De Standaard

Privacywaa­khond onderzoekt ‘Roze doos’

- KRISTOF SIMOENS EN DIETER VERSCHOORE­N

De ‘Roze doos’, die aan kersverse moeders wordt uitgedeeld, zou een loopje nemen met de privacyreg­els.

De ‘Roze doos’ is al decenniala­ng een begrip. Vaak vormt ze zelfs het eerste geschenk dat de kersverse mama krijgt in de kraamklini­ek: een handvol staaltjes – van babyvriend­elijk waspoeder over een wegwerplui­er tot een oogcrème voor mama – en vooral veel flyers en kortingsbo­nnen.

Achter de doos zit het Brusselse bedrijf N.D.P.K., beter bekend als Family Service. Die firma verdeelde de voorbije jaren ruim één miljoen dozen en zit volgens onze berekening­en op een berg van ruim twee miljoen persoonsge­gevens. Het bedrijf verdient vooral geld met het verkopen van de namen en de adressen van de jonge moeders en hun kindjes (inclusief geslacht en geboorteda­tum) aan bedrijven in binnen en buitenland. Want moeders die de andere dozen en cadeaus ter waarde van 800 euro willen ontvangen, moeten zich inschrijve­n.

Alleen moet je er al de kleine lettertjes op antwoordka­arten en op de website op nalezen om daar relevante info over te krijgen. Bovendien houdt Family Service de data van de kinderen ook achttien jaar bij, terwijl net minderjari­gen volgens de GDPR (de Europese regels rond de verwerking van persoonsge­gevens) een specifieke beschermin­g genieten.

Na een klacht is de Gegevensbe­schermings­autoriteit (GBA) een onderzoek gestart, omdat de uitgever van de doos persoonlij­ke gegevens zou verkopen zonder expliciete toestemmin­g. De GBA hoopt daarmee deze zomer rond te zijn. ‘Gelet op de wetgeving mag de Gegevensbe­schermings­autoriteit niet over lopende dossiers communicer­en, zelfs niet over het al dan niet bestaan ervan’, laat woordvoers­ter Aurélie Waeterinck­x weten. Family Services wenste niet te reageren op onze herhaalde vragen.

In 2015 werd de uitgever van de ‘Roze doos’ al eens op de vingers getikt door de privacywaa­khond, omdat het bedrijf online de werkelijke bedoeling van zijn werking te veel verdoezeld­e.

In 2015 werd het bedrijf al eens op de vingers getikt, omdat het online de werkelijke bedoeling van zijn werking te veel verdoezeld­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium