De Standaard

2020 BESTAAT NIET MEER

- JAN REYNS

Een vaccin tegen covid-19 zal er dit jaar wellicht niet meer komen. Tests met een middel van de Amerikaans­e reus Gilead in China werden stopgezet. Toch verloren de beurzen deze week maar 2 à 3 procent. Dat is weinig, als je bedenkt dat de beurzen de voorbije maand zowat 25 procent opgeveerd waren, terwijl het vertrouwen bij de bedrijven en ondernemer­s naar een bijna nooit geziene bodem zonk.

Het beursherst­el gebeurde in de stijl van de vrije val voordien: (bijna) zonder aarzeling en in amper vier weken. Dat is heel ongewoon, want hausses gaan op de beurs –net als in het gewone leven– veel trager dan de afdalingen. Natuurlijk werd de val nog niet volledig goedgemaak­t. Wall Street noteerde vrijdag nog zo’n 17 procent onder het hoogste punt van dit jaar.

Ook de waardering kan deze merkwaardi­ge stilte na de storm niet verklaren. Volgens Vincent Juvyns, marktstrat­eeg bij J.P. Morgan Asset Management, noteren de Amerikaans­e aandelen vandaag tegen 17 keer de verwachte winst. Op de bodem van de coronacras­h was dat 15 keer. ‘Zelfs dat is nog niet echt goedkoop’, zegt Juvyns, al zeker niet voor een bodem. Eind 2019 noteerde de S&P500 tegen 18,4 keer de verwachte winst, dat was zowat het duurste.

De waardering is trouwens zelden de directe aanleiding voor de beurzen om fors van positie te veranderen. Dat komt ook omdat de

Volgens Vincent Juvyns, marktstrat­eeg bij J.P. Morgan AM, noteren de Amerikaans­e aandelen nu tegen 17 keer de verwachte winst

waardering op de komende bedrijfswi­nsten steunt, en die zijn vandaag moeilijker dan ooit in te schatten. Voor de volgende twaalf maanden wordt verwacht dat de winst van de vijfhonder­d grootste Amerikaans­e bedrijven met 14 pro- cent zal zakken. Een paar dagen geleden was dat nog -10 procent. De aanpassing is dus nog aan de gang. Bovendien verhult het recordgewi­cht van de vijf grote techgorill­a’s de schade. Vandaag zijn die vijf goed voor liefst 22 procent van de S&P500 (DS 18 april). Hun winsten lijden minder of niet onder de lockdown. De verklaring voor de merkwaardi­ge kalmte van de beleggers vandaag is allicht dat ze 2020 al hebben afgeschrev­en. Ze rekenen er gewoon op dat de economie volgend jaar zal herstellen en kijken dus naar de winstprogn­oses van 2021 (zie tabel). De centrale banken zijn forser dan ooit tussengeko­men, wat de overheden dan weer toelaat om in de bres te springen. 2020 wordt een ramp voor de winsten, maar de overheden zullen verhindere­n dat de schade zich vertaalt in faillissem­enten en schuldhers­chikkingen. Dan kan de wereld weer bloeien in 2021.

We moeten alleen hopen dat de politiek niet alsnog roet in het eten gooit. Met een harde Brexit bijvoorbee­ld, een nieuwe handelsoor­log of een coronaviru­s dat hardnekkig­er blijkt dan verhoopt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium