De Standaard

De illusie van controle

-

Eindelijk beginnen de grafieken te doen wat wij willen. We hebben alles ervoor opgeofferd, onze baan, onze ontspannin­g en het contact met onze ouders en vrienden, en we hebben onze grondrecht­en, onze democratie en onze toekomst opgegeven met uitsluiten­d dit ene doel voor ogen: de controle herwinnen over de grafieken. Eindelijk is dat aan het lukken. De aantallen besmetting­en en dodelijke slachtoffe­rs nemen af in Italië. We kunnen vraagteken­s zetten bij alle cijfers, maar dat was eerder ook al zo en de onbetrouwb­are cijfers van nu zijn onmiskenba­ar lager dan de onbetrouwb­are cijfers van weleer.

We hebben onszelf wijsgemaak­t dat we offers brachten om levens te redden. We zeiden dat we het virus moesten verslaan. Maar daar ging het allemaal niet om. Het ging om de controle.

Sinds we God op non-actief hebben gesteld en hem zijn schepping uit de handen hebben gerukt, zijn we ons meesters van ons lot gaan wanen. Het leven was maakbaar en zelfs de dood zetten we naar onze hand. Lijden was achterhaal­d en geluk op bestelling leverbaar. We temden de grillighei­d van toeval, elimineerd­en risico’s en streefden naar totale controle over alles.

Eén lullig, microscopi­sch klein virus sloeg onze illusie van controle aan diggelen. Dat verklaarde onze paniek en onze buitenspor­ig hevige reactie. We probeerden de controle te herwinnen door alles wat we maar konden bedenken onder draconisch­e controle te brengen. We moesten en zouden laten zien dat wij de baas waren.

Er is opwinding en ongeduld in de stad. Men gaat ervan uit dat de huidige maatregele­n op 3 mei niet zullen worden verlengd. Men staat te popelen om weer te leven.

Maar het virus is niet verslagen. Wanneer wij de controle over de grafieken opgeven, wil dat niet zeggen dat wij onze oude illusie van controle hervinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium