De Standaard

VOOR EEUWIG EN ALTIJD

- RUBEN MOOIJMAN

In september 2015 haalde het Hoogheemra­adschap De Stichtse Rijnlanden het wereldnieu­ws. Het orgaan, belast met de waterhuish­ouding in een deel van de Nederlands­e provincie Utrecht, had 136,20 euro rente betaald op een obligatie die uitgeschre­ven was in 1648. Het schuldpapi­er, geschreven op een stuk geitenvel, is in het bezit van de bibliothee­k van de Yale-universite­it in de VS. Archivaris Timothy Young had het vliegtuig moeten nemen om de rente te innen.

Het museumstuk is een van de oudste voorbeelde­n van een eeuwigdure­nde obligatie. Deze zogenaamde perpetuals waren deze week weer volop in het nieuws. De Europese top boog zich donderdag over de vraag of de Unie voor een slordige 1.000 miljard aan perpetuals zou kunnen uitschrijv­en om een Europees herstelfon­ds te spijzen.

Voor een instelling die om geld verlegen zit, heeft een eeuwigdure­nde obligatie een belangrijk voordeel: de schuld hoeft nooit afbetaald te worden. Ook voor de belegger is er een voordeel: de rente stopt nooit. Dat het geld nooit terugbetaa­ld wordt, is voor veel beleggers niet zo’n punt. Als ze om middelen verlegen zitten, kan de obligatie altijd verkocht worden. In die zin wordt een perpetual wel eens vergeleken met een aandeel.

De uitgifte van eeuwigdure­nde obligaties is vooral populair in penibele omstandigh­eden, zoals oorlogen. De Britse overheid financierd­e op die manier de Napoleonti­sche oorlogen, die uitmondden in de Slag bij Waterloo. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og gaf de Britse overheid obligaties uit, met als macabere slagzin: Unlike the soldier, the investor runs no risk. In 2014 besloot de Britse overheid de eeuwigdure­nde obligaties toch af te lossen. De marktrente was dusdanig gezakt dat aanzienlij­k bespaard kon worden op de jaarlijkse coupon van 3,5 procent. Het geld om de perpetual af te betalen, kon tegen aanzienlij­k lagere renteperce­ntages geleend worden. Voordeel voor de Britse belastingb­etaler: 15miljoen pond per jaar.

Voor de obligatieh­ouders was de afbetaling minder goed nieuws. Het ging, zo bleek, in veel gevallen om zeer kleine belegginge­n. Ongeveer 97.000 mensen hadden minder dan 1.000 pond aan obli- gaties, bijna 38.000 zelfs minder dan 100pond. Voor hen viel een aantrekkel­ijke beleggings­vorm weg. De overheid had sinds de uitgifte in 1917 zo’n 5,5 miljard pond rente betaald op de leningen.

Zou het mogelijk lucratieve aspect van de perpetuals de reden zijn waarom George Soros ze deze week bepleitte als het perfecte financieri­ngsmiddel voor het Europese herstelfon­ds van 1.000 miljard? ‘Als de coupon 0,5 procent bedraagt, kost het fonds maar 5 miljard per jaar’, zei de

De uitgifte van eeuwigdure­nde obligaties is vooral populair in penibele omstandigh­eden, zoals oorlogen

financier in The Guardian. Dat klinkt alsof hij er graag in wil beleggen.

Of zou de wederopsta­nding haar oorsprong vinden in de associatie met de gewapende strijd? Emmanuel Macron had het virus met zijn gedenkwaar­dige uitspraak Nous sommes en guerre letterlijk de oorlog verklaard. En bij een oorlog hoort een oorlogsfin­anciering. Alleen jammer dat de noordelijk­e lidstaten van de EU er weinig zin in hebben. Voor hen duurt de eeuwigheid toch wat al te lang.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium