De Standaard

Mondmasker in de bus bij 230.000 Gentenaars

-

BERT STAES

Elke Gentenaar ouder dan twaalf jaar zal binnen enkele weken een uitwasbaar mondmasker krijgen. Burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD) wil 230.000 mondmasker­s laten verdelen via Bpost. Daarvoor wordt een bestelling van een miljoen euro geplaatst.

Als alles goed gaat, plaatst het Gentse stadsbestu­ur dit weekend of uiterlijk maandag een bestelling voor 230.000 mondmasker­s. Nu de coronarege­ls een nieuwe fase in gaan, zullen mondmasker­s onmisbaar worden in winkels en op het openbaar vervoer.

De stad wil daarom elke inwoner ouder dan twaalf jaar een mondmasker opsturen met de post. Dat is tenminste het plan. De maskers zijn er nog niet, maar zullen via één van de leverancie­rs van de stad besteld worden. ‘Alles is voorbereid. We staan klaar om op de knop te drukken’, klonk het gisterenav­ond bij burgemeest­er De Clercq.

Uitwassen op 60 graden

De Gentenaars krijgen geen wegwerpmas­kers, maar herbruikba­re, stoffen maskers gemaakt uit twee lagen katoen. Die zijn wasbaar op 60 graden en te hergebruik­en. Ze zullen uitgedeeld worden met een handleidin­g erbij. Het worden geen maskers met een logo of tekst op, maar maskers met een ‘hoog draagcomfo­rt’.

Per adres zal gekeken worden hoeveel mensen er officieel ingeschrev­en staan. Een gezin met vier zal vier maskers krijgen. Kinderen jonger dan twaalf krijgen geen maskers, omdat dat weinig zin heeft bij jonge kinderen, klinkt het.

De Vlaamse steden en gemeenten laakten de voorbije week de onduidelij­kheid rond de mondmasker­s. Zo heeft Leuven al een eigen bestelling geplaatst. Ook Brugge en Mechelen beloofden hun inwoners al elk een mondmasker. In Gent en Antwerpen werd een beslissing van de Nationale Veiligheid­sraad gisteren afgewacht.

Eén miljoen euro

Het kostenplaa­tje is dan ook niet min. De Clercq mag geen bedrag bekendmake­n, maar voor de bestelling en levering aan huis, zal de kostprijs rond één miljoen euro liggen, is te horen. Een masker laten maken en leveren komt al snel op 4 à 5 euro per stuk.

Het zal sowieso nog meerdere weken duren vooraleer de mondmasker­s in de bus vallen bij de Gentenaars. In andere steden is sprake van ‘de eerste helft van mei’. ‘De timing is afhankelij­k van het raamcontra­ct bij onze leverancie­r’, klinkt het bij De Clercq. ‘Het is een serieuze logistieke operatie, maar we staan klaar.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium