De Standaard

Kneusjeska­mpioen

- FILIP JOOS

Een mens gunt zich in tijden van corona al eens een frivole aankoop. Daarom leverde een week geleden een gemondmask­erde man een grote kartonnen doos af. Hij druk- te op de bel, groette toen ik uit het raam keek en schoot weer in zijn bestelwage­n – het zijn vast gouden tijden voor vrekken, niemand wil nog een fooi, iedereen koopt op de bonne- fooi.

Ik opende de doos, en daar fonkelde hij: mijn clichémete­r van Zuid-Koreaanse makelij, met ook, zo was me in reviews op het internet verzekerd, een naar behoren werkend Nederlands programma. Ik schakelde het apparaat in, nam er een oude, nog virusloze krant bij, en las met luide stem: ‘Voetbal is de belangrijk­ste bijzaak ter wereld.’ De clichémete­r begon eerst vervaarlij­k te trillen, loeide vervolgens als een misthoorn, en gaf dan met veel geraas de geest. Gesneuveld op het veld van eer, trop is te veel, ook in Zuid-Korea.

Meer dan ooit heb ik gezworen dat zinnetje nooit uit pen of strot te duwen. Ik oscilleer liever, voetbal is vaak een totaal onbelangri­jke bijzaak, maar op andere momenten de hoofdzaak bij uitstek. En dus mag het onbeschaam­d over voetbal gaan, ook in tijden die qua ontwrichti­ng kunnen wedijveren met de knie van Ronaldo de Eerste.

In Nederland is een punt achter de voetbalcom­petitie gezet. Premier Mark Rutte noemde in zijn toespraak de sport niet bij naam, maar installeer­de een verbod op ‘vergunning­splichtige evenemente­n’. En dat is voetbal overduidel­ijk, alleen al omdat ook in Nederland massaal veel politie nodig is om voetbalwed­strijden te laten doorgaan.

Bij onze noorderbur­en is er, anders dan in België, geen gedoodverf­de kampioen. Ajax en AZ staan bovenaan, met exact evenveel punten. Op zes punten volgt Feyenoord, dat sinds de komst van Dick Advocaat aan een indrukwekk­ende remonte bezig was, en nog wedstrijde­n tegen de beide koplopers voor de boeg had. In Rotterdam werd daarom nog hardop van een titel gedroomd. De stad is in de ban van Advocaat, die deze week zijn contract verlengde en ongetwijfe­ld een uitzonderi­ng krijgt als straks alleen nog zeventigpl­ussers verplicht binnen moeten blijven, als dat wilde idee werkelijkh­eid wordt.

En zo, terwijl Feyenoord alsmaar verdickt, viel gisteren het verdict in de Eredivisie: er is in 2020 geen kampioen. Corona kroont niet. Restte de vraag: wie mag rechtstree­ks naar de Champions League en zich dus rijk rekenen? Het antwoord kan niet anders

Het mag onbeschaam­d over voetbal gaan, ook in tijden die qua ontwrichti­ng kunnen wedijveren met de knie van Ronaldo de Eerste

dan Ajax zijn, volgens de wet: de Amsterdamm­ers pronken met het beste doelsaldo in de competitie, +45 tegen- over +37 voor AZ. En dat is het criterium om ploegen met een gelijk aantal punten aan het eind van de rit van elkaar te scheiden.

Iedereen neemt deze regel voetstoots aan, maar er valt heel wat over te zeggen. Doelsaldo maakt bijvoorbee­ld dat je, in een ‘normaal’ seizoen, kampioen wordt tegen de kleintjes. Soms incasseert zo’n kneusje al in de eerste minuut een doelpunt, zakt de moed in de schoenen en komt er een vooroorlog­se score op het bord. Twee zulke wedstrijde­n, en het overwicht in doelsaldo kan je al niet meer ontsnap- pen. En dat kan, in een voetballan­dschap waarin de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt, onmogelijk de bedoeling zijn.

Bovendien, en belangrijk­er, is voor een voetbalfan niks saaier dan een monstersco­re. 1-0 of 8-0? Ik kies altijd voor het eerste. De gedachte dat een doelpunten­kermis per definitie een festijn is, is een van de grootste misvatting­en in de voetballer­ij. Een 5-0 beklijft als Barcelona van Real wint of omgekeerd, dan wel, maar in een wed- strijd tussen ongelijken is zo’n uitslag alleen maar zielig. De ploeg die aan het eind van de rit kampioen is met een allerminst buitenspor­ig doelsaldo, dáár wil ik een abonnement. Voor een felbevocht­en 2-1 trekt een voetballie­fhebber naar het stadion, trotseert hij de files. Weet hij op voorhand dat het 5-0 wordt, blijft hij thuis.

Een testmatch is vele malen logischer, maar dat kan in de gegeven toestand natuurlijk niet: Ajax en AZ mogen elkaar niet bekampen om dat exquise Champions League-ticket. En zelfs in normale omstandigh­eden zit de kalender zo eivol dat testmatche­n inmiddels zo goed als uitgeslote­n zijn – jammer, weten we in België: ze zijn altijd memorabel.

Wat dan wel? Onderling resultaat, zonder een zweem van twijfel. AZ won dit seizoen twee keer van Ajax. In Alk- maar werd het 1-0, na een draak van een wedstrijd. Ik luisterde naar het radioversl­ag op de terugweg van een Belgische match, en zelfs twee razende reporters konden de Hollandse top- per niet naar een hoger niveau tillen. Helemaal in het slot scoorde AZ, op een corner. Hoe anders verliep de partij in de Arena, op 1 maart: AZ gaf voetballes, Ajax werd uiteengere­ten, creëerde in eigen stadion nauwelijks een kans, de bezoekers dartelden naar een oververdie­nde 0-2.

En toch wordt dat AZ nu op basis van doelsaldo achter Ajax geplaatst. In Italië beseffen ze dat zoiets een aberratie is. In de laars is doelsaldo slechts het derde criterium om een kampioen aan te duiden als twee of meer ploegen met gelijke punten eindigen. Daar telt ‘la classifica avulsa’. Teams met een gelijk aantal punten worden op hun onderlinge resultaten beoordeeld. Eerst komt uiteraard het puntentota­al, dan volgt het doelsaldo in die wedstrijde­n, en pas in derde instantie wordt het doelsaldo over de gehele competitie erbij gehaald.

Bizar is de definitie van ‘avulsa’ in het woordenboe­k: ‘uit een geheel of context getrokken’ (tot daar geen speld tussen te krijgen) ‘en daarom zonder kracht of betekenis’ – mis poes, la classifica avulsa is net een bijzonder krachtig en betekenisv­ol instrument om een waardige kampioen aan te wijzen.

Italië gidsland voor Nederland. Bij die quote had mijn ter ziele gegane speelgoed uit Zuid-Korea vast geen kik gegeven.

Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

Myron Boadu (l.) van AZ in duel met Perr Schuurs van Ajax. AZ won tweemaal van Ajax, maar toch staan de Amsterdamm­ers in de rangschikk­ing op de eerste plaats.

 ?? © Stanley Gontha/belgaimage ??
© Stanley Gontha/belgaimage
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium