. Gegeven de zeer korte tijd steunt het op wetenschap­pelijke inzichten, internatio­nale voorbeelde­n en discussies met belangrijk­e stakeholde­rs binnen de betrokken domeinen. Wie dat zijn, wordt niet vermeld in de documenten die De Standaard kon inkijken.

‘Het is volstrekt onduidelij­ke waar de inschattin­g van het armoedecij­fer in het advies van de experts vandaan komt’

WIM VAN LANCKER Armoedeexp­ert KU Leuven

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium