De Standaard

Chaos in Nederland: geen kampioen en geen degradatie

-

Consternat­ie in Nederland. De competitie is er al stopgezet en de voetbalbon­d KNVB heeft zich gebogen over de rangschikk­ing. Een officiële kampioen aanwijzen vond men ongepast. Leider Ajax krijgt wel het belangrijk­ste Champions League-ticket. Terwijl coleider AZ – evenveel punten, maar een minder goed doelpunten­saldo – naar de CL-voorrondes moet. AZ gaat daar niet mee akkoord.

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, heeft wel begrip voor de beslissing. ‘Als speler en club wil je altijd kampioen worden’ zei hij op Ajax TV. ‘We hebben ook het hele jaar bovenaan gestaan. Maar met deze situatie is het misschien ook wel begrijpeli­jk. Er zijn ook belangrijk­er dingen dan voetbal nu.’

Degradatie

De regeling voor degradatie/ promotie is dan weer helemaal uit de hand gelopen. In Nederland vroeg men de clubs om te stemmen. Maar liefst 16 clubs waren pro degradatie, 9 clubs waren tegen en 9 clubs onthielden zich. Normaal zouden ADO en RKC dus moeten zakken uit de

Eredivisie en moest hun plaats ingenomen worden door stijgers Cambuur en De Graafschap. Die waren op weg naar promotie.

Alleen overrulede de KNVB de stemming. Er komt geen degradatie en promotie, want het e-mailadres waar de stemmen naartoe moesten gestuurd worden, was uitgelekt. De Bond werd ook bestookt met mails van supporters en besloot in te grijpen. Het laat zich raden dat Cambuur en De Graafschap woest zijn.

Ook de verdeling van de Europa League-tickets krijgt een juridisch staartje. Vooral het voorronde-ticket voor Willem II leidt tot onvrede. Utrecht blijft met lege handen achter. De ploeg had 3 punten minder, maar ook een match minder gespeeld. Bovendien stond Utrecht ook in de bekerfinal­e, die ze ook dreigen te verliezen. In Nederland zegt het reglement: als een bekerduel niet gespeeld kan worden, wordt het resultaat automatisc­h 0-1. Feyenoord was in de finale geloot als uitploeg. Zoveel onrecht pikt Utrecht niet en dus wil het naar de rechtbank stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium