De Standaard

NUIS.BE KIELDRECHT

-

De man heeft de pas erin, kijkt niet op of om. Hij is ergens naar op weg, dat zie je zo. Verder is er niemand te zien, de straten zijn leeg. Gebruik je gezond verstand, staat op een geel bord. Hij slaat linksaf de Kouterstra­at in.

Frituur Roma is gesloten, net als cafe ’t Sleepbootj­e. Het is doodstil. Plotseling stopt hij en luistert aandachtig in de lucht. Hij lijkt te genieten van de zon en de natuur, vogels fluiten, er lijkt niets aan de hand. Dan komt hij weer in beweging en versnelt zijn pas. Het lijkt of de duivel hem op de hielen zit. Hij passeert de Sint-Michielske­rk en slaat een kruisje. Zijn vaste tred wordt langzaam minder vast. Je ziet hem twijfelen, links de Oud Arenberg in of toch rechtdoor de Kreek in. Hij zou het wel aan iemand willen vragen, zo lijkt het, maar er is nog steeds niemand te zien. Zelfs geen spelende kinderen. Hij weet het even niet meer. Misschien wil hij gewoon terug naar waar hij vandaan kwam of erachter komen waarom hij plotseling helemaal alleen is. Maar zijn kennis schiet tekort. Gelukkig staat er op het Marktplein een bankje om even tot rust te komen.

Uit zijn binnenzak haalt hij een flesje water. Buiten adem neemt hij een slokje, sluit zijn vermoeide ogen en droomt over zijn eigen sterfelijk­heid. Even is hij op weg naar een betere wereld, maar de kerkklokke­n brengen hem terug in de realiteit. Verschrikt springt hij op om zijn weg te vervolgen. Maar waarheen dan, hij heeft nog steeds geen idee zo te zien. Een wit hondje loopt achter hem aan. De zon gaat langzaam onder, de tijd begint te dringen. Hij kan niet zomaar blijven rondlopen, hij moet een doel hebben, ergens heen gaan. Uit het niets verschijnt in de Wilgenlaan een mooie blonde vrouw, ze neemt hem bij de hand. Haar haren wapperen in de wind. Samen wandelen ze terug richting de grens aan de Hulsterloo­straat, om ter hoogte van slagerij Filip & Eva plotsklaps in het niets te verdwijnen.

Ad Nuis, fotograaf van het kleine bestaan, reisde jaren op zijn vouwfiets door Nederland, zijn moederland. Nu steekt hij de grens over, ook in tijden van corona.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium