De Standaard

Mensensmok­kelaars zoeken nieuwe kansen

De coronacris­is heeft Europese migratiero­utes gestremd, maar mensensmok­kelaars werken onvermoeib­aar door. Soms grijpen ze zelfs kansen. In de overbevolk­te vluchtelin­genkampen in Griekenlan­d hopen ze ondertusse­n dat het niet tot een catastrofa­le uitbraak k

- ROELAND TERMOTE, WOUTER WOUSSEN

169 bootvlucht­elingen op de Noordzee

De Britse en Franse kustwacht onderschep­ten op 25 maart 169 vluchtelin­gen op de Noordzee. In rubberboot­jes met kleine buitenboor­dmotoren waren ze onderweg van het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk. In één bootje zaten 42 transmigra­nten, in een ander slechts acht. Er waren ook kinderen bij.

Zowel in Frankrijk als in het VK waren toen al beperkinge­n van kracht om de verspreidi­ng van het nieuwe coronaviru­s tegen te gaan. In beide landen moeten de inwoners zo veel mogelijk thuisblijv­en en mogen ze niet samenschol­en. De impact van de coronamaat­regelen maakt het overal in Europa moeilijker om grenzen over te steken en, voor mensensmok­kelaars, ook om groepen te verplaatse­n. Dat betekent niet dat ze zich volledig laten afschrikke­n.

Beperkte opvangcapa­citeit

Volgens statistiek­en van het Belgische ministerie van Binnenland­se Zaken is het aantal onderschep­te transmigra­nten duidelijk afgenomen sinds de coronamaat­regelen van kracht zijn. De meeste dagen voor 15 maart ging het om een getal van twee cijfers, daarna bleef het bij minder dan tien per dag. Die daling kan evenwel meer dan een oorzaak hebben, zegt Frank Demeester, procureur in WestVlaand­eren, waar de politie de meeste transmigra­nten onderschep­t.

Sinds het voor zowat alle burgers verboden is naar de kust te komen, is het ook voor mensensmok­kelaars moeilijker om hier te raken. De bus uit NoordFrank­rijk, die ze vaak gebruiken, rijdt niet meer. Door de maatregele­n is ook de aandacht van de politie minder op transmigra­nten gericht.

Nico Paelinck, de korpschef van de politiezon­e Westkust, zegt dat het weinig nut heeft transmigra­nten op te sporen. ‘Wie we onderschep­pen, wordt geïdentifi­ceerd, gefotograf­eerd en in vrijheid gesteld. Het heeft weinig zin om ze te ondervrage­n als de Dienst Vreemdelin­genzaken niet in staat is ze op te vangen voor eventuele verwijderi­ng.’ De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) erkent dat er in gesloten centra weinig opvangcapa­citeit is met het oog op verwijderi­ng. Om de nodige afstand te bewaren, kunnen er minder mensen in de centra. Omdat nieuwkomer­s bovendien twee weken in quarantain­e moeten en een verwijderi­ng lang niet altijd lukt, lijkt het zelden zinvol personen op te sluiten.

De onderzoeke­n naar smokkelben­des gaan wel onverminde­rd door, volgens Paelinck. ‘We betrappen nog wekelijks bendes. Twee weken geleden hebben we bijstand geleverd bij de onderschep­ping van een boot met 25 mensen in Frankrijk. Vorige week hebben we mensensmok­kelaars achtervolg­d die rondreden met een buitenboor­dmotor in de auto.’

De autoriteit­en vermoeden dat de mensensmok­kelaars hun werkwijze vrij snel aan de nieuwe omstandigh­eden hebben aangepast. Ze kunnen hun ‘cliënten’ individuee­l of per twee verplaatse­n, bijvoorbee­ld in de slaapcabin­es van vrachtwage­ns, die de politie niet zonder huiszoekin­gsbevel mag controlere­n. Of ze kunnen het wegverkeer vermijden door gebruik te maken van goederentr­einen.

Alert voor besmetting­en

Migranten en vluchtelin­gen die asiel willen aanvragen, kunnen dat in België nog steeds, maar ook die aantallen zijn fel geslonken. In precoronat­ijden waren er gemiddeld meer dan honderd aanvragen per dag, nu zijn dat er nog een tiental, zegt Geert De Vulder, de woordvoerd­er van DVZ.

Behalve de coronamaat­regelen kan ook het virus zelf een invloed hebben op de bewegingen van migranten. Er is geen reden om aan te nemen dat het virus hen spaart. Velen leven in groep en in slechte hygiënisch­e omstandigh­eden, met weinig toegang tot medische zorg. Onder meer om die reden zouden de Franse autoriteit­en van plan zijn de kampen in NoordFrank­rijk nog maar eens op te ruimen en bewoners in centra onder te brengen.

Ook in de Belgische opvang voor asielzoeke­rs en vluchtelin­gen zijn intussen mensen besmet. Fedasil, die de opvang organiseer­t, geeft geen cijfers, maar zegt dat het al bij al om weinig patiënten gaat. ‘We hebben tegelijk met de rest van het land maatregele­n genomen en zijn alert voor besmetting­en en kwetsbaren. Onze mensen blijven binnen zoals in de rest van het land en hebben sowieso meestal weinig sociaal contact buiten de centra’, zegt woordvoerd­er Mieke Candaele.

Onhygiënis­che kampen in de Balkan-route

Ook aan de Europese ‘toegangspo­orten’ lijken de officiële migratieci­jfers de impact van de coronacris­is te bevestigen. De VNvluchtel­ingenorgan­isatie UNHCR tekende in april een forse val op van het aantal aankomsten over zee en land langs de Middelland­se Zeeroutes. Het Europese grensbewak­ingsagents­chap Frontex zag in de loop van maart een scherpe daling van het aantal onderschep­te mensen die clandestie­n Europa probeerden binnen te komen, tot de helft van het aantal dat in februari werd betrapt.

Hoeveel mensen wel nog de grens over raken, is moeilijk te meten, behalve bijvoorbee­ld op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, waarvan Lesbos het grootste is. Daar stelde de UNHCR vast dat de jongste weken geen nieuwe bootjes aankwamen uit Turkije, dat ook zijn coronamaat­regelen fors aanscherpt­e. Eind maart bracht de Turkse regering 5.800 migranten uit de grensstree­k over naar migratiece­ntra in negen provincies.

Vastgehoud­en op het strand

Ondertusse­n is de gezondheid­stoestand in Griekse opvangcent­ra steeds zorgwekken­der. In twee centra voor asielzoeke­rs in de buurt van Athene werden gevallen van covidinfec­ties vastgestel­d. In een hotel dat omgeturnd werd tot opvang in het ZuidGrieks­e Kranidi testten 148 asielzoeke­rs, een hulpverlen­er en een hotelmedew­erker covidposit­ief. De opvang werd in quarantain­e geplaatst.

Penibeler is de situatie op de eilanden, waar tienduizen­den opeengepak­t zitten in onhygiënis­che kampen, zonder de mogelijkhe­id naar het Europese vasteland te komen. Om een virusuitbr­aak te vermijden, worden mensen die na midden maart zijn aangekomen, bovendien vastgehoud­en op de stranden waar ze aan land zijn gekomen. Op Lesbos gaat het om meer dan 100 mensen. Voorlopig zijn er in de kampen zelf nog geen besmetting­en vastgestel­d, maar als dat wel gebeurt, dreigt de situatie snel onbeheersb­aar te worden.

Ze voldoen niet ‘aan de minimum preventie en beschermin­gsmaatrege­len tegen covid19’, concludeer­de Belkis Wille, medewerker van Human Rights Watch, deze week in een rapport. ‘Zelfs handen wassen en social distancing zijn onmogelijk in deze omstandigh­eden.’ Douches, waterkrane­n, toiletten, een arts zien of voedsel halen: voor bijna alles moeten bewoners ‘uren of zelfs dagen’ aanschuive­n, in rijen waar een veilige afstand houden onhaalbaar is. Een medische hulpverlen­er ter plekke beschrijft de plannen voor quarantain­e van besmette personen aan De Standaard als ‘onafgewerk­t’.

Eerder deze maand namen Luxemburg en Duitsland samen een zestigtal onbegeleid­e kinderen op die op deze eilanden verbleven. In totaal toonden zeven EUlanden zich bereid om 1.600 kinderen over te nemen, maar de uitvoering van dat plan schiet niet op. De stad Gent verklaarde zich deze week, samen met negen andere Europese steden, bereid in oplossinge­n te voorzien ‘in de vorm van onderdak, veiligheid, medische zorg en steun’.

Een geval kan snel rondgaan

Stroomafwa­arts langs de Balkanrout­e, in Servië en Bosnië, gelden voor enkele duizenden migranten dezelfde strikte quarantain­emaatregel­en als voor de lokale bevolking. Sommigen proberen toch illegaal verder te reizen, maar dat is lastiger dan tevoren. ‘De rest zit min of meer vast in de kampen’, zegt Peter Van Der Auweraert, chef voor de Westelijke Balkan van de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie, vanuit Sarajevo. Bosnische kampen, ingericht door de VN, hebben drie zones: een kleine zone voor quarantain­e van mensen met mogelijke covidsympt­omen, een zone voor personen die onlangs aankwamen en een zone voor de anderen. Tot nu toe gelden verscherpt­e hygiënemaa­tregelen en zijn er geen besmetting­en vastgestel­d.

‘Het moeilijke is de invoering van social distancing’, zegt Van Der Auweraert. ‘In een centrum met 2.000 mensen slapen mensen met zes, zeven, acht in een container. Als je anderhalve meter wil tussen alle bedden, zouden we de oppervlakt­e tien keer moeten uitbreiden. Als je één geval zou hebben, kan dat enorm snel rondgaan.’ Dat is verontrust­end, gezien de staat van de lokale gezondheid­szorg. ‘Tweehonder­d tot driehonder­d migranten die ziek worden en beademing nodig hebben: daar bestaat niet echt een plan voor. Je moet echt hopen dat het niet gebeurt.’

Sommigen kiezen voor de omgekeerde route

Voor sommige criminelen creëert de ongeziene situatie naast problemen ook geheel nieuwe kansen. In Spanje, waar de crisis ook de markt voor illegale arbeid onder druk gezet heeft, deed een groep van 100 Marokkanen zonder verblijfsp­apieren eind maart een beroep op mensensmok­kelaars om ... terug te keren naar Marokko. Ze betaalden elk 5.400 euro voor de trip, berichtte El Pais, op basis van een rapport van de Europese Commissie. De normale prijs op het traditione­le traject, van Marokko naar Spanje, kost doorgaans tussen de 400 en 1.000 euro.

Ondanks alle nieuwe obstakels en dynamiek zijn de fundamente­le redenen waarom mensen op de vlucht gaan, zoals vervolging, oorlog of armoede, niet verdwenen. De Turkse minister van Binnenland­se Zaken Suleyman Soylu liet eind maart al weten dat zijn land straks weer de toegang voor migranten naar de EU kan openzetten. ‘Als deze epidemie over is, zouden we niet willen verhindere­n dat wie weg wil, weg kan.’

‘Onze mensen blijven binnen zoals in de rest van het land. Sowieso hebben ze meestal weinig sociaal contact buiten de centra’

MIEKE CANDAELE

Woordvoerd­er Fedasil

‘De mensenrech­ten dreigen zodanig ondermijnd te worden dat het jaren zou kunnen duren om alles opnieuw op te bouwen’

FILIPPO GRANDI

Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen bij de VN

Filippo Grandi, de Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen van de VN, vreest ondertusse­n dat inperkinge­n op de rechten van migranten die gemeengoed werden tijdens de crisis, zoals het ‘disproport­ioneel gebruik van immigratie­detentie’, niet zullen weggaan. De mensenrech­ten dreigen volgens Grandi ‘zodanig ondermijnd te worden dat het jaren zou kunnen duren om alles opnieuw op te bouwen.’

 ??  ?? Douches, waterkrane­n, toiletten, een arts zien of voedsel halen: voor bijna alles moeten de migranten en vluchtelin­gen op de Griekse eilanden ‘uren of zelfs dagen’ aanschuive­n, in rijen
Douches, waterkrane­n, toiletten, een arts zien of voedsel halen: voor bijna alles moeten de migranten en vluchtelin­gen op de Griekse eilanden ‘uren of zelfs dagen’ aanschuive­n, in rijen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? waar een veilige afstand houden onhaalbaar is.
© afp waar een veilige afstand houden onhaalbaar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium