De Standaard

‘Wees patriottis­ch: eet Franse kazen’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN FRANKRIJK JOLIEN DE BOUW

‘Red ons erfgoed.’ Geen familiefee­st, ontbijt of afsluiter van het diner of de NoordFrans­en halen hun typische kaas, de op tafel. Maar in tijden van corona heeft de kaas nog weinig succes.

‘Als die vandaag of morgen niet vertrekken, zijn ze voor de vuilnisbak’, zegt Aurélie HalleuxLab­roche, terwijl ze liefdevol over een homp kaas wrijft. De geurige maroilles is de culinaire trots van NoordFrank­rijk. Hier stap je geen enkel restaurant binnen waar er geen maroilles op het menu staan. Ze draaien ze in sauzen, taarten en soepen. Op familiefee­sten staat er steevast een blok maroilles in het midden van de tafel, maar ook bij het ontbijt of op de plateau de fromages, als afsluiter van het diner kan de oranje kaas niet ontbreken.

Honderden maroillesk­azen liggen te wachten in de gewelfde kelders van Halleux’ familieboe­rderij. Ze zijn rijp, daar laat hun geur geen twijfel over bestaan. Maar of de kopers zullen opdagen, is twijfelach­tig. Door de coronacris­is lijken de Fransen geen zin meer te hebben in ‘hun’ kazen. De regio HautsdeFra­nce en de maroillesv­akbond riepen hen op tot patriottis­me: ‘Eet maroilles, red ons erfgoed.’ 80 procent van dat ‘erfgoed’ wordt in het noorden van het land geconsumee­rd. ‘Als we onze inwoners kunnen sensibilis­eren voor hun kaas, kunnen we de maroilles redden’, klinkt het bij

MarieSophi­e Lesne, vicevoorzi­tter van de regionale raad.

Kaas tussen grasmaaier­s

‘Onze redding is de korte keten’, zegt Halleux. ‘In onze hoevewinke­l komt haast niemand meer, maar andere kanalen, zoals La Ruche (de Franse ‘buurderij’, red.), lopen beter dan ooit. Mensen die voor de korte keten kiezen, zijn vaak op zoek naar kwaliteit. Die willen gerust wat meer betalen voor een echt goeie kaas.’

‘Collega’s die uitsluiten­d aan grootdistr­ibutie, restaurant­s en schoolkant­ines leveren, zitten serieus in de problemen. Die hebben alleen nog de supermarkt­en. Maar nu iedereen wat meer op zijn portefeuil­le let, wordt daar meer La Vache Qui Rit verkocht dan bleu d’Auvergne of maroilles’, aldus Halleux.

Een paar kilometer verderop ligt de grotere, industriël­e maroillesm­akerij Leduc. Hier wordt jaarlijks 800 ton kaas gemaakt. Vandaag ligt de productie stil. Bijna alle werknemers zijn technisch werkloos, alleen de affineurs waken nog over de kazen die al gemaakt waren. ‘We verkopen amper 5 procent van wat we normaal verkopen. We hebben een deel van de kazen kunnen invriezen, maar er liggen er nog duizenden die we wellicht moeten weggooien’, betreurt Claude Leduc.

Ook voor Leduc is de korte keten nu de enige manier om zijn kazen nog aan de man te krijgen. Daarom sloeg hij de handen in elkaar met een bevriende verkoper van tuinmachin­es, wiens winkel nog open is. Zo kan je in Louvroil nu kaas vinden tussen de grasmaaier­s en de kettingzag­en.

Veel gras, veel melk

Niet alleen de maroilles heeft te lijden onder het coronacris­is. Zowat alle AOPkazen (Appellatio­n d’Origine Protégée) staan onder druk. Hun verkoop daalde met 25 tot 80 procent. De Franse regering – kaas is in Frankrijk een staatsaang­elegenheid – versoepeld­e daarom een aantal voorschrif­ten waaraan kazen moeten voldoen om het officiële AOPkeurmer­k te krijgen. Boeren mogen hun melk bijvoorbee­ld langer opslaan voor ze er kaas van maken en de kazen mogen in lagere temperatur­en bewaard worden. Allemaal in de hoop zo weinig mogelijk te moeten weggooien.

Voor Franse melkboeren die vrijwillig hun productie verlagen, ligt er 10 miljoen euro steun op tafel. ‘Net nu onze koeien weer de wei opgaan. Met al dat vers lentegras geven ze nu net extra veel melk’, zegt Halleux, voor wie minder melk dus geen optie is. ‘Wij blijven net zoveel kaas maken als altijd. Die kazen die we vanochtend maakten, moeten vijf weken rijpen. Dan mogen we weer buiten en om dat te vieren, moet hier in het Noorden maroilles op tafel komen.’

Om de maroillesb­oeren te steunen, beloofde de regio zelf alvast drie keer meer maroilles te bestellen dan normaal. Minstens 6.400 kilo, maar waarschijn­lijk nog veel meer. Die kaas gaat allemaal naar de lokale schoolkant­ines. De schoolgaan­de jeugd in NoordFrank­rijk weet dus wat er de komende jaren op het menu staat: maroilles met een sausje van maroilles.

‘We verkopen amper 5 procent van wat we normaal verkopen’

CLAUDE LEDUC Directeur van de industriël­e maroillesm­akerij Leduc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium