De Standaard

Trumps coronareme­dies worden steeds gekker

‘Let op mijn woorden, ik denk dat hij zal proberen de verkiezing­en uit te stellen. Hij zal wel een reden vinden om uit te leggen waarom ze niet kunnen doorgaan’ Het injecteren of inslikken van bleekmidde­l of ontsmettin­gsmiddelen is gevaarlijk. Gelukkig ge

- STEVEN DE FOER

Voormalig vicepresid­ent en Democratis­ch presidents­kandidaat JOE BIDEN vreest dat Donald Trump de coronapand­emie aangrijpt om de presidents­verkiezing­en van november op de lange baan te schuiven. (in ‘The Guardian’).

BRUSSEL I Al weken groeit de kritiek dat Donald Trump de dagelijkse coronabrie­fings in het Witte Huis misbruikt voor pure zelfpromot­ie. Alsof hij op een van zijn meetings is, bewierookt hij zichzelf, beschimpt hij journalist­en en valt hij wetenschap­pers in de rede om zijn goednieuws­show over het spoedige einde van de crisis te verkopen. Een aantal tv-zenders is gestopt met het uitzenden van de briefings.

Trump vertelde onder meer dat het virus vanzelf zou verdwijnen als het warmer weer werd. En hij jubelde voorbarig over ‘potentiële wondermidd­elen’ zoals het antimalari­amiddel chloroquin­e, dat volgens een eerste onderzoek de patiënten alleen maar zieker maakt. Hoe gevaarlijk zijn adviezen kunnen uitdraaien, bleek toen een man uit Arizona stierf nadat hij een reinigings­middel voor zijn aquarium op had gedronken omdat er chloroquin­e in zat.

Op de briefing van donderdag overtrof Trump zichzelf. De wetenschap­per Bill Bryan gaf daar uitleg over een test waaruit bleek dat zonlicht en ontsmettin­gsmiddelen als bleekmidde­l en alcohol het virus na 30 seconden doden op diverse ondergrond­en.

President Trump nam toen het woord. ‘Als we nu ons lichaam eens behandelen met een sterk licht, ultraviole­t of zo. Kun je dat onderzoeke­n? En wat als je dat licht nu eens in het lichaam zou kunnen krijgen, bijvoorbee­ld door de huid of op een andere manier. Dat moet je ook testen, dat klinkt interessan­t. En dat ontsmettin­gsmiddel ook. Fantastisc­h dat dit het virus zo snel kapotmaakt. Kunnen we dat niet injecteren of zo?’

Toen ontzette journalist­en kritische vragen stelden, noemde een bitse Trump hen andermaal fake media. Om zijn gelijk te halen, draaide hij zich naar dokter Deborah Birx, de coronacoör­dinator. Of zij al gehoord had van zonlicht als wapen tegen virussen?

Sommige tv-zenders zenden

‘Niet als behandelin­g’, zei dokter Birx. Toen ze wilde uitleggen waarom niet, onderbrak Trump haar met ‘ik weet dat het zo is, oké?’

‘Experiment­eer niet’

Na de massaal bekeken briefing barstte de kritiek los. Topexperts kraakten de test van Bryan af en wezen op de vele eerdere onderzoeke­n die aantonen dat de temperatuu­r in het echte leven nauwelijks van invloed is op het virus. De grootste verontwaar­diging ging over Trumps suggestie dat je met ontsmettin­gsmiddelen je lichaam zou kunnen poetsen, bijvoorbee­ld door ze te injecteren.

Binnen de kortste keren zetten artsen en wetenschap­pers waarschuwi­ngen op hun websites en sociale media om vooral niet te experiment­eren zonder advies van een arts. Ook de directeur van de Food and Drug Administra­tion vaardigde een strenge waarschuwi­ng uit. Zelfs de fabrikante­n van ontsmettin­gsmiddelen roepen op hun producten zeker niet in te slikken of te injecteren.

Dara Kass, professor aan Columbia University, noemde de nieuwste uitschuive­r nog gevaarlijk­er dan de vorige. ‘Iedereen heeft bleekmidde­l in huis’, zei ze in de Washington Post. ‘Mensen doen de gekste dingen als je ze hen aanpraat, zeker als ze bang en kwetsbaar zijn.’

Kass vermoedt dat er op spoeddiens­ten patiënten binnenkome­n die Trumps suggesties hebben toegepast. Volgens haar gaan patiënten die chemicalië­n inslikken vaak dood. De overlevers moeten wellicht door het leven met voeding door buizen, omdat hun mond en slokdarm zwaar beschadigd zijn door de poetsmidde­len.

Volgens een peiling deze week hecht nog 35 procent van de Amerikanen geloof aan wat Trump over corona te vertellen heeft. niet meer uit.

‘Wie bleekmidde­l inslikt, gaat dood of moet daarna door buizen eten omdat de slokdarm beschadigd is’

DARA KASS

Professor Columbia University

 ??  ??
 ?? © pn ?? Trumps persbriefi­ngs
© pn Trumps persbriefi­ngs
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium