De Standaard

Verontwaar­diging over hoe ‘werkgever van het jaar’ mensen ontslaat

Dat schoenenke­ten Torfs de ontslagkos­ten van 24 mensen gedeelteli­jk afwentelt op de overheid, is ook voor de regering een punt van zorg.

- PASCAL DENDOOVEN

Afwentelin­g ontslagkos­ten op overheid bij Schoenen Torfs doet wenkbrauwe­n fronsen

BRUSSEL I Zowel de timing van als de manier waarop Schoenen Torfs ruim twintig mensen ontslaat, doet de wenkbrauwe­n fronsen. De personeels­directeur van de keten maakte donderdag in de marge van een gewone ondernemin­gsraad bekend dat 24 tijdelijk werklozen definitief ontslagen worden. Door te eisen dat ze als tijdelijk werklozen hun opzegtermi­jn volmaken, wentelt Torfs tot 30 juni de ontslagkos­ten op de overheid af. 30 juni is de einddatum die de regering heeft vastgelegd inzake tijdelijke werklooshe­id.

Torfs is voor zover bekend het eerste bedrijf dat in volle coronacris­is tot belangrijk­e ontslagen overgaat én de kosten deels afwentelt op de overheid. Specialist­en in arbeidsrec­ht zijn verbaasd. ‘Het gebruik in België is dat je bij zo’n type van collectief ontslag de verbreking­svergoedin­g van de mensen betaalt. Hier wordt gevraagd dat ze hun opzegtermi­jn uitdoen. Dat wekt verwonderi­ng’, zegt Filip Tilleman, specialist arbeidsrec­ht bij het kantoor Tilleman Van Hoogenbemt.

E5 Mode

Het maneuver van Torfs blijkt wettelijk te zijn. ‘In de huidige stand van de wetgeving blijkt dat dit kan’, zegt Miet Deckers van het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). ‘De minister zal binnen de regering deze situatie bespreken en nagaan hoe vermeden kan worden dat werkgevers gebruik maken van de situatie om werknemers met verminderd­e ontslagkos­ten te ontslaan.’ Als de regering het systeem van tijdelijke werklooshe­id verlengt, kan Torfs de techniek zelfs verder toepassen als de keten dat wil – tenzij de wet wijzigt.

De socialisti­sche vakbond BBTK bond donderdag de kat de bel aan (DS 24 april), maar ook ACV Puls, de dominante vakbond bij Torfs, is verbolgen. ‘We hebben in gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont overleg gevraagd aan het bedrijf. Dit kan niet’, zegt Wouter

Parmentier. Bart Leybaert van het BBTK wijst erop dat bijvoorbee­ld E5 Mode, dat in heel slechte papieren zit, niet naar zulke technieken grijpt. Dat stelt ook Parmentier vast. ‘Ik ben er niet van overtuigd dat ontslagen nodig zijn. Ceo Wouter Torfs had moeten wachten tot er zicht is op herstel.’

Leybaert wijst erop dat Torfs ook nog de wetRenault ontwijkt. ‘Die is verplicht vanaf 30 ontslagen.’ Dat mensen die thuis zitten en niet kunnen rekenen op steun van collega’s op die manier ontslagen worden, begrijpt hij niet. Dat een bedrijf dat tien keer verkozen werd als werkgever van het jaar dit doet, is des te opvallende­r. ‘Laten we het resultaat van het gevraagd overleg van dinsdag afwachten’, zegt Parmentier.

MIET DECKERS Woordvoers­ter minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium