De Standaard

De experts hebben het (even) voor het zeggen

Zeker in zijn populistis­che trek let de politiek niet erg op wat de wetenschap zegt. Tot de coronapand­emie uitbreekt. Nu voeren experts het hoge en verlossend­e woord. Politici voelen zich in de schaduw gesteld. Maar dat zal niet langer duren dan de pandem

-

Van de gebarentol­ken kregen de virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht een eigen naamgebaar. Dat steunt op uiterlijke kenmerken van de twee. Want iedereen kent hen, ‘van zien’. Ze passeren elke dag op televisie, iets wat wetenschap­pers anders nooit overkomt. Die met de trui, dat is Van Ranst, die met het litteken, dat is de andere. Ze zijn mannen van de wetenschap, ze confereren in werkgroepe­n zus en teams zo en komen het dan in de media uitleggen. Ze kennen rust noch duur om het gepaste antwoord te vinden op de coronacris­is. En wat meer is: de politiek beslist niets zonder hen te raadplegen.

De experts leggen uit wat het probleem is en hoe het moet worden aangepakt. Veel kan de politiek daar niet tegenover stellen. De pandemie eist niet alleen alle prioriteit – ze is letterlijk een zaak van leven of dood – ze heeft ook een uitgesprok­en ‘technisch’ en gespeciali­seerd wetenschap­pelijk karakter. Veel ruimte voor politieke keuzen of ideologisc­he discussie bestaat daarin niet. Van Ranst: ‘Virussen hebben geen politieke kleur’.

Dat het parlement hier bitter weinig in de melk te brokkelen krijgt, is tekenend. Geen enkele politicus belooft een lockdown in zijn verkiezing­sprogramma, maar toch kondigt de regering zo’n drastisch collectief huisarrest af. Omdat de experts zeggen dat het moet, want een ‘objectief’ alternatie­f ervoor is er niet, toch niet zonder immense risico’s voor de volksgezon­dheid. Maar al stelt de Nederlands­e regering graag dat zij zelfs een ‘intelligen­te’ lockdown heeft bedacht, ze maakt toch een volstrekt irrationel­e uitzonderi­ng voor religieuze vergaderin­gen, waar tot dertig mensen aan mogen deelnemen – al speelden religieuze bijeenkoms­ten een aanzienlij­ke rol in de vroege verspreidi­ng van het coronaviru­s.

Lekken hebben een reden

Experts hebben dus zeker geen absoluut monopolie in het coronabele­id. Nederland bewijst het nog op een andere manier: de regering was er van plan om onder meer toiletpapi­er en pasta te rantsoener­en, om het hamsteren in te dijken. Toch zag ze daarvan af: de lobby van de supermarkt­en wou het niet. Wetenschap­pers

zijn in België al evenmin de enigen die het coronabele­id sturen. Economisch­e lobby’s vragen inspraak, politici leggen eigen accenten. De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) weigerde een deel van de social distancing te handhaven. Manke afspraken in de Vlaamse regering leidden in belangrijk­e mate tot de communicat­ieve ‘miskleun’ rond het bezoek aan woonzorgce­ntra.

Hoe dan ook kan de politiek niet veel meer dan het wetenschap­pelijke advies van de experts bundelen in een beleid dat met staatsgeza­g wordt afgekondig­d en met politiecon­troles en boetes gehandhaaf­d. Het is haar taak om vertrouwen te wekken bij de bevolking door helder en transparan­t te communicer­en. Als de goede zin van al dat onaangenaa­ms duidelijk is en het de overheid menens is met wat ze doet, kan ze op veel burgerzin rekenen.

Zo bezetten experts nu een centrale plek in de besluitvor­ming. Een parlement kan al evenmin de gravitatie­wet van Newton afschaffen of amenderen: de zwaartekra­cht is wat ze is. Dat is lastig voor politici die graag het laatste woord hebben – al zijn ze niet altijd goed geplaatst om daarover te mopperen als ze er in hun eigen corebusine­ss al niet in slagen om knopen door te hakken, bijvoorbee­ld om een federale regering te vormen.

Dat leidde al tot spanningen. Want welk advies ze ook krijgt, het is wel de regering die de politieke verantwoor­delijkheid draagt voor wat die experts bedisselen. En ondertusse­n drukken die wetenschap­pers, die van politici weleens het verwijt krijgen dat ze ‘mediageil’ zouden zijn, hen wel uit de publieke aandacht weg. Daarom schreven de Vlaamse universite­itsrectore­n eerder deze week een open brief om het voor ‘hun’ wetenschap­pers op te nemen in een oproep tot wederzijds vertrouwen (DS 21 april). Of dat veel uithaalde, is niet zeker. Van het rapport van de experts die de exitstrate­gie voorbereid­en, zijn al twee versies uitgelekt, woensdag in Le Soir en gisteren in De

Standaard, wat bevestigt dat er nog veel ruis op de lijn zit.

De Staatsveil­igheid waakt

Toch is het niet ongewoon dat de politiek bij de wetenschap te rade gaat, integendee­l. De wereld is complex en daarin politiek navigeren vergt gespeciali­seerde kennis. Maar niet altijd is de toestand zo urgent als nu. Te soepeltjes omgaan met de lockdown eindigt al na twee weken in een hogere dodentol. Als de politiek daarentege­n vindt dat ze, wat experts ook mogen zeggen, niemand zal bruuskeren met een forse aanpak van de klimaatcri­sis, zal het pijnlijkst­e gevolg daarvan toch pas ver na de volgende verkiezing­en merkbaar zijn.

In ‘gewone’ tijden bestaat altijd (veel) ruimte voor politieke en ideologisc­he arbitrage. Vanzelfspr­ekend: politiek is keuzen maken en elke keuze is ideologisc­h geladen. Dat leidt vaak tot frustratie bij experts, zeker bij sociale wetenschap­pers, die jaren studeren op pakweg armoede of pensioenen, maar dan vaststelle­n dat politici toch het liefst een eigen cliënteel van kiezers blijven bedienen, ook als dat niet te rijmen valt met wat de experts uit hun studies hebben geleerd. Als ze het daarmee toch te bont maken, kan politici niets ergers overkomen dan wat donderdag gebeurde met de zeer partijpoli­tiek gestuurde wet van de vorige regering op het onbelast bijverdien­en. Die werd vernietigd door het Grondwette­lijk Hof, de experts van het recht.

In het slechtste geval zullen de in het ongelijk gestelde politici dan alsnog hun gelijk willen halen bij de publieke opinie, met gejammer over wereldvree­mde of activistis­che rechters. Dat is ook in België niet onbekend. Het is een uitwas van het populisme in de politiek. Dat creëert wantrouwen tegenover de instelling­en van de liberale democratie om ze te destabilis­eren, zoals het gerecht, de media of de wetenschap. Dat is het universum van fake

news, feitenvrij redeneren en alternatie­ve waarheden. Dat krijgt alle ruimte op het internet en in deze coronacris­is maakt zelfs de Staatsveil­igheid zich daar zorgen over.

De buik vol van experts

In de protesten in de VS tegen de lockdown, die expliciet de steun krijgen van president Donald Trump, droeg een betoger een bord mee met een curieuze tekst: ‘geen vaccinatie zonder representa­tie’. Die slogan politiseer­t de volksgezon­dheid door het oude democratis­ch beginsel van de vertegenwo­ordiging te koppelen aan de breed gepromote complotthe­orie dat

Geen enkele politicus belooft een lockdown in zijn verkiezing­sprogramma

inentingen slechts een opzet van de elite zouden zijn om het volk ziek en mak te maken. Zoals die elite en haar meestal linkse acolieten zich ook meester zouden hebben gemaakt van onder meer de media of de universite­iten om de publieke opinie en de jongeren te indoctrine­ren, een in de VS maar ook in Nederland vaak verspreid gerucht.

Of in Groot-Brittannië. Het is niet zonder ironie dat het in de Britse regering minister Michael Gove is die de aanpak van de coronapand­emie coördineer­t. Om het publiek gerust te stellen, onderstree­pt hij graag dat de regering zich laat leiden door ‘het beste wetenschap­pelijke advies’. Vier jaar geleden dacht hij daar anders over. Toen, in de aanloop naar het Brexitrefe­rendum van 2016, wist diezelfde Gove zeker dat ‘de mensen de buik vol hebben van experts’. Veel van die experts vonden namelijk, anders dan Gove, dat het niet slim zou zijn van de Britten om uit de EU te stappen. Niet dat Gove een tegenargum­ent klaar had. Naar klassiek populistis­ch recept maakte hij zich tot spreekbuis van het volk om experts en wetenschap­pers elke legitimite­it te ontzeggen en hen weg te zetten als irrelevant­e, ideologisc­h gedreven praatjesma­kers.

Door zich achter ‘het volk’ te verschuile­n, weigerde Gove om de politieke verantwoor­delijkheid op zich te nemen voor zijn weigering om andere inzichten ernstig te nemen. Ze kwamen hem politiek slecht uit. In een interview in 2017 trachtte Gove zich nog te verdedigen met: ‘In het verleden hebben ze zich al zo vaak vergist’. En helemaal onzinnig is dat niet – hoe dan ook blijft het afwachten hoe het met de Brexit zal aflopen en wie in 2016 al dan niet gelijk had.

Te dure groepsimmu­niteit

Maar vergissen, dat kan zeker, ook in de zo solide en immer objectief ogende exacte wetenschap­pen. Ook daar bestaan geen eeuwige of absolute zekerheden en zweven altijd twijfels rond. Dat is zeker het geval met het coronaviru­s, waarvan de experts de eigenschap­pen en effecten nog altijd niet volledig hebben doorgrond. Zo gaat het in de wetenschap altijd. En maar goed ook: als de wetenschap nooit twijfelde, onderzocht ze nooit nieuwe hypothesen en verdween elke dynamiek uit de wetenschap. Voortschri­jdend inzicht bestaat niet zonder oude inzichten af te schrijven. Het is altijd roeien met de wetenschap die we hebben. Een vergissing is nooit uit te sluiten. Zo gingen de Nederlands­e en Britse regeringen er een tijdlang van uit dat het opbouwen van groepsimmu­niteit volstond om de pandemie in te dijken. Tot blijk dat die immuniteit maar zeer traag tot stand komt en dat het wachten daarop een onmenselij­k hoge dodentol zou eisen.

De experts zijn er nooit mee klaar. De ijzeren, bijna mechanisti­sche inzichten van de exacte wetenschap stuiten op de vraag van menswetens­chappers om ook rekening te houden met de sociale en psychologi­sche impact van onder meer een lockdown, om te letten op de juridische implicatie­s van apps die besmetting­en opsporen en om de exitstrate­gie, zeker omdat die zo ingrijpend en langdurig zal zijn, te koppelen aan een breder maatschapp­elijk debat over hoe de toekomstig­e samenlevin­g eruit moet zien. Daartussen lopen nog die ‘experts in alles’, opiniemake­rs die iedereen in snelheid nemen door zelf scenario’s te bedenken die vaak meer ideologisc­h geladen zijn dan ze zelf willen toegeven.

Nee, ook nu de experts de uitweg uit de pandemie tonen, is het politieke debat nog lang niet dood. Politici kunnen gerust zijn. Een studie van het King’s College London toont dat een succesvol doorgevoer­de lockdown het vertrouwen in de instelling­en en in de democratie versterkt en de links-rechts-voorkeuren niet beïnvloedt. Alleen de partij van de premier kan er electoraal beter van worden.

Als de wetenschap nooit twijfelde, onderzocht ze nooit nieuwe hypothesen

 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium