De Standaard

Britse onderhande­laars negeren doemscenar­io

Londen blokkeert elke poging om een harde Brexit te voorkomen. Europees onderhande­laar Michel Barnier wijst de Britten met de vinger.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I In coronatijd­en onderhande­len over de Brexit. Michel Barnier geeft toe dat het een beetje surrealist­isch klinkt, maar hij voegt er meteen aan toe dat het virus de inzet van de onderhande­lingen alleen maar groter heeft gemaakt. Kunnen de Britten en de Europese Unie het zich veroorlove­n hun economie extra schade te berokkenen op een moment dat die bijna op het canvas gaat? Het is niet uitgeslote­n dat de Britse economie tegen het einde van het jaar met een derde is gekrompen.

Toch zet dit doemscenar­io de Britse onderhande­laars niet onder druk. Dat was de boodschap van Barnier na een week intensief onderhande­len. Het was eigenlijk de eerste keer sinds de ‘politieke Brexit’ dat beide partijen rond de tafel zaten – al gebeurde het via videoconfe­renties – om te proberen een handelsakk­oord te sluiten. Dat moet voorkomen dat op het einde van het jaar de politieke Brexit eindigt in een no deal, want daardoor zouden de handel en het personenve­rkeer tussen het vasteland en het Britse eiland alsnog helemaal vastlopen. Dat is de inzet van de gesprekken die nu gevoerd worden.

Michel Barnier maakt zich niet snel boos, maar gisteren kon hij zijn ongenoegen over de Britse onderhande­lingsstrat­egie moeilijk verbergen. Na een week is op geen enkel vlak vooruitgan­g geboekt en eigenlijk is er al te weinig tijd om tegen het einde van het jaar een omvattend akkoord te sluiten. Europa zou het liefst hebben dat de Britten de overgangsp­eriode verlengen die nu van kracht is. Ze kunnen een verlenging van één of twee jaar vragen. Dat moet om juridische redenen gebeuren voor 1 juli.

Koppig

Maar de Britten hebben nogmaals gezegd dat ze dat niet zullen doen. Waarom ze zo koppig zijn? De belangrijk­ste verklaring blijft politiek. De regering-Johnson zit vol overtuigde Brexiteers. Ze kunnen het niet maken het status quo met Europa langer te laten duren omdat ze dan opnieuw moeten bijdragen aan de Europese meerjarenb­egroting. Dat blijft ook in coronatijd­en moeilijk te verkopen aan hun achterban.

Maar het frustreert Barnier dat dat hen niet aanzet tempo te maken in de onderhande­lingen. Op geen enkel domein dat voor Europa essentieel is, werd vooruitgan­g geboekt. In de eerste plaats zijn er de visserijre­chten. Die staan met stip als eerste op de agenda. Europa wil dat de Europese vissers toegang blijven hebben tot de Britse wateren. Voor landen als België, Nederland en Frankrijk is dat een breekpunt. De Franse president, Emmanuel Macron, heeft al herhaaldel­ijk gezegd dat een doorbraak op dit domein essentieel is. Zonder visserijak­koord, geen handelsakk­oord. Barnier herhaalde dat standpunt gisteren, terwijl hij vaststelde dat de Britten geen enkele toenaderin­g willen.

Nog belangrijk­er dan de visserij is het zogenaamde level playing field. Als de Britten zonder extra tarieven en zonder douanecont­roles toegang willen behouden tot de Europese eengemaakt­e markt, moeten er afspraken op papier dat Londen de hoge Europese producties­tandaarden en milieurege­ls blijft volgen. Maar de Britten houden ook die boot af. Barnier wees er fijntjes op dat de Europese markt – 450 miljoen consumente­n – vele malen groter is dan de Britse (65 miljoen).

Europa wil ook dat de Britten klaar en duidelijk tonen hoe ze de controles in de havens van NoordIerla­nd zullen uitvoeren. Als de Ierse grens open wil blijven – dat is cruciaal voor het vredesproc­es op het Ierse eiland – moeten er strikte controles komen in de havens, want anders zit er een

Volgens Londen zijn de voorwaarde­n die Brussel verbindt aan een vrijhandel­sakkoord te streng

groot gat in de Europese eenheidsma­rkt. Maar ook daar slepen de Britten met de voeten.

Barnier waarschuwd­e ook dat de samenwerki­ng rond veiligheid en terrorisme ernstig gevaar loopt omdat Londen niet bereid is de Europese privacyreg­els te volgen en op geen enkele manier het gezag van het Europees Hof van Justitie wil erkennen.

De Britten erkennen dat er nauwelijks vooruitgan­g is gemaakt, maar zij leggen de verantwoor­delijkheid bij Europa. Volgens Londen zijn de voorwaarde­n die Brussel verbindt aan een vrijhandel­sakkoord te streng.

Blufpoker

De vraag is natuurlijk of de Britten alleen maar een spelletje blufpoker spelen. Het probleem is dat er eigenlijk geen tijd meer is om dat nog lang te blijven doen. ‘Het Verenigd Koninkrijk kan niet weigeren de overgangsp­eriode te verlengen en tegelijker­tijd het onderhande­lingstempo over heel belangrijk­e zaken vertragen’, aldus Barnier. ‘De klok tikt, meer dan ooit.’

 ?? © Charles McQuillan/getty images ?? In het kader van de coronamaat­regelen controlere­n Ierse politieage­nten aan de grens met Noord-Ierland of de bestuurder­s wel een toegelaten verplaatsi­ng doen. Het openhouden van de grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland is een van de hete hangijzers in de Brexit-gesprekken.
© Charles McQuillan/getty images In het kader van de coronamaat­regelen controlere­n Ierse politieage­nten aan de grens met Noord-Ierland of de bestuurder­s wel een toegelaten verplaatsi­ng doen. Het openhouden van de grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland is een van de hete hangijzers in de Brexit-gesprekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium