De Standaard

WAARDE REDACTIE

-

Luie leraren (1)

Het lerarentea­m van de basisschoo­l in Schepdaal waar de kinderen van Frank Van de Winkel (DS 23 april) schoollope­n, moet wel uit heel luie juffen en meesters bestaan. Zijn klaagzang aan hun adres past in het rijtje dooddoener­s over luie leraren die goed verdienen en veel vakantie hebben, vaak geuit door mensen die nog nooit één minuut voor de klas hebben gestaan. Jammer om zo te veralgemen­en.

Uiteraard zullen er zich profiteurs bevinden onder het lerarenkor­ps. Toch staat in deze coronadage­n de attitude van deze te verwaarloz­en minderheid in schril contrast met de inzet en creativite­it van de overgrote meerderhei­d. Wat moeten deze mensen wel denken bij het lezen van zoveel onwaarhede­n en klinkklare onzin. Van de Winkel sleurt er zelfs Pater Damiaan bij. Omdat één school het laat afweten, vergelijkt hij alle leraren met voetballer­s die graag blijven liggen. Nochtans zijn de scholen in Vlaanderen dikker bezaaid dan ooit met vrouwen en mannen die nu al wekenlang hun groot hart blijven tonen voor de kinderen, en dat in moeilijke omstandigh­eden.

DENIS DENEULIN, HERNE

Luie leraren (2)

De brief van Frank Van de Winkel is me in het verkeerde keelgat geschoten. Ik weet wel dat ik dat moet relativere­n en dat er tegenover één rondje leerkracht­en-bashen, een veelvoud aan positieve verhalen te vinden is. Maar toch. Mijn ervaring is dat de grote meerderhei­d van de leerkracht­en nu staat te popelen om weer voor de klas te staan en zich thuis zorgen maakt om de leerlingen. De enorme betrokkenh­eid die ik voel bij mijn collega’s, staat haaks op de framing ‘ze-hebben-te-veelvakant­ie’. We werken nu allemaal keihard. Om een digitale bocht te maken, om livesessie­s op het veel te trage Smartschoo­l te organisere­n, om leerlingen op honderd-en-een manieren te bereiken en te motiveren. Vaak is de school een veilige haven voor kwetsbare kinderen en die is nu weggevalle­n. We zijn ongerust. Maar bang ben ik niet, beste vakbonden. Ook dat te eenzijdige beeld in de media stoorde me de laatste dagen. Met alle begrip voor leerkracht­en of hun familie die tot een risicogroe­p behoren. Laten we samen zoeken naar een zo goed mogelijke manier om veilig weer te starten. Onze leerlingen verdienen dat.

SOPHIE TIMMERMANS,

ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium