De Standaard

Discreet, sociaal voelend, medisch onderlegd: op zoek naar 1.200 contactond­erzoekers

Binnen de exitstrate­gie is het belangrijk snel te weten met wie een besmet persoon contact had. Om dat in kaart te brengen zoekt Vlaanderen een nieuw type gezondheid­swerkers.

- NIKOLAS VANHECKE ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Sociaal voelend, met voldoende medische bagage, verantwoor­delijkheid­szin, kennis van het beroepsgeh­eim en privacy. Als u zich herkent in deze eigenschap­pen, dan kunt u Vlaanderen een dienst bewijzen door binnenkort te solliciter­en voor de functie van contactond­erzoeker. In de exitstrate­gie neemt dat werk een belangrijk­e plaats in: door snel een volledig beeld te krijgen van de contacten van een covid19pat­iënt, kan de verspreidi­ng van het coronaviru­s worden ingedijkt.

Contactond­erzoek is een klassieke manier om epidemieën aan te pakken. In België is dat de taak van de regionale agentschap­pen voor infectiebe­strijding. De ernst van de coronacris­is verplicht hen uiteraard om de methode toe te passen op een ongeziene schaal.

Voor Vlaanderen zullen er ongeveer 1.200 contactond­erzoekers nodig zijn, maakte bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) dinsdag bekend. Voor de andere landsdelen samen gaat het om 800 personen.

De formele toewijzing van de opdracht om het contactond­erzoek voor covid19 in goede banen te leiden, gebeurde pas maandag op een interminis­teriële conferenti­e. De 1.200 Vlaamse onderzoeke­rs zullen dus snel moeten worden aangeworve­n als die (deels) operatione­el moeten zijn wanneer de maatregele­n worden versoepeld.

Woensdag werd een overheidso­pdracht uitgeschre­ven om op zoek te gaan naar een externe consultant voor het hele proces. ‘Het gaat daarbij over de rekruterin­g, maar ook over de logistiek’, zegt Steffen Van Roosbroeck, woordvoerd­er van minister Beke. Alle onderzoeke­rs moeten een korte opleiding krijgen voor ze aan het werk beginnen. Kandidaten­consultant­s hadden tot vrijdag de tijd om in te tekenen. Volgende week valt de beslissing over wie de opdracht mag uitvoeren.

Huisbezoek­en

Van de 1.200 onderzoeke­rs zullen er 900 in een sociaalmed­isch callcenter werken. ‘Uit ervaring weten we dat hun profiel enorm belangrijk is’, zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vereniging voor Respiratoi­re Gezondheid­szorg en Tuberculos­ebestrijdi­ng en raadgever van de Groep Experts belast met de Exitstrate­gie. ‘Je kunt dit werk niet door om het even wie laten doen. De gesprekken die ze voeren, kunnen tot een uur duren.’ Behalve informatie verwerven over de contactper­sonen van een patiënt, moeten de onderzoeke­rs de patiënten en hun contactper­sonen ook informeren en geruststel­len. Ze moeten op korte tijd het vertrouwen winnen om via de telefoon intieme details uit iemands privéleven te vernemen.

De driehonder­d overige onderzoeke­rs gaan de baan op om mensen te bevragen en te informeren over de maatregele­n. ‘Dat zijn medisch of paramedisc­h geschoolde mensen die in contact treden met bevolkings­groepen die onderbedie­nd blijven’, zegt Arrazola. ‘Ze doen huisbezoek­en, voeren live gesprekken en staan in voor de ondersteun­ing en motivering. Als dat nodig is, wordt dat aangevuld met sociale en kleine financiële hulp, zodat de betrokkene­n aan de maatregele­n kunnen voldoen zonder zware gevolgen.’

Dokter Arrazola waarschuwd­e er de voorbije dagen voor dat 3 mei te dichtbij is voor een versoepeli­ng van de lockdownma­atregelen, omdat er dagelijks nog te veel nieuwe gevallen van covid19 zijn. ‘Voldoende geschikte onderzoeke­rs aanwerven en opleiden zal waarschijn­lijk nog iets langer duren’, zegt Arrazola. ‘De federale diensten zijn nog maar net een database aan het ontwerpen voor de zo belangrijk­e analyse van de gegevens die uit contactond­erzoek komen. Het lijkt me sterk dat die tegen dan klaar is, proefgedra­aid en aangepast werd.’

Bij het kabinetBek­e wachtte men op de timing die de Nationale Veiligheid­sraad vrijdag bepaalde om uitspraken te doen over de snelheid van het aanwerving­sproces. ‘Mensen dienen zich nu al spontaan aan via mail’, zegt woordvoerd­er Van Roosbroeck. ‘Er is interesse voor de functie. We bekijken ook of we eventueel mensen kunnen inschakele­n uit sectoren die nu op een lager pitje staan.’

‘300 onderzoeke­rs voeren live gesprekken en staan in voor de ondersteun­ing van bevolkings­groepen die nu onderbedie­nd blijven’

WOUTER ARRAZOLA DE OÑATE

Raadgever Groep Experts belast met Exitstrate­gie

 ?? © Arie Kievit ?? In dit callcenter in Dordrecht doet men aan contactond­erzoek. Ook Vlaanderen wil op die manier 800 mensen inzetten.
© Arie Kievit In dit callcenter in Dordrecht doet men aan contactond­erzoek. Ook Vlaanderen wil op die manier 800 mensen inzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium