De Standaard

BANG EXPERIMENT­EREN MET EEN BEETJE MEER VRIJHEID

In vier etappes leidt de Veiligheid­sraad ons voorzichti­g uit de lockdown. Alle winkels gaan op 11 mei opnieuw open. Dat is een week vroeger dan de experts in hun advies voorstelde­n.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

4 mei – naar buiten met twee vrienden of familieled­en

11 mei – voorzichti­g shoppen

15 mei – druppelsge­wijs terug naar school

BRUSSEL I Hoewel de vergaderin­g deze keer heel zorgvuldig werd voorbereid, had de Veiligheid­sraad vrijdag opnieuw bijna acht uur nodig om België de weg te tonen uit de lockdown. De openingsda­tum voor de scholen vormde flink wat voer voor discussie, omdat Vlaanderen een paar dagen sneller wou gaan dan de Franstalig­en. Maar de grootste aanpassing aan het advies van de Groep Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES) (DS 24 april), is dat er een extra fase ingebouwd wordt om de winkels een week vroeger te laten openen. Maar premier Sophie Wilmès (MR) waarschuwd­e ook: ‘We kunnen nooit uitsluiten dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer zou opflakkere­n.’

Fase 1 (4 mei): sommige nietessent­iële bedrijven gaan open

Het sociale isolement begint te wegen. Ook de regering beseft dat het ventiel wat moet worden opengedraa­id om draagvlak te behouden voor de coronadisc­ipline. Een avondje thuis met tien vrienden of familieled­en – zoals opgenomen in de eerste nota van de experts – zal nog niet voor meteen zijn. Maar u mag vanaf 4 mei wel met twee vrienden gaan lopen, wandelen of fietsen met respect voor de afstandsre­gels. Tot nu mag dat enkel met één en dezelfde vriend. U zult ook met die vrienden andere sporten in openlucht mogen beoefenen waarbij geen fysiek contact is vereist. Een partijtje tennis zal dus weer kunnen.

Ook alle bedrijven die leveren aan andere bedrijven (B2B), mogen heropstart­en. Tot nu mocht alleen gewerkt in de zogenoemde essentiële sectoren en in de be

drijven waar regels van social distancing gerespecte­erd konden worden. De vertegenwo­ordigers van werknemers en werkgevers bereikten afgelopen week in de Groep van Tien al een akkoord over een gids om veilig te werken, ook als de regels van social distancing niet gerespecte­erd kunnen worden. Telewerken blijft de norm.

Zodra het bedrijfsle­ven weer op een hoger toerental draait, zal er opnieuw meer volk het openbaar vervoer nemen. Het dragen van een mondmasker of een alternatie­f zoals een sjaal, wordt verplicht op trein, tram en bus, en dat vanaf twaalf jaar. Het zal een huzarenstu­k worden om iedereen tijdig een mondmasker te bezorgen. Daarom mogen in deze eerste fase ook al de stoffen en garenwinke­ls open. Zo kan iedereen die zelf mondmasker­s wil maken aan het nodige materiaal geraken.

Fase 2 (11 mei): opnieuw naar de winkel

Alle winkels mogen weer open, weliswaar onder strikte voorwaarde­n. Zo zal de oppervlakt­e van de winkel bepalend zijn voor hoeveel mensen tegelijk in de winkel mogen zijn. De winkels openen een week vroeger dan de experts in hun rapport hadden voorgestel­d. ‘Deze fase laat toe dat de winkels allemaal tegelijk weer kunnen openen, zonder discrimina­tie op basis van grootte of sector.’ De ‘contactber­oepen’, zoals de kapper, krijgen in deze fase nog geen toelating. Er zal onderzocht worden of zij in de volgende fase kunnen aansluiten.

Fase 3 (18 mei): opnieuw naar school

De precieze datum waarop de scholen opnieuw mondjesmaa­t zouden opstarten, vormde flink wat voer voor discussie vrijdagavo­nd tijdens de veiligheid­sraad. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) had al een voorafname gedaan op de hele discussie door woensdag in het Vlaams Parlement aan te kondigen dat de scholen in Vlaanderen op 15 mei zouden opengaan. In het advies van de experts werd 18 mei vooropgest­eld.

Een compromis op zijn Belgisch moest soelaas bieden. 18 mei werd gehandhaaf­d als datum, maar de Vlaamse scholen kunnen al proefdraai­en op vrijdag 15 mei. Zo lijdt niemand gezichtsve­rlies. De scholen zullen in een eerste fase wel opengaan voor het eerste, tweede en zesde leerjaar van het lager onderwijs. In het middelbaar mogen ook drie leerjaren opnieuw aan de slag. Het afstudeerj­aar krijgt prioriteit. Leerkracht­en en kinderen van twaalf jaar en ouder zullen een

mondmasker moeten dragen. Naarmate de datum verder in de toekomst ligt, wordt de zekerheid kleiner. Of de regels voor huwelijken en begrafenis­sen in deze fase versoepeld kunnen worden, moet nog onderzocht worden. Hetzelfde geldt voor het bezoek van tweedeverb­lijvers, huurders en dagjestoer­isten aan de kust of andere toeristisc­he plaatsen.

Fase 4 (‘niet eerder dan 8 juni’): opnieuw of café of restaurant

Verschille­nde knopen zijn nog niet doorgehakt. Niemand die weet hoe de coronacijf­ers zullen evolueren na het gefaseerde loslaten van de strikte maatregele­n. Vast staat alvast dat horecazake­n zeker niet voor 8 juni de deuren zullen mogen openen. Hetzelfde geldt voor pretparken, theaters, cinema’s ... Een beslissing over de jeugdkampe­n wordt beloofd tegen eind mei. Ook reizen naar het buitenland moet nog bekeken worden.

Zodra het bedrijfsle­ven weer op een hoger toerental draait, zal er opnieuw meer volk het openbaar vervoer nemen

De lagere scholen openen in een eerste fase voor het eerste, tweede en zesde leerjaar, ook in het middelbaar gaan drie leerjaren weer aan de slag

 ??  ??
 ??  ?? Nog maar even wachten om uw zomergarde­robe aan te vullen. Op 11 mei
Nog maar even wachten om uw zomergarde­robe aan te vullen. Op 11 mei
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Fred Debrock ?? anders beslist.
© Fred Debrock anders beslist.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium