De Standaard

Regering kan mondmasker­belofte niet tijdig inlossen

Kan de regering haar belofte om iedereen een mondmasker te geven op korte termijn waarmaken? De eerste opstartfas­e komt hoe dan ook te snel.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Op 4 mei wordt mond en neusbedekk­ing voor iedereen verplicht op het openbaar vervoer. Maar de belofte van premier Sophie Wilmès (MR) om ‘elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker’ te geven, zal nog wel even op zich laten wachten. Intussen blijkt dat de concrete uitvoering van dat plan nog veel voeten in de aarde heeft. De eerste fase van de opstart op 4 mei komt hoe dan ook te vroeg.

Gas terugnemen

Ondanks een premier en vijf federale ministers die gelinkt zijn aan het mondmasker­verhaal (zie inzet) durft niemand voorlopig nog een timing te geven voor de gratis mondmasker­s. Integendee­l, gisteren moest vicepremie­r Koen Geens (CD&V) de eerdere boodschap van zijn Open VLDcollega Philippe De Backer (Open VLD) nog rechtzette­n. De Backer kondigde zondag aan dat de federale regering al 12 miljoen stoffen mondmasker­s voor de burgers had besteld. ‘Minister De Backer heeft iets te snel gesproken’, zei Geens, naast minister van Justitie ook de coördinato­r van de stoffen mondmasker­s, op Radio 1.

Geens kondigde op zijn beurt aan dat minister van Defensie Philippe Goffin (MR) de aanbestedi­ng voor de mondmasker­s zou uitschrijv­en omdat Defensie ‘een grotere aanbestedi­ngsmogelij­kheid heeft’. Dat is intussen gebeurd en de nodige budgettair­e middelen zijn ook al voorzien, valt te horen in de regering.

Maar wanneer en zelfs of de mondmasker­s ooit daadwerkel­ijk in onze brievenbus zullen liggen, is nog hoogst onduidelij­k. ‘Daar staat geen timing op’, temperde Geens gisteren een hele dag de verwachtin­gen. Logisch, aangezien België voor die productie afhankelij­k is van het buitenland en de internatio­nale markt nog altijd zwaar verstoord is door de coronacris­is.

Terwijl Wilmès afgelopen vrijdag nog benadrukte dat de mondmasker­s ‘een sleutelrol spelen in de exitstrate­gie’, neemt de regering nu wat gas terug. Op Terzake nuanceerde minister Maggie De Block (Open VLD) gisterenav­ond het belang van de maskers. ‘Men heeft nog tijd genoeg om een masker te maken. Maar als het echt niet kan, is elke barrière goed’, klonk het. ‘Het is een bijkomende barrière maar gaat het virus echt niet tegenhoude­n.’

Ook Geens verwees in het VRTjournaa­l in eerste instantie naar de al aangehaald­e alternatie­ven voor de gratis mondmasker­s, zoals dichtgewev­en sjaals, bandana’s of zelfgemaak­te mondmasker­s. Hij nuanceerde ook het belang van de snelle levering van de gratis mondmasker­s aangezien ‘het alleen de bedrijven zijn die herstarten op 4 mei. De winkels en scholen gaan later open’. Alle burgers krijgen tussen 4 en 20 mei wel al twee filters om zelfgemaak­te mondmasker­s te verstevige­n. Van die filters kunnen mits wat handigheid zelfs mondmasker­s worden gemaakt, zegt zijn kabinet.

Steden nemen voortouw

Tegelijk zijn ook de lokale overheden op eigen houtje volop bestelling­en aan het plaatsen voor stoffen mondmasker­s. Onder meer in Brugge en Gent maken ze zich sterk dat de bestelling­en voor hun inwoners eind mei al zouden moeten binnenlope­n. ‘Als stad nemen we ook zelf onze verantwoor­delijkheid’, zegt Thomas Dierckens, woordvoerd­er van de Gentse burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD). ‘We hebben lang gewacht op de bevestigin­g van de regering dat mondmasker­s een belangrijk­e rol zouden spelen. Maar intussen is de bestelling geplaatst en schakelen we straks een maatwerkbe­drijf in dat de maskers op elk adres moet leveren.’

Zowel in Gent als in Brugge was de zoektocht naar de juiste mondmasker­s niet evident op een agressieve markt met veel louche handelaars. ‘De voorbije weken zijn we overstelpt met mails uit alle mogelijke hoeken’, zegt Dierckens. ‘Ik kreeg zelfs een telefoontj­e van iemand die zogezegd al 2 miljoen maskers in Brussel had liggen’, zegt de Brugse burgemeest­er Dirk De fauw (CD&V). ‘Er zijn veel sjacheraar­s op pad.’

Ook daardoor wordt de openbare aanbestedi­ng van de federale regering nog een stevige uitdaging en in regeringsk­ringen vrezen ze dat veel lokale overheden nog bedrogen kunnen worden. Vandaag komt de regering nog samen met onder meer de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Bpost om na te gaan hoe ze de maskers het meest efficiënt onder alle Belgen kunnen verdelen. Maar eerst de maskers dus nog in België krijgen.

Vrijdag benadrukte Wilmès nog dat de mondmasker­s ‘een sleutelrol spelen’, gisteren nuanceerde De Block al: ‘Ze zijn een barrière, maar zullen het virus echt niet tegenhoude­n’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium