De Standaard

‘MAAK VAN MOEDERDAG VOOR ÉÉN KEER EEN MOEDERWEEK’

Maak van Moederdag voor één keer Moederweek, schrijft MARC JACOBS. ‘Slim doseren en spreiden is de boodschap.’

-

Sinds bijna een eeuw vieren we in grote delen van België, net als in veel andere landen in de wereld, Moederdag op de tweede zondag van mei. Dat hebben we te danken aan Anna Jarvis. Op dinsdag 9 mei 1905 overleed haar moeder, Ann Maria Reeves Jarvis. In mei 1907 organiseer­de dochter Anna een herdenking­smis voor haar moeder in Grafton, in de Amerikaans­e staat West-Virginia.

Waarom er geen jaarlijkse feestdag voor alle levende moeders van maken, bedacht Anna Jarvis, samen met marketeer John Wanamaker. Op 10 mei 1908 werd de eerste Moederdag met succes gelanceerd in Grafton en in de Wanamaker-supermarkt in Philadelph­ia. Het nam zulke proporties aan dat de Amerikaans­e president Woodrow Wilson in 1914 instemde met een voorstel van het Congres om de tweede zondag van mei officieel uit te roepen tot nationale feestdag: Mother’s Day.

Het idee en de keuze voor de tweede zondag van mei werden in de vroege jaren 1920, mede dankzij intensief lobbywerk van de bloemenhan­delaars, overgenome­n in landen zoals Nederland, Duitsland en België. Het is dus een in de VS uitgevonde­n, bijna 100 jaar geleden ingevoerde traditie.

Dynamische tradities

Overal wil men sindsdien moeders vieren, maar de dag waarop varieert. In Antwerpen liet het stadsbestu­ur zich, aangevuurd door schepen Frans Van Kuyck, al in 1913 door het Amerikaans­e voorbeeld inspireren om een Moederdag te organisere­n, maar dan wel op 15 augustus. Dat gebeurde zo doordacht, met slimme persconfer­enties en -campagnes, draaiboeke­n en goede planning met het onderwijs en de middenstan­d, dat het initiatief tot vandaag standhoudt. In Frankrijk, Zweden, Marokko en Algerije viert men Moederdag dan weer op de laatste zondag van mei. Wat maakt het uit, zolang moeders maar gevierd worden en bloemenen andere handelaars dat mogen ondersteun­en: een win-winsituati­e.

Moederdag, een vaste traditie? ‘Vast’ en ‘traditie’ gaan niet goed samen: tradities zijn dynamisch. Tegenwoord­ig spreken we over immateriee­l cultureel erfgoed. Dat wordt gekoesterd en doorgegeve­n door levende gemeenscha­ppen, die samen kunnen beslissen het te laten evolueren of aan te passen aan veranderen­de contexten. Unesco heeft daarom in 2003 een Conventie voor het borgen van het immateriee­l erfgoed gemaakt en die heeft in 178 landen, waaronder ook België, kracht van wet.

Covid-19 en immateriee­l erfgoed zijn niet altijd een goede combinatie. Zowel in Vlaanderen als in Nederland bleken carnavalsv­ieringen, ondanks een overvloed aan (medisch minder verantwoor­de) maskers, broeihaard­en van besmetting. Allerlei traditione­le feesten en optochten die op de Unesco-lijst van immateriee­l erfgoed staan, zoals het Krakelinge­nfeest in Geraardsbe­rgen, de Heilige Bloedproce­ssie in Brugge, de tienjaarli­jkse Ros Beiaardomm­egang in Dendermond­e en zelfs de pas in 2019 in de lijst opgenomen Brusselse Ommegang, gaan niet door in 2020.

Sommige door Unesco erkende vormen van immateriee­l erfgoed pasten zich aan, zoals de beiaardspe­lers die nu ‘We zullen doorgaan’ en andere liederen programmer­en. Dat soort creativite­it is hedendaags erfgoedbel­eid.

Niet uitstellen: uitrollen

Doordat de Veiligheid­sraad besliste dat in België veel winkels die cruciaal zijn voor Moederdag, zoals bloemenwin­kels, pas vanaf 11 mei weer mogen opengaan, is er plotseling commotie. Het zou sowieso geen goed idee zijn om met zijn allen op Moederdag in lange rijen voor de bloemenwin­kels te gaan staan – ook een week later niet. Slim doseren en spreiden is dus de boodschap.

Daarom is mijn voorstel om in 2020 uitzonderl­ijk een Moederweek te organisere­n, die begint op 10 mei en eindigt op 17 mei. We spreken af dat bloemen en andere fijne geschenken dit jaar tussen 11 en 17 mei gegeven of bezorgd worden. Net zoals je heel de maand januari nieuwjaars­wensen kunt uitwissele­n, kan dat dan een week lang. Winkels kunnen zich daar perfect op organisere­n en er reclamecam­pagnes rond voeren. Onze ministers van Cultuur kunnen dit initiatief in de geest van de Unesco-conventie van 2003 goedkeuren en steunen. De Antwerpse schepen Van Kuyck demonstree­rde al in 1913 hoe zoiets kan vanuit een betrokken overheid, in samenwerki­ng met de middenstan­d, scholen en vereniging­en.

Alibaba en de 40 webwinkels

Moederweek is ook een manier om buurtwinke­ls in ons land een hart onder de riem te steken en niet alles aan Alibaba en de Veertig Webwinkels over te laten. Vorig jaar gaf ik nog een online college voor de Universite­it van Vlaanderen, waarin ik niet alleen de introducti­e van Moederdag besprak, maar ook de aandacht vestigde op de pogingen van Alibaba en grote ketens om een plaatsje op de feestkalen­der in Europese landen te veroveren. Ze hebben hun zinnen gezet op 11 november, dat ze tot Singles’ Day willen uitroepen. Dit feest, dat net zoals het coronaviru­s uit China komt overgewaai­d, is ideaal voor internatio­nale onlineverk­oop en bovendien merkwaardi­g compatibel met de ‘houd anderhalve meter afstand en mijd alle gezellighe­id’-cultuur die nu tijdelijk gepromoot wordt.

Laten we als consumente­n en handelaars iets anders proberen en dit jaar wat langer moeder vieren. Zo kunnen we bijdragen tot het borgen van de traditie, het redden van buurtwinke­ls en tegelijk ook zorgen voor de volksgezon­dheid.

Moederdag, een vaste traditie? ‘Vast’ en ‘traditie’ gaan niet goed samen, gemeenscha­ppen kunnen beslissen hun immateriee­l cultureel erfgoed te laten evolueren of aan te passen aan veranderen­de contexten

 ?? © photo news ?? ‘We spreken af dat moeder dit jaar tussen 11 en 17 mei bloemen krijgt.’
© photo news ‘We spreken af dat moeder dit jaar tussen 11 en 17 mei bloemen krijgt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium