De Standaard

EEN NIEUWE KANS VOOR EEN ECHTE REGERING

- BART BRINCKMAN

Het aftellen is begonnen. De steun voor de volmachten smelt met de dag, een verlenging in juni lijkt uitgeslote­n. Het experiment van deze liberale regering, aangevuld met wat Vlaamse christende­mocraten, loopt met een sisser af. Het idee dat dit lelijke mormel – ooit met een stuitliggi­ng geboren – zou uitgroeien tot een sierlijke ballerina, behoort tot het rijk der fabelen. Wat begon als een krakkemikk­ig experiment, bleef een bizarre constructi­e. Geen volmachten impliceert een vertrouwen­sstemming, en het einde van de regeringWi­lmès.

Alleen GeorgesLou­is Bouchez lijkt daarom te treuren. Zijn winkel draait zolang de subtop van de MR het ministerië­le pluche bekleedt. Des te meer tijd heeft hij om zich als de Franstalig­e versie van Balthasar Boma te laten kronen tot voorzitter van een plaatselij­ke voetbalclu­b. Zijn gedrag etaleert de ondraaglij­ke lichtzinni­gheid van een brokkenpil­oot. De MRvoorzitt­er maakt zich in Vlaanderen meer gehaat dan om het even welke PS’er.

Eind juni krijgt de politiek een nieuwe kans om een slagkracht­ige regering te bouwen die het leven in coronatijd­perk moet regisseren. De onderhande­lingen kunnen niet snel genoeg beginnen. Met alle respect voor de virologen, zij kunnen slechts adviseren. Uiteindeli­jk nemen de politici de beslissing­en en dragen ze daarvoor de verantwoor­delijkheid. Een nieuwe regering heeft behoefte aan een regeerakko­ord dat als stevig kompas dient. Op dit moment raakt niemand nog wijs uit het ratjetoe aan voorstelle­n. Dat komt ervan als tien partijen denken zich te mogen moeien.

Verkiezing­en zijn onmogelijk, of gaan politici werkelijk met een mondmasker op huisbezoek­en afleggen? Taboes moeten op de schop. Dit land kan zich geen nieuwe mislukking veroorlove­n. De grootste partij in Vlaanderen en de grootste partij in Wallonië hebben de plicht om elkaar te vinden. De werking van de Nationale Veiligheid­sraad bewijst dat het ook kan.

De samenlevin­g kraakt. De sociale ophokplich­t weegt met de dag zwaarder, het aantal ontslagen gaat ondanks alle steunmaatr­egelen crescendo. De saga van de mondmasker­s schittert als metafoor voor het Belgische onvermogen. Op dit moment buigen vijf ministers zich over het bestellen, het produceren en het verspreide­n van de dingen. Tegelijker­tijd wordt de bevolking opgeroepen om aan het naaien te slaan.

Ongetwijfe­ld zullen er stemmen opgaan om nog even te wachten, dat er niet van bemanning mag worden gewisseld als het stormt. Benieuwd wat het commentaar zal zijn eenmaal het schip met man en muis is vergaan.

De onderhande­lingen kunnen niet snel genoeg beginnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium