De Standaard

Minstens 90.000 mensen gaan op 4 mei weer aan de slag

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK © belga

Dankzij het heropstart­en van de auto en machinefab­rikanten is het dieptepunt van de recessie stilaan achter de rug.

4 mei staat in veel productie en bouwbedrij­ven aangevinkt als Dday. In principe kan vanaf die dag opnieuw op volle kracht gewerkt worden. De Nationale Veiligheid­sraad besliste vrijdag dat bedrijven waar de anderhalve meter afstand tussen werknemers niet gegarandee­rd kan worden, toch aan de slag mogen als ze alternatie­ven hebben voor de socialdist­anceregel. In de praktijk zal dat vooral betekenen dat arbeiders mondmasker­s moeten dragen op posten waar ze dicht bij elkaar moeten werken.

Frank Vandermarl­iere, hoofdecono­om bij de technologi­efederatie Agoria, schat dat daardoor 30.000 mensen extra opnieuw aan het werk kunnen, voornameli­jk bij auto, vrachtwage­n en machinefab­rikanten. Marc Dillen, directeurg­eneraal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw, gaat er op basis van enquêtes van uit dat vanaf maandag drie kwart in plaats van de helft van de bouwbedrij­ven actief zal zijn. ‘Dat zijn 60.000 bouwvakker­s extra’, zegt hij. ‘Er is wel nog onduidelij­kheid over de vraag of we ook in huizen die bewoond zijn werken mogen uitvoeren. Een bijkomend probleem is dat door de extra veiligheid­smaatregel­en de productivi­teit op de werven lager zal liggen dan voor de crisis. Daardoor verlopen bouwwerken trager en kosten ze meer.’

Een vraag blijft welk soort mondmasker­s arbeiders die dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen, moeten dragen. ‘Als chirurgisc­he maskers vereist zijn, wordt het een probleem om er voldoende te bemachtige­n’, zegt Marc Lambotte, de ceo van Agoria.

Proefdraai­en

Alle technologi­ebedrijven zouden nu opnieuw volledig aan de slag kunnen. ‘Op voorwaarde dat er voldoende vraag is naar de producten en men aan de nodige onderdelen raakt’, zegt Lambotte. Volvo Cars in Gent is al enkele dagen aan het proefdraai­en in een traag tempo, omdat iedere arbeider deze week wel nog op anderhalve meter afstand moet werken.

‘Bij Volvo Cars laten we deze week iedereen kennismake­n met de nieuwe werkproced­ures’, zegt woordvoers­ter Barbara Blomme. ‘Het aantal wagens dat we maken, is deze week niet van belang. Iedereen krijgt mondmasker­s. In bepaalde zones is het verplicht die op te hebben, vooral in de assemblage­hal. In andere zones, waar de werknemers ver van elkaar staan, is het niet verplicht.’ Vanaf maandag gaat Volvo Gent, dat 6.500 mensen tewerkstel­t, weer volledig in productie. Bij Audi Brussel, de op een na grootste autofabrik­ant van het land, is er nog geen duidelijkh­eid wanneer heropgesta­rt wordt.

Met het mondmasker als alternatie­f voor de social distancing zijn niet alle problemen opgelost. Zo ziet de aircoprodu­cent Daikin in Oostende een tweede probleem opduiken. ‘Lunchen doe je zonder mondmasker­s en dus moet je ver genoeg van elkaar zitten. We hebben al extra lunchtente­n gezet, maar die zijn nog niet groot genoeg om iedereen op voldoende afstand te laten lunchen of een pauze te laten nemen’, zegt Hilde Goossens, hrdirecteu­r van Daikin. Maandag start het bedrijf wel een tweede productiel­ijn op.

Dankzij de heropstart van de auto en machinefab­rikanten ligt het dieptepunt van de recessie stilaan achter de rug. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, schatte dat door de lockdown meer dan 30 procent van het economisch­e leven stillag. Nu sectoren zoals de bouw en de automobiel verder heropstart­en, zal de activiteit­sgraad in België opnieuw op een hoger niveau liggen, dat verder zal stijgen als een week later ook de winkels de deuren openen.

‘We hebben al extra lunchtente­n gezet, maar die zijn nog niet groot genoeg om iedereen op voldoende afstand te laten eten’

HILDE GOOSSENS Hrdirecteu­r Daikin

 ??  ?? Omdat de productivi­teit lager ligt, kosten bouwwerken nu meer.
Omdat de productivi­teit lager ligt, kosten bouwwerken nu meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium